BIST 10.062
DOLAR 35,34
EURO 36,89
ALTIN 3.004,33
HABER /  GÜNCEL

Yunan polisinin kaçak göçmen avı

Yunan polisi son aylarda kaçak göçmenlere yönelik operasyonları artırdı ve yabancı olduğu düşünülen kişilerin resmi belgelerini kontrolden geçirmeye başladı.

Abone ol

Koreli turist Hyun Young Jung

Yunan polisi son aylarda kaçak göçmenlere yönelik operasyonları artırdı ve yabancı olduğu düşünülen kişilerin resmi belgelerini kontrolden geçirmeye başladı.

Bu operasyonlarda bazı turistler de ağa takıldı ve en az ikisine, kaçak göçmen oldukları düşünülerek ağır dayak atıldı.

Koreli turist Hyun Young Jung, Atina merkezinde yolda yürürken üniformalı bir adam kendisinden kimliğini göstermesini isteyince temkinli davranmıştı.

Sırt çantasıyla çıktığı dünya turunda, Yunanistan, geldiği 16. ülkeydi ve sahte üniformalı kişilerin soygun yaptığını işitmişti. Bu nedenle pasaportunu uzatırken adamdan da polis kimliğini göstermesini istemişti.

Bunun üzerine Jung yüzüne bir yumruk yedi. Yere yıkılarak dayak yerken artık soyulduğundan emindi. Bağırıp etraftakilerden yardım istedi.

Bileklerine kelepçe takılıp yakındaki karakola sürüklendiğinde anlamıştı tutuklandığını. Karakolun önünde ikinci yumruğu da yedi.

Jung, etrafta olaya tanık olanların yardım etmeye korktuklarını söylüyor.

Karakolun kamerasız ve ıssız merdivenlerinde üçüncü kez saldırıya uğradı.

Afrika ve Asya'dan başka göçmenler de vardı karakolda. Onlar da Xenios Zeus adı verilen kaçak göçmen operasyonunda ele geçirilmişti.

Göçmenler, nüfusun yüzde 10'u

Operasyonun amacı, son on yılda Atina merkezinin çehresini değiştiren kaçak göçmenler akınına son vermek.

Avrupa Birliği'ne kaçak giren göçmenlerin yüzde 95'inin Yunanistan üzerinden giriş yaptığı düşünülüyor. Sınır kontrolleri nedeniyle birçok göçmen Avrupa'nın diğer bölgelerine geçemeyince Yunanistan'da sıkışıp kalıyor.

Bazı tahminlere göre bu ülkede göçmenlerin oranı yüzde 10'u buluyor.

Bu durum kısa bir süre öncesine kadar göç alan değil göç veren Yunanistan için, büyük bir şok. Ekonomik krizle boğuşan hükümet, artan göçmen nüfusu destekleyecek kaynaklara sahip değil.

Göçmenlerin önemli bir kısmı Avrupa'ya geçmek için Türkiye-Yunanistan sınırı kullanıyor.

Kaçak göçmen sorununa karşı Yunanistan'ın birşeyler yapması gerektiği konusunda fikir birliği var.

Yunan emniyet müdürü Hristos Manuras, geçen Ağustos'ta başlatılan Zeus operasyonu sayesinde kaçak göçmen akışının yavaşladığını söylüyor. Yabancı görünümlü olan ya da şüphe uyandıran herkes durdurulabiliyor.

Operasyon başladığından bu yana Atina'da 60 bin kişi gözaltına alındı; fakat sadece 4 bin 200'ü tutuklandı.

Bazı turistler ise pasaportlarını polise gösterdiği halde tutuklanmış. Özellikle Afrika kökenli Amerikalılar.

'Renklerinden dolayı şiddet'

Bu olaylar nedeniyle ABD, vatandaşlarına uyarı yapma gereği bile duyuyor.

Dışişleri Bakanlığı'nın internet sitesine 15 Kasım'da konulan bir açıklamada, "Atina'da kaçak göçmen taramasında Afrika kökenli Amerikan vatandaşlarının gözaltına alındığı haberleri" ve "renklerinden dolayı yabancı göçmen olduğu düşünülen kişilere saldırılması ve şiddet uygulanması"na dair uyarılar yapılıyor.

Turizmin önemli bir gelir kaynağı olduğu Yunanistan'da özellikle ekonomik kriz döneminde, turistler için caydırıcı olacak bu tür olaylar ekonomik felaket olabilir.

Tutuklanma tecrübesi yaşayanlar arasında Hintli bir bilim adamı da var.

Dr. Shailendra Kumar Rai, bir yemek dönüşünde Atina Üniversitesi önünde polis tarafından durdurularak pasaportu sorulmuş. Pasaportunu üniversite odasında bıraktığını söylese de, polisler onu anlamamış ve kaçak olduğunu düşünerek diğer şüphelilerle birlikte duvar dibine dizmişler. Olaya tanık olan öğrencilerinin ve diğer çğretim görevlilerinin müdahalelerine rağmen kelepçelenmiş.

Rai, "Pakistanlı olduğumu sandılar... Polisin kimlik sormasını anlarım, görevlerini yapıyorlar. Ama saldırganca davrandıklarını düşünüyorum. Benim ülkemde sadece suçlu görülen insanlar kelepçelenir" diyor.

'Polisin ırkçı uygulamaları'

Olay basında da geniş yankı bulmuş: BUnunla birlikte Rai Yunanistan'da kaldığı süre boyunca ırkçılığa maruz kaldığını düşünmüyor, polisi de ırkçılıkla suçlamıyor.

Oysa 23 sivil toplum örgütü ile BM Mülteci Yüksek Komiserliği'nin oluşturduğu Irkçı Şiddeti Kayıt Grubu'nun 2012 raporunda, 15 olaya gönderme yapılarak Yunanistan hükümetine "polis memurlarının ırkçı şiddet uygulamalarına son verilmesi" çağrısı yapılıyor.

Altın Şafak tişörtü

Haziran seçimlerinde 18 sandalye kazanan Altın Şafak partisine polis desteğinin güçlü olduğuna dair iddialar var.

Polis şefi Manouras, oy tercihlerinin şahsi bir mesele olduğunu söylüyor. Yunan polisinin insan haklarına saygılı olduğunu vurgulayan Manouras arada uygunsuz davrananların da çıkabileceğini fakat bunların münferit olaylar olduğunu ifade ediyor.

'Türkiye'ye gidin'

Koreli Jung, gözaltına alındıktan birkaç saat sonra serbest bırakılmış. Atina'daki Kore Elçiliği temsilcisiyle karakola giderek şikayette bulunmuş ve başına gelenleri anlattığı internet blogunu 60 bin kişi okumuş.

Şimdi bu olay Yunanistan ile olayın soruşturulmasını ve ilgililerin cezalandırılmasını isteyen Kore arasında diplomatik bir sorun oldu.

Dünya turunun son ayağı olarak şimdi ABD'de olan Jung ise, Yunanistan'a bir daha asla gitmeyeceğini söylüyor.

"Azerbaycan, Moğolistan, Kazakistan, Ermenistan gibi bir sürü ülkeden geçtim, ama kendimi hiçbir yerde Atina'daki kadar tehlikede hissetmedim" diyor Jung ve ekliyor:

"Yunanistan'a gitmey tavsiye edip etmediğimi soranlara, Türkiye'ye gitmelerini salık veriyorum."