BIST 9.949
DOLAR 35,16
EURO 36,66
ALTIN 2.975,93
HABER /  GÜNCEL

Yunan halkı kemer sıkanları cezalandırdı

Yunanistan'da yapılan parlamento seçimlerinden gelen kısmı sonuçlara göre, ülkedeki siyasi yaşamın başlıca iki partisi büyük kayıplar aldı.

Abone ol

Yunanistan'da yapılan parlamento seçimlerinden gelen kısmı sonuçlara göre, ülkedeki siyasi yaşamın başlıca iki partisi büyük kayıplar aldı.

Ülkede şu ana dek oyların yarısı sayılırken, son sonuçlar merkez sağ Yeni Demokrasi Partisi yüzde 20'yle birinci parti olduğunu gösteriyor.

Parti, 2009'daki seçimlerde yüzde 33,5 oy almıştı.

Merkez sol Pasok ise yüzde 13,8 ile üçüncü sırada. Pasok'un son seçimlerde yüzde 43,9 oy almıştı.

Sol koalisyon Syriza ise yüzde 16,06 ile ikinci sırayı aldı.

Geçen Kasım ayından beri koalisyon hükümetiyle ülkeyi yöneten Yeni Demokrasi ve Pasok'un, kemer sıkma önlemlerine karşı çıkan partilere karşı büyük oy kaybetmeleri bekleniyordu.

Yunan halkı hükümetin, kurtarma kredileri karşılığında uygulamaya soktuğu sert kemer sıkma önlemlerine büyük öfke duyuyor.

Syriza, bu önlemlere karşı çıkıyor.

Yüzde 6,5 ila 7,5 oy alması beklenen aşırı sağcı Yeni Şafak Partisi'nin de parlamentoya ilk kez üye göndermesi bekleniyor.

Koalisyon hesapları

Yeni Demokrasi Partisi lideri Antonis Samaras ülkeyi Euro bölgesinde tutmak için bir ulusal kurtuluş hükümeti kurmak istediğini söyledi.

Ancak Samaras, ekonomik büyümeyi arttırmak için AB ve IMF'yle yapılan anlaşmaları değiştirmeye çalışacağını da vurguladı.

Syriza lideri Alexis Tsipras ise, kurtarma planının koşullarını reddedecek sol bir koalisyon hükümeti kurmak isteğini belirti.

Pasok lideri ve Eski Maliye Bakanı Evangelos Venizelos ise, Avrupa yanlısı partilerle geniş bir koalisyon kurulması çağrısında bulundu.

Seçimlerde dördüncü sırayı ise yüzde 10'luk oy oranıyla sağcı Bağımsız Yunanlılar partisi aldı.

Partinin lideri Panos Kammenos'un Pasok ya da Yeni Demokrasi Partisi'yle koalisyon ihtimalini reddettiği belirtiliyor.

Koalisyon görüşmelerinin üç gün sürmesi gerekiyor. Seçimden birinci çıkan partinin çabaları sonuç vermezse, görev ikinci partiye verilecek. İkinci gelen parti de başaramazsa, üçüncü parti şansını deneyecek.

Hiçbir koalisyon hükümeti kurulamazsa, ülke yeniden seçime gidecek.