BIST 9.550
DOLAR 34,54
EURO 36,01
ALTIN 3.005,46
HABER /  GÜNCEL

Yüksek Yargıda yasa ve taktik savaşı

12 Elül referandumu sonrası Yargıtay üyeliğine seçilen 160 isimden 130'u Hukuk Genel Kurulu Başkanlığı seçimini kilitledi.

Abone ol

Hükümet Yargıtay'ın yapısında değişiklik önerdi. Cemaat bu değişikliklere karşı çıktı. Yasa değişti, 12 Eylül referandumu sonrası seçilen Yargıtay üyeleri, Yargıtay'daki oylamaları kilitleyip yasanın uygulanmasını imkansız hale getirdi.

Yargıtay'da referandum sonrası seçilen ve sayıları 160'ı bulan üyelerden 130'u bilerek ikiye bölündü ve Yargıtay Hukuk Genel Kurulu Başkanlığı seçimlerini kilitledi. 

17 TUR YAPILDI, KİMSE SEÇİLEMEDİ!

Yargıtay Birinci Başkanvekili ve Hukuk Genel Kurulu Başkanı Mahmut Bilgen'in yaş haddinden emekli olmasıyla boşalan bu makam için Yargıtay'da hafta başında seçimler başladı. Geçen 4 gün boyunca toplam 17 tur yapıldı. Bu turlarda adaylardan Seyit Çavdar ve Ahmet Özgan'a 160-170 arasında değişen oylar çıktı. Kamil Kancabaş'ın oyları da 20-25 aralığında değişti. Böylelikle hiçbir aday yeterli 194 oyu sağlayamadı.

CEMAAT YANLISI ÜYELER ESKİ ÜYELERİ DESTEKLİYOR!

Sabah'ın haberine göre, Yargıtay Ceza Genel Kurulu Başkanlığı için yapılan seçimdeki bu tur sonuçlarının, ince bir taktik sonucu dengede tutulduğu ortaya çıktı. Yargıtay'ın üye dengesinin anayasa referandumuyla değişmesinden sonraki seçimlerde olduğu gibi yeni üyelerin "blok" olarak bir adayı desteklemesi bekleniyordu. Ancak bu üyeler kendileri aday çıkarmadılar veya çıkan adaylardan birine topluca yönelmediler. Bunun yerine "dünya görüşleri" kendileriyle uzak olan ve eski HSYK döneminde üye seçilen 2 adayı da desteklemeye karar verdiler.

YARGITAY YASASI DEĞİŞİKLİĞİ UYGULANAMADI!

Birlikte hareket ettikleri için "blok" olarak anılan üyelerin oyları bölündüğü için gerek Çavdar, gerekse Özgan ipi göğüsleyemedi. Yargıtay Başkanvekilliği için yapılan bu seçim sonrasında, 28 Haziran'da yürürlüğe giren yasa değişikliğine göre Yargıtay'daki görev dağılımları yeniden belirlenecekti. Yasa, hukuk ve ceza dairelerinin üyelerinin görev yapacağı yeni dairelerin belirlenmesi, hangi dairenin hangi suçlarla ilgili davalara bakacağının yeniden tespiti için Yargıtay yönetimine 10 günlük süre tanıyordu.

SONUÇ ALINAMAZSA YASA DEĞİŞİKLİĞİ UYGULANAMAYACAK

Seçimlerden önümüzdeki birkaç gün içinde sonuç alınamazsa Yargıtay'ın yeni işleyişine yönelik adımlar atılamayacak. Bu arada, dün 12 asıl 8 yedek üyeden oluşacak Birinci Başkanlık Kurulu için seçim yapılarak 3 asıl ve 2 yedek üye belirlendi. Diğer üyeler için seçime bugün de devam edilecek.