BIST 9.725
DOLAR 35,20
EURO 36,79
ALTIN 2.965,52
HABER /  GÜNCEL

Yunanistan Parlamentosu, Tsipras'ın önerilerini oylayacak

AB, Avrupa Merkez Bankası ve IMF'ye sunulan öneriler ile Yunanistan'ın Euro Bölgesi'nden çıkması tehlikesinin atlatılması amaçlanıyor. Öneriler, Pazar günkü referandumda reddedilenlere benziyor. Atina 53,5 milyar euroluk yeni bir kurtarma paketi istiyor.

Abone ol

Yunanistan Parlamentosu bugün Başbakan Aleksis Tsipras'ın, üçüncü bir kurtarma paketi karşılığında ülkesinin alacaklılarına sunduğu önerileri oylayacak.

Atina yönetimi öneriler karşılığında üç yıllık ve 53,5 milyar euroluk yeni bir kurtarma paketi ile Yunanistan'ın borçlarının yeniden yapılandırılmasını talep ediyor.

Avrupa Birliği (AB), Avrupa Merkez Bankası (ECB) ve Uluslararası Para Fonu'na (IMF) sunulan öneriler ile Yunanistan'ın mali çöküşünün önlenmesi ve Euro Bölgesi'nden çıkması tehlikesinin atlatılması amaçlanıyor.

Euro Bölgesi'ndeki ülkelerin hazine yetkilileri önerileri incelemeye başladı. Euro Bölgesi Maliye Bakanları yarın Atina'nın son önerilerini ele alacak. Pazar günkü AB zirvesinde de Yunanistan'la ilgili nihai kararın alınması bekleniyor.

Yunanistan Parlamentosu'ndaki oyylama öncesi ise Tsipras önce lideri olduğu Radikal Sol Koalisyon'un (Syriza) meclis grubunu topladı.

Amerikan Associated Press haber ajansına göre Yunanistan'ın alacaklılara gönderdiği 13 sayfalık belgede şu öneriler yer alıyor:

-Vergi gelirlerinin ülkenin Gayri Safi Yurt İçi Hasılası'nın (GSYİH) yüzde 1'i oranında artırılması.

-Bütçe fazlasının ülkenin GSYİH'inin bu yıl yüzde 1'i, önümüzdeki yıl yüzde 2'si, 2017'de ise yüzde 3'ü olması.

-Bu kapsamda Katma Değer Vergisi'nin (KDV) yüzde 23'e varan oranlara yükseltilmesi (Bu oranın gıda ve su için yüzde 13, ilaç için ise yüzde 6 olması öngörülüyor).

-Yunan Adaları için yıllardır geçerli olan yüzde 30'luk KDV indiriminin Ekim ayından 2016 sonunda dek kademeli olarak kaldırılması.

-Kurumlar Vergisi'nin yüzde 26'dan yüzde 28'e yükseltilmesi. Lüks ürünlerden daha fazla vergi alınması, televizyon reklamarına da vergi konması.

-Emeklilik yaşının 67'de sabitlenmesi. Bu oranın 2022'ye dek sisteme 40 yıl katkı yapanlar için 62 olması.

-Savunma harcamalarının bu yıl 100, önümüzdeki yıl 200 milyon euro azaltılması.

-Ülkenin telekom şirketi OTE'nin tamamen özelleştirilmesi, Pire ve Selanik limanlarının özelleştirilmesinin de Ekim ayı sonuna dek tamamlanması.

-Vergi kaçakçılığı ile etkin mücadele edilmesi, idari birimlerde reforma gidilmesi.

'Reddedilenlerle aşağı yukarı aynı'

BBC ekonomi muhabiri Robert Peston, Atina'nın son önerilerinin aşağı yukarı geçen Pazar ülkede referandumda reddedilen kemer sıkma önlemleri olduğunu aktardı.

Bazı Syriza milletvekillerinin parlamentodaki oylamada "Hayır" oyu kullanmaları mümkün.

Ancak Syriza'nın meclis grubu başkanı Nikos Filis, parlamentonun hükümete yeni kurtarma paketi müzakere etmesi için hükümete yetki vereceğinden emin olduğunu söyledi.

Koalisyon ortakları Syriza ve Bağımsız Yunanlar Partisin'nin 300 üyeli Yunanistan Parlamentosu'nda toplam 162 sandaalyesi bulunuyor. Fakat muhalefet partilerinden çok sayıda milletvekilinin bugünkü oylamada iktidara destek vermeleri bekleniyor.

Bankalar Pazartesi gününe dek kapalı

Yunanistan'da bankaların Pazartesi gününe dek kapalı olacak. Bankalardan günlük para çekme limiti de yine Pazartesi gününe kadar günde 60 euro ile sınırlı kalacak.

Ülkede bu kısıtlamalar, 28 Haziran'da alacaklılarla müzakerelerin çıkmaza girmesinin ardından bankalara akın olması üzerine başlatılmıştı.

Yunanistan'ın ikinci kurtarma paketinin süresi 30 Haziran'da dolmuş ve Atina bu tarihte IMF'ye olan 1,5 milyar euroluk borcunu ödeyememişti.

Atina'nın 20 Temmuz'da da ECB'ye 3 milyar euroluk ödeme yapması gerekiyor.