BIST 10.025
DOLAR 35,16
EURO 36,68
ALTIN 2.956,54
HABER /  GÜNCEL

Yunan hükümetinde referandum çatlağı

Yunanistan Maliye Bakanı Evangelos Venizelos, ülkesinin euro'ya katılımını tarihi bir zafer diye niteleyerek, akıbetinin bir referandumdan çıkacak sonuca bağlanamayacağını söyledi.

Abone ol

Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu'nun AB ile varılan mali anlaşmayı halk oylamasına götürme kararının hükümette çatlaklara yol açtığı anlaşılıyor.

Maliye Bakanı Evangelos Venizelos, Yunanistan'ın euro'ya katılımının ülkesi için ''tarihi bir zafer'' olduğunu ve bir referandumla riske atılamayacağını söyledi.

Bu açıklamanın ardından Papandreu'nun kabinesinden Kalkınma Bakanı Mikalis Krissohoidis de referanduma karşıt bir tavır sergileyerek AB'nin sunduğu kurtarma paketinin parlamentoda oylanması gerektiğini söyledi.

Yunanistan, AB liderlerinin geçen hafta uzun pazarlıklar ardından vardığı anlaşma uyarınca, kemer sıkma politikalarını daha da sertleştirmesi kaydıyla, 100 milyar euro ek mali yardım alacak ve borç yükünün yüzde 50'sini geri ödemekten kurtulacak.

AB liderleri bunun karşlığında Başbakan Papandreu'dan kamu harcamalarını daha da kısmasını, maaş ve emeklilik ödemelerini azaltmasını ve çok sayıda devlet memurunun işine son vermesini talep ediyor.

Kurtarma paketi, kemer sıkma politikalarının şu anki haliyle bile geniş çaplı protesto gösterilerine neden olduğu Yunanistan'da kamuoyundan tepki çekti.

Yorgo Papandreu, kurtarma paketinin referandumda reddinin kaçınılmaz olarak Yunanistan'ın euro bölgesinden de çıkması anlamına işaret ediyor.

Gözlemciler, Yunanlıların çoğunluğunun AB ile varılan anlaşmaya sıcak bakmamakla birlikte, euro'yu terketmeyi de göze alamadığını belirtiyor.

Halk oylamasının 4 Aralık'ta yapılabileceği düşünülüyor.

AB liderleri, oylamadan ''hayır'' çıkması durumunda euro'ya olan güvenin daha da sarsılmasından ve Yunan krizinin İtalya ve İspanya gibi büyük üyelere de sıçramasından korkuyor.

Yunanistan'ın referandumda kurtarma paketini reddetmesi gerektiğini savunan çevreler, ülkenin içinde bulunduğu krizden çıkması için kamu harcamalarını kısmak yerine, ekonomiyi devalüasyona giderek canlandırma yolunu seçmesi gerektiğini belirtiyorlar. Fakat ortak para birimine geçmiş olduğu için, Yunanistan'ın bunu gerçekleştirmesi imkansız.