BIST 10.001
DOLAR 35,33
EURO 36,49
ALTIN 3.034,89
HABER /  GÜNCEL

Yumurta ve embriyonun sırrı

Tüp bebeğin babası yeniden kolları sıvadı. Prof Dr Bob Edwars, artık yumurta ve embriyonun gizemini çözmek için çalıştığını açıkladı.

Abone ol

Tüp bebeğin babası Prof Dr Bob Edwars, artık yumurta ve embriyonun gizemini çözmek için çalıştığını açıkladı. İstanbul’da yapılan 13. Dünya Tüp Bebek ve Genetik Kongresi’ne katılan Dr. Bob Edwars, kişiye özel genetik tedavi yöntemleri konusunda ciddi adımlar atıldığını söyledi.

Yardımla üreme tekniklerinde son gelişmelerin açıklanacağı “13. Dünya In Vitro Fertilizasyon Yardımla Üreme Teknikleri ve Üreme Genetiği Kongresi”, Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı’nda başladı. 30 ülkeden 2 bin bilim adamının katılımıyla başlayan kongrenin açılış konuşmasını, dünyada ilk tüp bebeğin doğumunu sağlayan Prof. Dr. Bob Edwards yaptı. Tamamı İngilizce olarak gerçekleştirilen toplantıda Prof. Dr. Edwards, “Embriyonik Kök Hücreler ve Klonlama” başlığı altında tüp bebek konusundaki gelişmeleri anlattı.

27 yıl önce tüp bebek yöntemini geliştiren ilk hekim olan Prof. Dr. Bob Edwards, artık kadının yumurtasının ve embriyonların gizemini çözmek için uğraşıyor. Tüp bebeğin babası olarak bilinen Prof. Dr. Bob Edwards, bu sayede hatasız bebeklerin doğabileceğini ve tüp bebekteki başarı oranının artacağını söylüyor:
“Kadın yumurtasında insan üremesiyle ilgili olarak kadına özel genetik yapıların saptandı. Bu yumurtanın insan oluşturabilecek şekilde nasıl planlandığını ortaya çıkaran genleri biliyoruz. İlerde kadınlar bu genlerle ilgili incelemeler yaptıracaklar. Biz bu ön veriyle kadınların çocuk sahibi olmalarına yardımcı olacağız. Kişinin genetik yapısına göre artık konuşabileceğiz.”

ÇALIŞMALARININ GELECEĞİNİ DEĞİŞTİRECEK

Embriyonun fonksiyonlarını anlamaya yönelik çalışmalarda da önemli adımlar attıklarına dikkat çeken Dr. Bob Edwars’a göre bu kök hücre çalışmalarının da geleceğini de değiştirecek.

“Artık embriyonların çok erken bölünme aşamasındaki hücrelerine bakıyoruz. Embriyonun 4 hücresinin her birinin ayrı ayrı görevini öğrendik.Genetik olarak artık her hücrenin görevinin ne olduğunu saptamaya doğru gidiyoruz. Fonksiyonu bozuk olan hücreyi saptayıp ona yönelik tedaviyi yapabilir, embriyonu sağlıklı hale getirebiliriz. Bu sayede artık hastalıksız bir insanın doğmasını sağlayacağız, tüp bebekteki başarı oranı da artacak.”

Lütfü Kırdar Kongre Merkezi’nde yapılan 13. Dünya Tüp Bebek ve Genetik Kongresi katılan Dr. Edwars tedavi amaçlı kök hücre çalışmalarının da yalnız normal sperm, yumurta ve embriyon üzerinde sürdürülmesi gerektiğini açıkladı.

Kaynak: