Yunanistan'da hükümet, yeni kemer sıkma programını düzenleyen yasa tasarısını meclise sundu. Sendikalar grevler düzenliyor.
Abone olHükümet, kredi tedarikçileriyle vardığı anlaşma uyarınca hazırladığı kemer sıkma programını parlamentoya sundu.
Gözlemciler, kemer sıkma programının uygulanamaması halinde bunun Yunanistan ekonomisinin geleceği açısından büyük bir tehdit oluşturacağını söylüyor.
Parlamento üyelerinin üzerinde oylama yapacağı paket, vergi oranlarında artışı, kamu harcamalarında kesintileri, yapısal reformları da içeriyor; program, esas olarak borç-gelir dengesinin borçlar lehindeki ağırlığını azaltmayı hedefliyor.
Koalisyon hükümetinin küçük ortağı, program için yapılacak oylamada hayır oyu kullanacağını açıkladı.
Uluslararası liderler Yunanistan'ın kredi almak için yeni önlemleri yürürlüğe koyması gerektiğini söylüyor.
48 saatlik grev çağrısı
Sendikalar, hafta boyunca grevler ve eylemler düzenleyecekler.
Sendikaların düzenlediği eylemler çerçevesinde toplu ulaşımda bugün bazı seferler yapılmadı; çalışanların eylemlerine gazeteciler de destek verdi. Pekçok protestocu gazeteci bugün işe gitmedi.
Ülkenin önde gelen sendikaları yarından itibaren 48 saatlik grev çağrısında bulundu; parlamento önünde de gösteri düzenlenmesi için çağrı yapıldı.
Başbakan Antonis Samaras, kamuoyuna güvence vermeye çalıştığı açıklamasında, parlamentoya sunulan programdaki ücret ve emeklilik maaşı kesintilerinin "son" olduğunu söyledi.
Samaras, önlemlerin beş yıldır uygulandığı bir ortamda "Ülkenin euro'yu kaybetmemesi için elimizden geleni yapacağımızı söyledik, bunun için çaba harcamaya devam ediyoruz. Buna mutlak bir öncelik veriyoruz çünkü bu hedefe ulaşamazsak diğer herşey anlamını yitirecek" dedi.
Koalisyonda çatlak
Samaras, programın parlamentodan destek almasını umuyor; Demokratik Sol Parti, koalisyon ortağı olarak, programa hayır diyeceğini daha önce açıklamıştı.
Sosyalist PASOK ise parti içinde bir tartışmaya sahne oluyor; kimi vekiller programa karşı çıkılması gerektiğini söylüyor.
Parlamentodan geçmesi halinde, kemer sıkma önlemlerinin 2013 bütçesi kapsamında uygulanması bekleniyor.
Yunanistan, uluslararası kuruluş ve hükümetlerle kreri anlaşmaları imzaladı.
Bu son kemer sıkma programı son kredi anlaşmasının bir uzantısı olarak hazırlandı.
Kredi sağlayıcılar, ülkenin önlemleri yürürlüğe koymaması halinde krediyi serbest bırakmayacağını söylüyor.
Son kurtarma paketinin büyüklüğü 31 milyar 500 milyon euroyu buluyor.
Uzmanlara göre, bu kaynağın Yunanistan'ın bütçe hesaplarına girmemesi, daha önceki düzenlemelerin eseri olan yükümlülüklerin yerine getirilememesi ve Yunanistan'ın iflas etmesi anlamına gelebilir.