BIST 9.032
DOLAR 34,26
EURO 37,66
ALTIN 2.910,29
HABER /  GÜNCEL

Yunanistan 'kabus senaryosunu atlattı'

Yunanistan Maliye Bakanı Evangelos Venizelos, ülkesinin alacağı 130 milyar euroluk kurtarma paketi sayesinde olası bir kabus senaryosunu atlattığını söyledi.

Abone ol

Yunanistan'da hükümeti oluşturan partiler kesintiler nedeniyle destek kaybediyor

Yunanistan Maliye bakanı Evangelos Venizelos, ülkesinin 130 milyar euroluk yardım fonu konusunda anlaşmaya vararak bir kâbus senaryosunu atlattığını söyledi.

Euro bölgesi maliye bakanlarının toplantısında varılan kurtarma paketi anlaşması için, "Yunanistan'ın ikinci dünya savaşı sonrasındaki en önemli anlaşması" diyen Venizelos, bunun Yunanistan'ın yardım programı sonrasında dahi destek olunacağı anlamına geldiğini söyledi.

Yunanistan'da bakanlar kurulu, Troyka olarak bilinen Avrupa Birliği, Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Avrupa Merkez Bankası'nın yardım karşılığında şart koştuğu büyük kemer sıkma önlemlerinin nasıl hayata geçirileceğini görüştü.

Ekonomisi krizin başından bu yana yüzde 15 küçülen Yunanistan'da sendikalar yarın için grev ve protesto çağrıları yapıyor.

Şimdiye kadar çok ciddi bir kemer sıkma paketi uygulayan Yunanistan'da, ekonomik zorluklara uzun dönem boyunca katlanmaları gerektiğini gören halk rahatsızlığını grev ve protestolarla gösteriyor.

Kamuoyu yoklamaları, kesinti paketine imza atan parlamentonun iki büyük partisinin Nisan ayında yapılacak seçimlerde büyük destek kaybı yaşayacaklarına işaret ediyor.

Siyasi yelpazenin en sağında ve en solunda yer alan ve seçimde büyük destek toplayacağına inanılan partiler kesinti programına karşı çıkıyor.

Yunanistan'ın 130 milyar euroluk kurtarma paketini alamaması durumunda Mart ayında yapması gereken ödemeleri yapamayarak, iflas etmesi bekleniyordu.

Ülkenin önce bankacılık sektörünü ardından da geri kalan ekonomiyi daha da kötüye götürmesi beklenen bu durum sonrasında Yunanistan'ın euro bölgesinden çıkarılması da söz konusu olabilirdi.

Kurtarma paketi piyasaları canlandırmadı

Euro Bölgesi maliye bakanlarının aylar süren pazarlıklar sonunda Yunanistan için hazırlanan ikinci kurtarma paketine onay vermesinin piyasalara etkisi sınırlı düzeyde kaldı.

Sabah saatlerinde euro, dolar karşısında 0,75 cent yükselirken yen karşısında da değerlendi.

Asya borsaları da oluşan iyimser hava etkisiyle daha önceki kayıplarını kısmen karşıladı.

Hong Kong'da Hang Seng endeksi ile Singapur, Avustralya ve Çin'de işlemler yükselişle kapanırken, Japonya'da Nikkei gün sonunda yüzde 0,2 geriledi.

Dün anlaşmaya varılması beklentisi doğrultusunda günü yükseliş eğilimi ile kapatan Avrupa borsalarında ise hafif değer kayıpları kaydedildi.

Londra'da FTSE, Paris Cac40 ve Frankfurt'ta Dax endekslerinde günün ilk yarısında yüzde 0,1-0,2 arasında gerilemeler oldu.

Uzmanlar yeni paketin güçlü bir pozitif ivme sağlayamamasını anlaşma beklentisinin işlemlere zaten yansıtılmış olması ile açıklıyor.

Yunan borsasının gösterge endeksi de değer kazanıyor. Geçen yıl hisse değerinin yüzde 52'sini yitiren borsa, son 5 haftadır değer artışı yaşıyor.

Pakete onay 13 saat sonunda geldi

AB Maliye Bakanları, iflasın eşiğine gelen Yunanistan'a 130 milyar euro tutarında yeni bir kurtarma paketi sunulmasını Brüksel'de 13 saat süren görüşmeleri ardından onayladı.

Atina'ya 2010 yılında verilen 110 milyar euroluk kurtarma paketi, krizin önlenmesine yeterli gelmediği için ikinci kurtarma paketine gerek duyuldu.

Euro Bölgesi Başkanı Jean-Claude Juncker, varılan anlaşmanın Yunanistan'ın Euro Bölgesi'ndeki geleceğini garanti altına alacağını söyledi ancak Yunan toplumunun tüm kesimlerinin çaba göstermesinin şart olduğunu ifade etti.

Yunan Başbakanı Lukas Papadimos da anlaşma dolayısıyla "çok memnun" olduğunu söyledi. Yunan basını ise bunun karşılığında ülkeyi yine acı reçetelerin bekleyeceğine dikkat çekiyor.

Pazarlıkları aylardır devam eden ve son ana dek çekişmelerle geçen anlaşma, gerek kamusal gerekse özel sektördeki mali kurumların bir kaç yıl önce gidilebilecek son nokta olarak görülen adımların çok ötesine geçmesine yol açtı.

Atina, Troyka olarak bilinen Avrupa Birliği, Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Avrupa Merkez Bankası'ndan 130 milyar euroluk kurtarma paketini alamasaydı, Mart ayı ortasında vadesi dolan 14,5 milyar euroluk borç geri ödemelerini yapamayacaktı.

Ancak bir çok ekonomist Yunanistan'ın iflası ve eurodan çıkarılması riskinin henüz ortadan kalkmadığına dikkat çekiyor.

Yunanistan, son iki senedir taahhüt ettiği hiçbir hedefi tutturamadığı için Avrupalı yetkililerin yoğun baskısı altında.

Almanya ve Hollanda parlamentoları gelecek hafta paketi parlamentolarında oylayacak.

Yunan parlamentosu talep edilen kesintiler doğrultusunda geçen hafta sonu 3, 3 milyar euro'luk bir kesinti paketini daha onaylamıştı.

Bu adımlar Yunan halkının tepkisini çekiyor. Aylardır devam eden protesto ve grevler etkisiyle Yorgo Papandreu hükümeti istifa ederek erken seçim kararı almıştı.

Her iki büyük parti de verilen sözleri uygulama vaadinde bulunurken, bu durumun kurtarma paketi aleytarı ve euro'dan ayrılmayı savunan daha küçük partileri güçlendirdiği bildiriliyor.