Yumurta üreticileri organik yumurta yalanını ortaya çıkardı. Tavuk ne yerse yesin yumurtanın besin değeri aynıymış!
Abone olYum-Bir Başkanı Derya Pala, daha kaslı yapısı olan ve geç pişen yaşlı yumurta tavuklarının 'organik' diye satılabildiğini belirterek tüketiciyi uyardı.
Yumurta Üreticileri Merkez Birliği (Yum-Bir) Başkanı Derya Pala, 'çıkma' adı verilen yaşlı yumurta tavuklarının kas yapısının organik tavukla benzerlik gösterdiğini belirterek, "Organik diye çıkma tavuk yemeyin" dedi.
Beyrut'taki gıda fuarı Horeca 2013'te konuşan Pala, Türkiye'de 70 milyon yumurta tavuğu olduğunu ifade etti. Bu hayvanların yumurta verimine göre 80-100 hafta yaşadığını dile getiren Pala, "Yılda 30-35 milyon hayvan kesiliyor. Bu hayvanları genellikle canlı olarak satıyoruz. Kilosu 1 lira civarında olan hayvanların büyük bir bölümü Afrika'ya gidiyor. Ancak son dönemde bu yaşlı tavukların 'organik' adı altında satıldığını duyuyoruz" dedi. Organik tavukların daha kaslı yapısı nedeniyle geç piştiğini anlatan Pala, bu özelliğiyle çıkma tavuklarla benzerlik gösterdiğini kaydetti.
'BESİN DEĞERİ AYNI'
Piyasada 'Omega 3', 'Selenyum', 'Organik' ve 'Doğal' adıyla satılan yumurtaları değerlendiren Pala, tavuk ne yerse yesin yumurtanın besin değerinin ve özelliklerinin değişmediğini söyledi. Pala, şöyle devam etti: "Aynı şekilde biz ne yedirirsek yedirelim günde 1'den fazla yumurtlatmamız mümkün değil. Biz yem oranlarını ayarlayarak ancak daha uzun süre verimli kalmalarını sağlayabiliyoruz."
Yumurtayı bozan sıcak değil, ısı değişimi
Türkiye'de 2012'de 15.6 milyar yumurta üretildiğini dile getiren Pala, kişi başı tüketimin ise yılda 207 adet olduğunu söyledi. Yumurtaya getirilen 5-12 derecede depolanması ve satılması zorunluluğunu değerlendiren Pala, sözlerini şöyle sürdürdü: "Türkiye'de yumurtanın hala yüzde 65'i pazarlarda satılıyor. Bu yönetmelik aslında pazarda ve bakkallardaki satışı durduracak. Yumurtanın bozulmasının nedeni, sıcakta durması değil ısı değişimi. Yani siz oda sıcaklığında yumurtayı günlerce muhafaza edebilirsiniz. Ancak buzdolabından sonra oda sıcaklığında beklerse, kısa sürede bozulur. Pek çok AB ülkesindeki yönetmelikler de 5-12 derecede muhafazayı içeriyor. Ancak bunun uygulaması yok. Biz de bu sıcaklığın 15-20 dereceye çekilmesi için bakanlığa başvurduk. Aksi takdirde yumurta sadece süpermarketlerde satılabilecek."