Paparizou'nun söylediği şarkı Türk halkı tarafından en fazla oyu aldı. Komşunun hanesine 12 puan geçti. Peki halkın bu şarkıya olan ilgisinin sebebi neydi?...
Abone olUkrayna'nın başkenti Kiev'de yapılan 50'nci Eurovision Şarkı Yarışması'nda birinciliği Yunanistan'ın kazanması Ege'nin diğer yakasında halkın sokaklara döktü. Komşu sabaha kadar eğlenirken, Türkiye'de üzüntü vardı. Son iki yarışmada elde edilen başarıların ardından alınan 13'üncülük 'hezimet' olarak algılanırken, final gecesiyle ilgili en fazla konuşulan konu, Türkiye'nin Yunanistan'a verdiği 12 puan oldu.
Helena Paparizou'nun söylediği 'My Number One' isimli şarkı Türk halkı tarafından en fazla oyu alarak, komşunun hanesine 12 puan olarak geçti. Genel görüş şarkının halkımız tarafından bu kadar beğenilmesinin altında yatan gerçek; tınılarının bize çok yakın olması. Sultan of the Dance'in müzik direktörlüğünü de yapan Taner Demiralp, ülkece verdiğimiz puanın nedeni olarak Karadeniz ezgilerini göstererek, 'Yapmamız gerekeni Yunanistan yaptı. Bizim Karadeniz kemençesinin benzerini akıllıca kullanarak sadece Türklerin değil tüm Avrupa'nın da sempatisini kazandılar' dedi. Demiralp, Yunanistan'ın birinciliğinde etnik motiflerin kullanılmasının büyük önem taşıdığını da belirterek, 'Bizim Karadeniz, onların ise Rum kemençesi olarak bildiği çalgının ritimli ezgileri ve horonun insanı ateşleyen kıvraklığı komşuya puan olarak döndü' dedi.
Ortak kültür
Karadeniz müziğinin önemli isimlerinden Fuat Saka da, Yunanistan'a giden puanlarda ezgilerin bize yakın olmasının önemli rol oynadığını belirterek, 'Gerek Pontus Devleti nedeniyle gerekse Mübadele sırasında Türkiye'den Yunanistan'a giden insanlar Karadeniz kültürünü o topraklara taşıdı. Yıllardır Yunanistan'ın pek çok bölgesinde yapılan düğünlerde kemençe çalınır ve horon tepilir. Yani birisinin kalkıp 'bizim horonumuzu çaldılar' demesi komik olur' dedi.
Konuyla ilgili en ilginç yorumlardan biri de Trabzon'da horon ve kemençe üzerine araştırmalarıyla bilinen Prof. Dr. Orhan Durgun'dan geldi. 'Kendi silahımızla vurulduk' diyen Prof. Dr. Orhan Durgun, 'Kemençe ve horon tartışmasız Trabzon'a aittir. Mübadelede Yunanistan'a göç etmiş Rumlar tarafından kemençe ve horon oraya taşınmıştır. Onlar da yıllarca bu topraklarda yaşadıkları için memleket özlemi gibi bir duyguya sahipler. Yunanistan'ı tebrik ediyorum. Çünkü bizi kendi silahımızla vurdular' dedi.
Türk motifli Eurovision
Bu yıl 50'ncisi yapılan Eurovision Şarkı Yarışması'nın final gecesinde ilginç olaylar da yaşandı:
Gülseren'in şarkının başından sonuna kadar sürekli çığlık atması yadırgandı. Gerek yorum açısından gerekse koreografi açısından daha önce böyle bir şeyin planlanmamış olmasına rağmen yorumcunun kontrolden çıkmasını ekibi, 'Aşırı heyecan nedeniyle kendisini kaybetti' diye yorumladı. .
Moldovya'yı temsil eden şarkıcının eseri Athena'nın 'For Real' şarkısına benzetildi.
Arnavutluk adına yarışan solist sahneye Sertab Erener'in şovunda kullandığı tüllerin bir benzeriyle çıktı.
Makedonya'nın şarkısı, kullanılan davul, zurna ve tar ezgileri nedeniyle Türk motifleri taşıyordu.
Haber: İsmail DEĞİRMENCİ- Nurbanu GÜNEY- Erkan ŞAHİNBAŞ
Kaynak: