BIST 10.030
DOLAR 34,12
EURO 38,19
ALTIN 2.915,17
HABER /  GÜNCEL

Yunandan çirkin iddia!

Yunanistan Genelkurmay Başkanlığı, Ege'de Yunan savaş uçağı ile çarpışan Türk pilotu suçladı

Abone ol

Yunanistan Genelkurmay Başkanlığı, Ege'de Yunan savaş uçağı ile çarpışarak Kerpe (Karpathos) Adası açıklarında düşen Türk savaş uçağının “uçuş planı sunmadığını ve hava trafik kurallarını çiğnediğini” öne sürdü.

Yunanistan Genelkurmay Başkanlığından yapılan yazılı açıklamada, ”23 Mayıs 2006 tarihinde, saat 12.45'de uçak kazası meydana gelmiştir. Kazada, bir Yunan ve bir Türk savaş uçağı, Karpathos Adasının 21 deniz mili güneydoğusunda, Atina FIR hattı içinde havada çarpışmıştır” denildi. Türk uçaklarının hava trafik kurallarını çiğnedikleri öne sürülen açıklamada, şunlar kaydedildi:

“Uçuş planı sunmayan ve Girit Adasının kuzeyine doğru hareket eden bir RF-4 ve 2 F-16 Türk savaş uçağı üçlü kol halinde Atina FIR hattına girmişler, hava trafik kurallarını çiğnemişlerdir... “2 F-16 Yunan savaş uçağı, uluslararası hava taşımacılığı güvenliği için ICAO kuralları çerçevesinde tanımlama faaliyetinde bulunmuşlardır.”

Açıklamada, “tanımlama faaliyeti sırasında yapılan manevralarda, 27 bin feet yükseklikte bir Yunan ile bir Türk F-16 tipi savaş uçağının çarpıştıkları ve bölgeye düştükleri” belirtildi. Yunanistan Genelkurmay Başkanlığının açıklamasında daha sonra şöyle denildi:

“Milli arama kurtarma merkezi derhal harekete geçmiş, uçak, helikopter, donanma gemileri ve sahil güvenlik botları Atina FIR hattı içindeki bölgeye varmışlar ve ICAO kuralları çerçevesinde 2 uçağın pilotlarının kurtarılması çalışmalarına başlamışlardır. Panama bandıralı 'Gas Century' adlı Japon gemisi, uluslararası sularda, Karpathos Adasının güneyinde Türk pilotu kurtarmış, aynı anda Hava Kuvvetlerine ait Super Puma tipi helikopter de olay yerine ulaşmıştır.

TÜRK PİLOT YARDIMI REDDETTİ

Yunanlı kurtarma görevlileri ile sahil güvenlik botunun kaptanı ile birlikte olay yerine varmışlar ve Türk pilota yardımda bulunmak üzere Panama bandıralı gemiye çıkmışlardır. Türk pilot, fiziksel durumunun iyi olduğunu ifade etmiş ve yardımı reddetmiştir. Türk tarafının talebi doğrultusunda, Türk pilotun olay yerine sonradan varan Türk helikopteri tarafından alınmasına izin verilmiştir. Yunanlı pilotun bulunmasına yönelik çalışmalar sürdürülmektedir.”

Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Türk uçaklarının uçuşunun programlı bir uçuş olduğunu ve NATO'ya da bildirildiğini açıklamıştı.