BIST 9.911
DOLAR 35,20
EURO 36,65
ALTIN 2.962,68
HABER /  GÜNCEL

'Yunanistan'da Chanel, nakitten daha değerli'

Washington Post'ta yer alan bir yazıda, halkın yüzde 44'ünün yoksulluk içinde yaşadığı Yunanistan'da lüks tüketim maddelerinin, paralarının değer kaybetmesinden endişe eden Yunanlar için en önemli yatırım aracı haline geldiği belirtiliyor.

Abone ol

Washington Post’ta yer alan bir haberde, “Yunanistan’da Chanel, artık nakitten daha değerli” deniyor ve parası olanların lüks ürünlere yatırım yapmaya başladığını yazıyor.

Haberde özetle şöyle deniyor:

“Birçok Yunan vatandaşı, yeni kurtarma paketi için hükümetle Yunanistan’ın kreditörleri arasındaki yeni görüşmelerden çıkacak en iyi sonuçta bile, paralarının değer kaybedeceğine inanıyor. Parası olanlar, Euro’nun değerinin düşeceğinden ya da drahmiye dönülmesi durumunda ellerinde yanlış para biriminin kalacağından endişe ediyor.”

TIKLAYIN: BANKA ÖNÜNDE AĞLAYAN EMEKLİYE AVUSTRALYADAN YARDIM

“48 yaşındaki Sofia Marcoulakis de işte bu nedenle parasını daha istikrarlı bir şeye dönüştürüyor; lüks bir çantaya. Bu, bankaların kapanmasından önce hiç düşünmediği bir lüks. Ama şimdi bunu bir yatırım olarak görüyor, hükümetin kendisinden alamayacağı, eller tutulur bir yatırım. Avukat olan Marcoulakis , ‘Sanki para değerini kaybetti. Sadece rakamlardan ibaret bir şey’ diyor.

TIKLAYIN: YUNANİSTAN'DA 'YAPILAMAYAN' 10 ŞEY

“Bu, Yunanların bankacılık sistemlerine duydukları güvensizliğin düzeyini ve Başbakan Aleksis Tsipras’ın karşı karşıya olduğu zorluğu yansıtıyor. Şimdi birçok Yunan kendisine ‘Parayı şimdi mi harcamalı, yoksa harcamayıp buharlaşıp gitmesini izlemeli?’ diye soruyor. Chris Dako için bu sorunun yanıtı basit: Şimdi harca. Geçen hafta bankalar kapandıktan sonra ücretini günlük almaya başlayan 25 yaşındaki garson banka hesabında mahsur kalan parasına karşı önlem olarak en iyisinden ayakkabı alacağını söylüyor, “Paramı alacaklarsa, onlardan önce ben harcayayım’ diyor.”

'Halkın yüzde 44'ü yoksulluk içinde yaşıyor'

“Şüphesiz birçok Yunan vatandaşının banka ya da başka yerlerde az parası var. Tahmini rakamlar, halkın yüzde 44’ünün yoksulluk içinde yaşadığına işaret ediyor. Yunan medyasına göre, bankaların kapanmasından sonra 40-50 bin kişi işini temelli ya da geçici olarak kaybetti. Bir çok insan faturalarını ödeyemiyor ve paralarını yiyecek gibi temel ihtiyaçları için kullanıyor.”

“Varlıklı Yunanlar ise paralarını geleneksel yerlerde tutuyor. Eurobank’ın Varlık Yönetimi’nin eski Yatırım Başkanı Kostas Theodoropulos, Yunan bankalarından çekilen paraların yüzde 40’ının yabancı hesaplara aktarıldığının tahmin edildiğini söylüyor. Bankaların kapanmasından önce Atina’da Kolanaki semtindeki Nikias kuyumcusunda mücevherlerini ve Rolex saatlerini satıyorlardı. Ama şimdi mağazanın sahibi, son bir hafta içinde külçe altın almak için 20-30 kişinin aradığını söylüyor.”

“Fakat mağaza şimdi paralarını kaybedeceği korkusuyla elektronik para transferi kabul etmiyor. Yani mağaza şimdi bir açmazla karşı karşıya. Banka sadece nakit kabul ediyor. Ama müşterilerin hiçbiri mallarını satın alabilmek için gerekli olan paraya ulaşamıyor.”