Yunanistan'da işçiler ve memurlar, sendikaların kitlesel katılım çağrısıyla kemer sıkma politikalarına karşı 24 saatlik genel greve çıktı.
Abone olYunanistan'da işçiler ve memurlar, sendikaların kitlesel katılım çağrısıyla kemer sıkma politikalarına karşı 24 saatlik genel greve çıktı.
Dün gece yarısı başlayan grev nedeniyle ulaşım ve sağlık gibi kamu hizmetlerinin önemli ölçüde kesintiye uğraması bekleniyor.
24 saatlik genel grev, 1 Mayıs uluslararası işçi bayramı gözetilerek dün gece yarısı başladı.
Bu yıl Yunanistan'da 1 Mayıs tatili Ortodoksların Paskalya Bayramı ile çakıştığı için gelecek Salı gününe kaydırılmıştı.
Sendikalar bütçe kesintilerine ve vergi artışına son verilmesini talep ediyor.
Hükümet, ülke ekonomisini altı yıldır içinde bulunduğu resesyondan ve ağır mali krizden kurtarmak için bu tedbirlerin gerekli olduğunu ifade ediyor.
Başbakan Antonis Samaras, bu tedbirlerin uluslararası kredi örgütlerinden para akışının devamını sağlamak için izlenen politikaların bir parçası olduğunu belirtti.
İşsizlik rekor seviyede
BBC Atina muhabiri Mark Lowen, Yunanistan'da bu yıl daha az sayıda grev ve protesto yapıldığını ve bunların daha da azalmasının beklendiğini vurguladı.
Ancak bugün ülke çapında gösteriler düzenlenmesi beklendiği için polis alarma geçirildi.
Ülkenin en büyük iki sendikası olan Yunan İşçileri Genel Konfederasyonu GSEE ve Memurlar Konfederasyonu ADEDY, genel grevin, kemer sıkma pollitikalarına son verilmesi talebi üzerinde yoğunlaşacağını açıkladı.
Sendikalar, Yunanistan'da işsizlik oranının genel olarak %27'ye, gençler arasında ise %60'a fırlamasından hükümeti sorumlu tutuyor.
Başbakan Samaras ise hükümet politikalarını savunarak bu yılın son resesyon yılı olacağını iddia etti.
BBC muhabiri Lowen, bugüne kadar yapılan 20 genel grevin kesintileri durduramadığını, uluslararası kreditörlerin ihtiyatlı iyimserliğinin hükümete cesaret verdiğini ifade ediyor.
Uluslararası kreditörler, kurtarma paketinin bir parçası olarak Yunanistan'a bu hafta 3 milyar euro, 13 Mayıs'ta ise 6 milyar euro aktarılmasını onayladı.
2010'dan bu yana Avrupa Birliği ve IMF, Yunanistan'a 200 milyar euro kredi sözü verdi. Yunanistan'ın Euro Bölgesi'nden çıkması tartışmaları hafifledi.
Ancak BBC muhabiri Mark Lowen, bu iyimserliğin sokaklara ulaşmadığını, rekor işsizlik oranı nedeniyle genel ruh halinin çok kötü olduğunu belirtiyor.