BIST 10.079
DOLAR 35,34
EURO 36,76
ALTIN 3.024,78
HABER /  GÜNCEL

Yunanın Türkiye ilgisi

Türk-Yunan İş Konseyi Başkanı Selim Egeli müşterek yapacağımız işlerin durdurulamayacağını ifade etti.

Abone ol

Finansbank hisselerinin yüzde 46'sının Yunan National Bank of Greece'e
satılmasının ardından, diğer bazı Yunan bankalarının da Türkiye'de geniş bir araştırma yaptığı bildirildi.

Türk-Yunan İş Konseyi Başkanı Selim Egeli, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yıllardan bu yana engeller kaldırıldığı takdirde Türkiye ve Yunanistan'ın müşterek yapacağı işlerin durdurulamayacağının söylendiğini ifade ederek, ''Nitekim o başladı. Engeller çok azaldı'' dedi.

Egeli, iki ülke arasında ticari anlamda bir engel olmadığını belirterek, ''Engeller maalesef diplomasiden, siyasetten geliyordu. Onlar çok azaldı. En azından iki ülke 4-5 yıldan bu yana bunları azaltma kararı aldığını resmen açıkladı'' diye konuştu.

Engellerin azalmasının ardından ticarette büyük bir artış sağlandığını, yüzde 100'ü aşan artış elde edildiğini ifade eden Egeli, şunları kaydetti: ''Dış ticaret hacmimiz 2 milyar doları geçti. Müşterek yatırımlar arttı. En son Finansbank hisselerinin yüzde 46'sı Yunan National Bank of Greece'e satıldı. Türk ve Yunan işadamlarının ortak girişimiyle Ege Girişim Bankası (Business Aegean Bank-BAB) kurulacak. Buna ilave olarak diğer Yunan bankalarının da Türkiye'de çok geniş bir araştırma yaptıklarını biliyoruz. İsim vermek istemiyorum. Böyle bir husus çıktığı zaman öncelikle bizleri arıyorlar. Böyle bir ilgi var. Türkiye'de kaç bankayla ilgilendiklerini bilmiyorum.''

Türkiye'de bankacılık altyapısının sağlam, yetişmiş işgücünün çok iyi olduğunu vurgulayan Egeli, ''Türkiye'de bunlar başka yerde bulamayacakları kadar iyi. Bunun için her şey yerinde. Bankacılık yapmak için dünyada Türkiye'den daha cazip çok az yer var'' diye konuştu.

''ONLARA EN CAZİP TÜRKİYE PAZARI GELMEKTE''

Selim Egeli, Türkiye'nin dünyanın en iyi ekonomilerinden olduğunu belirterek, Yunan bankalarının diğer çevre ülkelerde de faaliyetleri bulunduğunu, ancak çevresinde Türkiye büyüklüğünde bir ekonomi olmadığı için bu bankalara en cazip pazar olarak Türkiye'nin geldiğini söyledi.

Yunan bankalarının potansiyel gördükleri için Türkiye'de yer almak istediğini ifade eden Egeli, Türk-Yunan ortaklıklarının şu anda Balkanlar ve Karadeniz'e kıyısı olan ülkelerde birçok altyapı ve özelleştirme projelerine ortak olarak talip olduğunu bildirdi. Egeli, ''Herhalde onlar da yakında olumlu sonuç alacaklar. Siyasi engeller azaldıkça, Türk ve Yunan işadamlarının ufku, vizyonu çok geniş, çok şey yaparlar'' dedi.

Birçok Yunanlı firmanın bilgi, iletişimden madenciliğe kadar çeşitli alanlarda Türkiye'de yatırım yaptığını anlatan Egeli, şöyle devam etti: ''Bunların yanı sıra iki ülkenin KOBİ'leri arasında müthiş bir sinerji başladı. Bu sadece İstanbul, İzmir'le de kısıtlı değil, Kahramanmaraş, Adana ve bütün Türkiye ile Atina dışındaki diğer Yunanistan kentlerini de kapsıyor. KOBİ'ler arasında birçok
ortaklıklar çıkacak gibi gözüküyor. Bunları gıda, madencilik, metalürji ve kimya sanayilerinde görüyoruz. Bu ortaklıklar başladı bile, devam ediyor.''

Bir süre önce Edremit'te bulunduğunu, burada tesadüfen rastladığı
3 Yunanlı işadamının yerli bir zeytinyağı üreticisine ortak olduğunu
anlatan Egeli, Yunanlı işadamlarının işin kapasitesini büyüteceğini
ifade etti.

Ticari ilişkilerin artmasının siyasi ilişkilere katkısının çok büyük olacağını vurgulayan Egeli, ''Çünkü aynı menfaati paylaşan insanların sayısı artıkça, o insanlar haklarının kaybolmaması için aralarına başkalarının girmesine izin vermez. Ülkeler arasındaki ilişkiler de buna benzer'' diye konuştu.

Türk-Yunan İş Konseyi Onursal Başkanı Şarık Tara da iki ülke arasındaki ticari ilişkilerin çok iyi olduğunu, bankacılık sektöründeki hisse satışları ve ortaklıkların diğer sektörlerde de artacağını ifade etti.