Yunanistan'a yeni kredi paketini görüşen Avrupalı liderler, borçların yeniden yapılandırılmasında uzlaştı. Karar, ticari kuruluşlar ve bankaların da gönüllü katılımını öngörüyor.
Abone olEuro üyesi ülkelerin liderleri Yunanistan için 109 milyar euro büyüklüğünde yeni bir borç paketi üzerinde uzlaşmaya vardı.
Anlaşmayla ilk kez, bankaların da dahil olduğu devlet dışı alacakllılar da Yunanistan'ın geri ödeme koşullarının daha da kolaylaştırılmasına katılacak.
17 ülkenin liderinin katıldığı olağanüstü zirvede alınan kararlara Uluslararası Para Fonu da destek veriyor.
Bankalar ve diğer özel sektör yatırımcılarının pakete katkılarının 37 milyar euro civarında olacağı bildirildi.
Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu, anlaşmayı memnuniyetle karşılarken, ''paketin Yunanistan'ın borçlarını sürdürülebilir kıldığını'' söyledi.
Papandreu, ''Sonunda da bu sadece bir fon programı değil, Yunan halkı üzerindeki borç yükünün de hafifletilmesi anlamına gelecek'' dedi.
Ticari borçverenlerin katkısı müzakelerin en zorlu parçasını oluşturuyordu.
Fransa ve Avrupa Merkez Bankası'nın muhalefetiyle ortaya çıkan tıkanmanın İspanya ve İtalya'yı da içerecek şekilde Avrupa çapında bir bankacılık krizine neden olmasından ve hatta Avrupa Merkez Bankası için de risk oluşturmasından endişe ediliyordu.
Almanya ise, özel sektörün de yükün bir kısmını üstlenmesini talep ediyordu.
Uzlaşmazlık noktalarından biri, ödeme vadesi ve koşullarının iyileştirmesinin kredi derecelendirme kuruluşları tarafından Yunanistan'ın borçlarını ödeyemeyecek duruma düştüğü biçiminde yorumlanması ve ''kısmi iflas'' olarak görülmesinden duyulan endişeydi.
Bu ise, Avrupa Merkez Bankası dahil bazı kurumların Yunanistan'a borç vermesini engelleyecekti.
Ama varılan anlaşmayla euro bölgesi, Yunanistan devletinin tahvilleri için garanti sağlamış oluyor.
Derecelendirme kuruluşlarının anlaşmaya ilişkin değerlendirmesi henüz bilinmiyor, ancak eğer bunu iflas olarak yorumlarsa o zaman Yunanistan Avrupa'da bu duruma düşmüş olan ilk ülke olacak.
Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso, kredi derecelendirme kuruluşlarına aşırı bağlılığı azaltacak bir plan üzerinde çalıştıklarını söyledi.
Barroso, alınan önlemlerin zor durumdaki diğer ülkeler için emsal oluşturmaması gerektiğini belirterek, ''Özel sektörün de katılımı sadece Yunanistan için. İstisnai bir durum, diğerlerini kapsamayacak'' dedi.
Anlaşma İrlanda'nın borç faizinde yüzde 2'lik bir indirim içeriyor. Ülkenin Başbakanı Enda Kenny, ''bunun İrlanda için yılda 600 ila 800 milyon euro arasında bir tasarruf anlamına geldiğini'' söyledi.
Sarkozy de, İrlanda ve Portekiz'in borçları yeniden yapılandırılması konusunda özel sektörün katılımının söz konusu olmayacağının altını çizerken, bu yeniden yapılandırmanın sadece Avrupa para fonunu kapsayacağını söyledi.
Ancak New York Üniversitesi'nden Prof. Nouriel Roubini, ''her ne kadar liderler zirvesi Yunanistan'ın borçlarının yeniden yapılandırılmasını istisnai bir vaka olarak nitelese de Portekiz ve İrlanda da aynı borç kolaylığını talep edecektir'' dedi.