BIST 9.109
DOLAR 34,24
EURO 37,63
ALTIN 2.921,56
HABER /  DÜNYA

Yunanistan kızı vermiyor

Yunanistan Dışişleri Bakanı Bakoyanni, ''Şu an bir Türkiye-AB evliliğine hazır değiliz" dedi.

Abone ol

Yunanistan Dışişleri Bakanı Dora Bakoyanni, ''Şu an bir Türkiye-AB evliliğine hazır olmadıklarını'' söyledi.

Atina'da yayımlanan Apoyevmatini gazetesine mülakat veren
Bakoyanni, Türkiye-AB ilişkileri, Kıbrıs sorunu ve Türk-Yunan ilişkilerine değindi.

''Şu an bir Türkiye-AB evliliğine hazır değiliz'' diyen Bakoyanni, bunun için bir uyum süreci gerektiğini ve birçok alanda yapılacak değişikliklerden sonra ortak bir ilerleme sürecine girilebileceğini kaydetti.

Yunanistan'ın istikrarlı bir biçimde Türkiye'nin AB geleceğini
desteklediğini vurgulayan Bakoyanni, ''Türkiye ile komşuyuz ve Avrupalı bir sınır komşusu çıkarımızadır. Ülkemizdeki siyasi güçlerin bu tezi destekliyor olmaları rastlantı değildir'' dedi.

Türkiye'nin önünde uzun bir süreç bulunduğunu ve bu sürecin başarısının Türk siyasi liderliğinin alacağı kararlar ve Türk halkının AB müktesebatını benimseme arzusuna bağlı olduğunu belirten Bakoyanni, şunları söyledi:

''Türkiye'nin AB ilke ve değerlerine uyması, iyi komşuluk
ilişkilerine ve uluslararası hukuka saygı göstermesi gerekiyor.
Türkiye'nin AB üyesi olması için bir dizi önkoşula uyum sağlaması gereklidir.''

Türkiye'nin gümrük birliği ek protokolüne ilişkin tavrını konu
alan soruyu da yanıtlayan Bakoyanni, ''2006 yılının sona ermesine daha 10 ay var. AB Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Olli Rehn'in Atina ziyaretinde de altı çizildiği gibi, Türkiye, bu yükümlülüğünü bu zaman dilimi içinde yerine getirmek durumundadır. Atina'nın tezi de bu doğrultudadır. Türkiye'nin imzasına saygı göstermesi gerekiyor'' diye konuştu.

AB'nin bir dizi ilke üzerine bina edildiğini ve bunların sorgulanması halinde yapının sarsılacağını savunan Bakoyanni, bu ilkelerin tekrar müzakere edilmesinin söz konusu olmadığını da vurguladı.

Gazetenin, Türkiye'nin Yunanistan'ın Ege'deki karasularını
genişletmesi halinde, bunu savaş nedeni (Casus) belli sayacağına ilişkin tutumunu konu alan soruları da yanıtlayan Bakoyanni, Atina'nın tezinin, bu tutumun Türkiye'nin AB geleceğiyle uyum içinde olmadığı yönünde olduğunu söyledi.
Bakoyanni, daha önce yaptığı ''Annan planının tarihe karıştığı'' şeklindeki açıklamasına ilişkin sorularaysa ''Annan planının Kıbrıs halkına sunulması ve referandum sonuçlarından sonra bu planının tarihe karıştığı belirtim. Bundan sonra sunulacak önerinin AB müktesebatı, Kıbrıs'ın AB üyeliği ve BM kararlarını göz önünde bulundurması
gerekiyor. Kuşkusuz, son yıllarda yapılan müzakerelerin ürünü olan 9 Bin sayfalık çalışmanın da pencereden atılmaması lazım'' yanıtını verdi.

Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül ile
Salzburg'da yaptığı görüşmeye de değinen Bakoyanni, Gül ile yaptığı bu ilk ve dostça görüşmede, ikili ilişkileri ve Türkiye'nin AB üyeliği konularını ele aldıklarını söyledi.
Bakoyanni, istikşafi görüşmelerin içeriğini konu alan sorularaysa bu görüşmelere verilen adın, içeriklerini yeterince açıklayıcı olduğu yanıtını verdi.