BIST 9.550
DOLAR 34,54
EURO 36,01
ALTIN 3.005,46
HABER /  DÜNYA

Yunan liderden Türkiye'ye tarihi söz!

Yunanistan'ın eski bakanlarından Dora Bakoyannis, iktidar olması halinde yapacaklarına ilişkin İstanbul'da söz verdi.

Abone ol

İttifak Hareketi Genel Başkanı Dora (Theodora) Bakoyannis, “Türk-Yunan İlişkilerinde AB Zemininde Ortak Vizyon ve Gelecek” konulu bir konuşma yaptı. Mövenpick Hotel’deki toplantıya partisinin Batı Trakya Türkü üyesi İlhan Ahmet’le katılan Bakoyannis’e bir katılımcı, “Ülkenizin ilk kadın başbakanı olursanız, bir Türk’ü bakan yapar mısınız?” diye sordu. Bakoyannis'in yanıtı ise olumlu oldu.

Yunanistan’da 1910-1933 yılları arasında dönem dönem başbakanlık yapan Eleftherios Venizelos’un yeğeni ve yine eski Yunanistan başbakanlarından Konstantine Mitsotakis’in kızı olan ve Atina Belediye Başkanlığı da yapan Bakoyanni, “Ben başbakan olursam, seçeceğim bakanların, cinsiyetine, ırkına, dinine bakmam. Sadece başarısına bakarım. Başarılı bulduğumda tabii olur” dedi.

Bakoyanni, Batı Trakya’daki Türk azınlıktan söz ederken ise “Bu azınlık için biz Müslüman azınlık, siz ise Türk azınlık demeyi seviyorsunuz. Ancak önemli olan onları nasıl isimlendirdiğimiz değil, orada yaşamaları” ifadelerini kullandı.

KIBRIS VE AB ÜYELİĞİ

Geçen ay kurulan Demokratik İttifak Hareketi’nin genel başkanı olarak ikinci uluslararası ziyaretini Türkiye’ye yaptığını belirten Bakoyannis’in gündemdeki konulara ilişkin açıklamaları ise şöyle:

AB ÜYELİĞİ: Türkiye’nin, AB’nin büyük ülkelerinin üyeliğini garanti etmemesinden şikâyetçi olmasına hak veriyorum. Bu durum reformların yavaşlamasına neden oluyor. Türkiye karşıtları da “Türkiye reformları yapmıyor” diyerek olumsuz propaganda yapıyor. Ben buna ‘kısırdöngü teorisi’ diyorum. Bu kısırdöngünün kırılması gerekir.

KIBRIS: Ben Kıbrıs’ta iki devletli çözüme kesinlikle karşıyım. Kıbrıs sorununun Annan planı ile çözülmesi çok iyi olurdu. Ancak Kıbrıslı Rumlar buna karşı çıktı, yeni çözüm bulmalıyız. Avrupa Birliği ile herkesi birleştirmeye çalışırken, Kıbrıs’ı bölmek mantıklı olamaz.

SÜMELA: Sümela Manastırı’nda ayin yapılması ve benzeri azınlık uygulamalarından çok memnunum. Ancak daha çok o bölgelerdeki insanların gelenlere kucak açan tavırlarını görmekten çok etkilendim. Benim için halkın kucak açması hükümetin kucak açmasından çok daha önemli. Halklar diyor ki: “Cesur adımlar çok daha büyük etki uyandırabilir.”

ATİNA’YA CAMİ: Atina’da cami yapılmasını başından beri destekliyorum. Camiyi, başka ülkeler için değil, Müslüman vatandaşlarımız için istiyoruz.