BIST 9.550
DOLAR 34,53
EURO 36,21
ALTIN 3.016,15
HABER /  GÜNCEL

Yunanistan'a 'Euro bölgesinden geçici çıkış' önerisi

Euro bölgesi liderlerinin, maliye bakanlarının hazırladığı öneriyi masaya yatırdığı zirvede Yunanistan'a 'Euro bölgesinden geçici çıkış' tavsiyesi de ele alındı. Yunan yetkililer önerileri "küçük düşürücü" olarak yorumladı.

Abone ol

Euro bölgesi zirvesi, liderlerin Yunanistan Başbakanı Alexis Tsipras ile ikili görüşmelerde bulunmaları için geçici süre durdurulduktan sonra akşam saatlerinde yeniden toplandı.

Liderlerin, Euro bölgesi maliye bakanlarının önerilerini masaya yatırdığı zirvede görüştükleri maddelerden biri "Yunanistan'ın anlaşma sağlanamaması durumunda geçici olarak Euro bölgesinden çıkması."

Taslak, kurtarma paketi üzerinde anlaşmaya varılmazsa Yunanistan'ın geçici olarak Euro bölgesinden çıkması tavsiyesinde bulunuyor.

Pazar günü sonuna kadar kurtarma paketi üzerinde uzlaşı sağlamaya çalışan Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Tsipras'la bir araya geldi.

Maliye bakanlarının liderlere sunduğu dört sayfalık belgede, "Yunanistan'ın Euro bölgesinden 'mola alması' için, olası bir borç yapılandırması dahil, hızlı müzakereler sunulması gerekiyor" deniyor.

Taslaktaki bir diğer öneri de, "Yunanistan'ın varlıklarının… zaman içinde özelleştirilmesi ve borcun kapatılması için bağımsız bir fon oluşturulması."

Yunanistan'ın ihtiyacı '86 milyar euro'

Belgede, Yunanistan'ın Çarşamba gününe kadar, KDV ve emeklilik dahil bir dizi yeni reformun uygulamaya girmesi için yeni bir yasa yürürlüğe koymayı da kabul ettiği belirtiliyor.

Yunan hükümetinin 'iddialı' olarak tanımlanan emeklilik ve iş piyasası reformlarını sürdürmesi gerektiği ifade edilen belgede, 'özelleştirme programının büyük ölçüde artırılması ve mali sektörün güçlendirilmesi' de yer alıyor.

Belgede, Yunanistan'ın ihtiyacı olan yeni kurtarmapaketinin, ülkenin 2018'e kadar borçlarını kapatabilmek için talep ettiği 53,5 milyar euro'yu geçip 86 milyar euro'ya çıkabileceği kaydediliyor.

'Çok kötü bir öneri'

Yerel medyaya konuşan Yunan hükümetinden bir yetkili, "Metin bütünüyle çok kötü. Çözüm bulmaya çalışıyoruz" dedi.

Adı açıklanmayan bir diğer hükümet yetkilisi de, önerilerin 'Yunanistan Başbakanı Alexis Tsipras ve Syriza hükümetini kasıtlı olarak küçük düşürmek için tasarlandığı" yorumunu yaptı.

Zirve öncesi Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Yunanistan'a 'mola verilmesi' ihtimalinin mümkün olmadığını söyledi. Hollande, 'Yunanistan'ın geçici olarak Euro bölgesinden çıkması gibi bir seçeneğin olmadığını, ya tamamen çıkacağını, ya da kalacağını' ifade etti.

Tsipras da gazetecilere açıklamasında "Gerçekçi bir taviz için buradayım, hazırım, tüm taraflar isterse bu gece anlaşmaya varabiliriz" dedi.

Merkel de üçüncü kurtarma paketi için müzakerelerin başlayabilmesi için "Tüm şartların yerine getirilmiş olması gerekir" diye konuştu.

Yunanistan'ın ikinci kurtarma paketinin süresi 30 Haziran'da doldu. Atina, IMF'ye olan 1,5 milyar euroluk borcunu ödeyemedi.

Atina'nın 20 Temmuz'da Avrupa Merkez Bankası'na 3 milyar euroluk ödeme yapması gerekiyor.