BIST 9.470
DOLAR 34,42
EURO 36,41
ALTIN 2.839,51
HABER /  GÜNCEL

Yunanistan parlamento oylamasını bekliyor

Yunanistan'da hükümetin onayladığı kemer sıkma önlemlerinin Pazar günü parlamentoda oylanması öncesinde sendikaların başlattığı 48 saatlik grev ve protestolar devam ediyor.

Abone ol

Yunanistan'da hükümetin Avrupa Birliği'nin baskısıyla onayladığı yeni kemer sıkma önlemlerinin ardından sendikaların başlattığı 48 saatlik grevin ikinci gününde protesto eylemleri sürdü.

Dün başkent Atina'da eylemcilerin polisle çatışması ardından bugün de hem Atina'da hem Selanik'te eylemler düzenlendi.

Hükümetin kabul ettiği önlemler paketi Pazar günü Parlamento'da oylanacak.

Başbakan Lucas Papademos, ekonomik önlemlerin Parlamento tarafından onaylanmaması ve Yunanistan'ın borçlarını ödeyememesi durumunda 'kontrol edilemez bir ekonomik kaos' yaşanacağı uyarısında bulundu.

Papademos, "Yunanistan'ın iflas etmesine izin veremeyiz. Tarihî bir karar anındayız." dedi. Yunanistan lideri, kemer sıkma önlemlerini kabul etmeyen bakanların koalisyon hükümetinde kalamayacaklarını da söyledi.

Hükümetin önlemler paketini onaylaması ardından, bazı bakanlar hükümetten istifa ettiklerini açıkladılar.

Kemer sıkma önlemlerinin parlamentoda onaylanması sırasında bazı koalisyon milletvekillerinin ret oyu kullanacağı ancak iktidardaki Pasok ve Yeni Demokrasi partilerinin milletvekillerinin sayısının paketi onaylamaya yeteceği bildiriliyor.

Pakette neler var?

Söz konusu önlemler iş yasalarının serbestleştirilmesini, 751 Euro olan asgarî ücretin 600 Euro'ya düşürülmesini, bankalarla borç silme müzakerelerine başlanmasını ve emeklilik sisteminin yeniden düzenlenmesini içeriyor.

Euro bölgesi maliye bakanları Yunanistan'ın kurtarma fonundan 130 milyar Euro daha alabilmesi için bu önlemleri onaylamasını şart koşuyor.

Maliye bakanları ayrıca Yunanistan'dan bütçede 325 milyon Euro ek kesintiye gitmesini istiyor.

Avrupa Birliği yetkilileri buna ek olarak Yunanistan'daki koalisyon hükümetinin programa güçlü siyasî destek vermesini talep ediyor.

İşsizlik yüzde 20

Maliye bakanları geçen hafta Brüksel'de yaptıkları toplantıda bu koşulların Çarşamba gününe kadar yerine getirilmesini istedi. Bakanlar Çarşamba günü yine toplanacak ve 130 milyar Euro ek kaynağın serbest bırakıp bırakmayacağını karara bağlayacak.

Yunanistan içine düştüğü malî kriz nedeniyle dev boyuta ulaşan borçlarını ödeyemiyor. Yunanistan'ın iflasının Avrupa'nın malî istikrarını sarsabileceği ve hatta Euro Bölgesi'nin dağılmasına neden olabileceği endişesi var.

Ülke hala bir önceki kurtarma paketi için uygulanan kemer sıkma önlemlerinin sarsıntısını yaşıyor. Kesintiler, büyük bir sosyal huzursuzluğa neden olmuş ve düzenlenen protesto eylemlerinde çatışmalar çıkmıştı.

Derin bir resesyonda olan Yunanistan'da işsizlik oranı yüzde 20'nin üzerinde.

Sendikalar yeni kemer sıkma önlemlerin halkın sıkıntılarını daha da arttıracağı uyarısında bulundu.