BIST 9.591
DOLAR 34,64
EURO 36,51
ALTIN 2.929,92
HABER /  GÜNCEL

Yunanistan'da seçim 6 Mayıs'ta

Yunanistan Başbakanı Lukas Papadimos, ülkede 6 Mayıs'ta erken seçime gidileceğini açıkladı. Anketler PASOK ve Yeni Demokrasi için hezimete işaret ediyor.

Abone ol

Yunanistan Başbakanı Lukas Papadimos, ülkenin 6 Mayıs'ta erken genel seçim için sandık başına gideceğini açıkladı.

Papadimos, Cumhurbaşkanı Karolos Papulyas ile görüşerek meclisi feshetmesini istedi, teknokratlardan oluşan hükümetinin ise yeni yönetim oluşana dek göreve devam edeceğini kaydetti.

64 yaşındaki ekonomist Papadimos, hükümetin başına beş ay önce, PASOK hükümetinin derinleşen borç krizi karşısında istifası üzerine geçmişti.

Teknokratlar hükümeti, borç krizinde darboğazın aşılması için AB'den yeni bir kurtarma paketi alınması görüşmelerini yürüttü ve ülkeyi seçime gidebilecek bir duruma getirdi.

Ülke ekonomisinde bir dizi yeni ve köklü reform adımının ise, seçimde halk desteğini arkasına almış bir hükümet tarafından uygulamaya konması hedefleniyor.

Dolayısıyla erken seçim kararı bir süredir bekleniyor, 6 Mayıs tarihi de kulislerde konuşuluyordu.

Bu, Yunanistan'da büyük kesintilere ve protestolara yol açan borç krizi başladıktan sonraki ilk seçim olacak.

Bir aydan az süre sonra düzenlenecek seçim için kampanyaların "hızlı ve sert geçeceği" yorumları yapılıyor.

Ancak düzenlenecek seçimden kimin galip çıkacağı belli değil.

Avrupa Birliği geçtiğimiz aylarda Yunanistan için ikinci kurtarma paketini onaylamadan önce, ülkedeki başlıca siyasetçilerin seçim sonrası kesinti politikasını uygulamayı sürdüreceği ve hükümetle yapılan anlaşmanın koşullarını yerine getireceği konusunda yazılı taahhüt almıştı.

Siyasetin ana ayakları sarsılıyor

Yapılan son anketlerse yıllardır Yunan siyasetine on yıllardır hakim olan büyük partilerin seçimde büyük destek kaybına uğrayacağını, kesintilere duyulan tepki dolayısıyla oyların küçük ve reform karşıtı partilere gidebileceğini gösteriyor.

Son anketlerden birine göre, seçmenin ülkenin ekonomik durumundan sorumlu tuttuğu PASOK ve Yeni Demokrasi'nin oyları bir araya toplanınca bile yüzde 33'te kalıyor.

Bu da kesinti programlarının uygulanması konusunda şüpheler yaratıyor.

Ülkede siyasi istikrarsızlığın ve belirsizliğin sürmesinin ise Avrupa'nın geri kalanının ekonomik istikrarı açısından risk oluşturmasından korkuluyor.

Papadimos seçim kararı ardından televizyonlardan yayınlanan konuşmasında halka sandık başına gidildiğinde geçmişe bakarak değil, ülkenin AB ve Euro bölgesi içinde kalması hedefi doğrultusunda oy verme çağrısı yaptı.

Yapısal değişiklikler sonunda Yunanistan'ın yeniden rekabetçi bir ekonomiye sahip olacağını belirten Papadimos, partilerden de diyalog ve demokrasinin kurallarına bağlı kalmalarını istedi.

Avrupa Merkez Bankası'nın eski başkanı olan 64 yaşındaki Papadimos, bakanlar kuruluna hitaben yaptığı konuşmada da beş aylık iktidarları süresince "işbirliği yapabildiğimizi, gerektiğinde farklı görüşlerimizi bir zeminde birleştirebildiğimizi ve ülkenin yararı için kararlar alabildiğimizi gördük" dedi.

Atina yönetimi AB ve IMF'den önce 110 milyar, ardından 130 milyar euro tutarında iki kurtarma paketi aldı.

Ancak bu yardımlar karşısında uygulanan kesinti programları toplumun geniş bir kesimini olumsuz etkiliyor.

Yunan ekonomisi son dört yılda yüzde 16 küçüldü, işsizlik ise yüzde 20'yi aştı.

Papadimos ise halka sabırlı olma telkininde bulunuyor. Hiç kimsenin ülkeyi ekonomik krizden acısız çıkaramayacağını dile getiren Papadimos, ''Bulunduğumuz durumdan çıkmak istiyorsak, kendi gücümüzle mücadele etmeli ve dışa bağımlılığımızı azaltmalıyız'' dedi.