BIST 9.390
DOLAR 34,43
EURO 36,29
ALTIN 2.837,00
HABER /  DÜNYA

Yunan Bakan kuzeye geçerse...

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Özdil Nami, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun Güney Rum Kıbrıs Yönetimi’ne olası ziyareti ...

Abone ol

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Özdil Nami, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun Güney Rum Kıbrıs Yönetimi’ne olası ziyareti ile ilgili, “Eğer Yunanlı muhatabı kuzeye geçerse, belki Sayın Davutoğlu da güneye geçer, belki de ara bölgede bir araya gelirler. Neden olmasın?” dedi.
KKTC Dışişleri Bakanı Nami, Diplomasi Muhabirleri Derneği üyeleri ile bir araya geldi. Basın mensuplarının sorularını cevaplayan Nami, “Çözümün her iki tarafa da getireceği çok büyük ekonomik kazançlar var. Rum Kesimi şu anda Kıbrıs sorununun devamı nedeniyle askeri konulara günde 1 milyon dolar para harcıyor. Rumlar’ın Türk liman ve hava sahasını kullanamamaları sebebiyle kayıpları var. Diğer taraftan şimdi doğalgaz konusu gündeme geldi. Bunun en az masraflı ve güvenli yolu Türkiye üzerinden geçiyor” ifadelerini kullandı.

MARAŞ KONUSU
Nami, Rumların Kıbrıs sorununda yakınlaşmayı kabul etmemeleri gibi bir durumun olmadığını belirterek şunları söyledi:
“Bir belge üzerinden hareket etmeyecekleri yolunda. Birleşmiş Milletler belgelerine bir hassasiyetleri var. Şimdiye kadar elle tutulur bir itirazları gündeme gelmedi. Anastasiadis seçildikten sonra somuta indirgediğimizde ortada elle tutulur bir itiraz yok. Ama geçmişle kıyasladığımızda örneğin egemenlik konusu, vatandaşlık konusu ciddi itirazlar alıyordu. Bugünse kapsamlı çözüm müzakereleri başlamadan -Maraş’ı verirseniz adadaki ortam iyimser olur- diyorlar. Oysa Maraş konusu kapsamlı çözümün bir parçası. Şimdi aramızdaki nüanslar çözümden önce mi olsun sonra mı olsun gibi.”
Açıkta kalan konulara odaklanılmasını istediklerini vurgulayan Bakan Nami, "Kıbrıs konusunun tartışılmadık boyutu kalmamıştır. Aynı konuları sürekli olarak, kısır döngü içerisinde tartışmamıza Birleşmiş Milletler’in de tahammülü kalmamıştır” şeklinde konuştu.
Talat ve Hristofyas’ın Kıbrıs konusunu altı başlığa böldüklerini hatırlatan Nami, bunların güç paylaşımı ve yönetim, Avrupa Birliği, ekonomi, mülkiyet, toprak ve güvenlik, garantiler olduğunu belirterek, ilk üç konuda çok önemli yakınlaşmalar kaydedildiğini söyledi. Nami, ortak açıklama metni ortaya koymaya çalıştıklarını vurgulayarak, “Bu işi bitirebilmek için önemli bir zemin zaten var. 80’li, 90’lı yıllardaki gibi aramızdaki fark gece ve gündüz gibi değil. Tek eksiklik karşılıklı cesaret ve Rum tarafında var bu eksiklik” diye konuştu.

’KAPSAMLI ÇÖZÜM’ VURGUSU
Nami, doğal kaynaklarla ilgili mutabakatın olduğunu kaydederek şöyle devam etti:
“Bu kapsamlı çözümle sonuç bulacak. Bazı şeyler tartışma konusu. Kapsamlı çözümle bu gerginlikler de ortadan kalkar. Çözmediğimiz sürece gerginlik devam edecek. Çözümsüzlük ortamında üretilen kararlar gerginliğin artmasına sebep olabilir.”
Kıbrıs’la ilgili tüm adımların karşılıklılık ilkesine dayandığına dikkat çeken Nami, Türk ve Yunan Dışişleri Bakanları’nın olası ziyaretleri ile ilgili olarak, "Eğer Yunanlı muhatabı kuzeye geçerse, belki Sayın Davutoğlu da güneye geçer, belki de ara bölgede bir araya gelirler. Neden olmasın?” dedi.
(İHA)