BIST 10.852
DOLAR 32,66
EURO 35,44
ALTIN 2.511,53
HABER /  GÜNCEL

Yunanistan yeni başbakanını bekliyor

Yunanistan'da siyasi liderlerin, erken seçim yapılana dek iktidarda kalacak ulusal birlik hükümetinin başına geçecek isim üzerinde uzlaşması bekleniyor.

Abone ol

Yunanistan'da siyasi liderlerin, erken seçim yapılana dek iktidarda kalacak ulusal birlik hükümetinin başına geçecek isim üzerinde uzlaşması bekleniyor.

Papandreu ve Samaras ulusal birlik hükümetinde uzlaştı

Başbakan Yorgo Papandreu ve ana muhalefet lideri Antonis Samaras arasındaki ulusal birlik hükümeti uzlaşmasına, Papandreu'nun görevi bırakmayı kabul etmesinden sonra varılmıştı.

Ulusal birlik hükümetinin başına geçmesi muhtemel isimler arasında, Eski Avrupa Merkez Bankası Başkanı Lucas Papademos ve Maliye Bakanı Evangelos Venizelos bulunuyor.

Koalisyon hükümetinin, 19 Şubat'ta yapılması beklenen erken seçime dek ülkeyi yönetmesi öngörülüyor.

Yeni başbakanın ismi belirlenince, Cumhurbaşkanı Karolos Papulyas, partileri yeni hükümete katılmaya davet edecek.

Papandreu, ulusal birlik hükümetinin kendi başkanlığında kurulması için çaba harcıyordu, ancak ana muhalefetin öncelikli şartı kendisinin görevi bırakmasıydı.

Yine başbakanlık istiyordu

İki lider ayrıca, erken seçim konusunda da uzlaşamamışlardı.

Papandreu, erken seçime karşı çıkarken, Samaras derhal sandığa gidilmesinden yanaydı.

Başbakan Papandreu, Yunanistan'ı borç krizinden çıkarmak amacıyla AB ülkeleriyle vardığı mali yardım paketini sürpriz bir kararla referanduma götüreceğini açıklamıştı.

Papandreu'nun geri çektiği referandum kararı, geçen hafta boyunca borsalarda çalkantıya neden oldu.

AB liderlerinden gelen tepkinin yanı sıra, Başbakan Papandreu, kabinesindeki önde gelen bakanlardan ve kendi partisinden milletvekillerden referanduma karşı ciddi bir isyanla karşılaştı.

Yunanistan Parlamentosu'nda yapılan oylamada, milletvekilleri Başbakan Yorgo Papandreu'ya az farkla güvenoyu vermişti.

Yunanistan'ın diğer AB ülkeleriyle vardığı mali yardım anlaşması, 100 milyar Euro ek kredi ve ülkenin borçlarının yüzde 50 oranında silinmesini öngörüyor.