Alman ve Fransız liderler, reformlara bağlı kalmaması halinde Yunanistan'a kurtarma paketi karşılığında dayatılan kemer sıkma önlemlerinde hareket serbestisi tanınmayacağını söyledi.
Abone olAlman ve Fransız liderler, reformlara bağlı kalmaması halinde Yunanistan'a kurtarma paketi karşılığında dayatılan kemer sıkma önlemlerinde hareket serbestisi tanınmayacağını söyledi.
Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ikinci kurtarma paketi çerçevesinde, kemer sıkma önlemlerini hayata geçirmek için biraz daha zaman isteyen Yunanistan'ın talebini ele almak üzere bir araya geldi.
İki lider ayrı ayrı Yunanistan Başbakanı Antonis Samaras ile de görüşecek.
Borç krizindeki Yunanistan'a bu yılın başlarında 130 milyar Euro'luk ikinci bir kurtarma paketi verilmişti.
Paket için gereken fonları Troyka diye adlandırılan, Uluslararası Para Fonu, Avrupa Merkez Bankası ve Avrupa Komisyonu üçlüsü sağlıyor.
Kredi Atina'ya dilimler halinde veriliyor ve bundan sonraki dilim 33,5 milyar Euro tutarında olacak.
Her bir dilimin verilmesinden önce Troyka müfettişlerinin Yunanistan'ın bütçesinde kabul ettiği kesintileri yapıp yapmadığını denetleyip ikna olması gerekiyor.
Son dilim için karar Troyka'nın gelecek ay Atina'ya yapacağı denetleme ziyareti sırasında verilecek.
'Yunanistan da çaba harcamalı'
Merkel, Hollande ile birlikte düzenlediği basın toplantısında "Benim için hepimizin taahhütlerine bağlı kalması önemli. Troyka'nın raporunu bekleyip göreceğiz. Ama Yunanistan'a Yunan halkının özverisini gerektiren reform yolunu izlemesini tavsiye ediyorum." dedi.
Holande da Yunanistan'ın Euro bölgesinde kalmasını umduğunu belirterek "Ama tabii ki Yunanistan'ın da bunun için çaba göstermesi gerekiyor" diye konuştu.
Euro Grubu Başkanı Jean-Claude Juncker, Çarşamba günü kurtarma paketindeki koşulların değiştirilmesine açık kapı bırakmıştı.
Yunanistan'dan kurtarma paketi karşılığında bütçe açığını kapamak için kamu harcamalarında kesintiye gitmesi, emek piyasasına ilişkin yasaları yeniden düzenlemesi ve özelleştirmeye hız vermesi de isteniyor.