BIST 10.075
DOLAR 35,37
EURO 36,49
ALTIN 3.000,80
HABER /  GÜNCEL

Yüksek hızlı tren açılışında rötar

Bakan Yıldırım, Yüksek Hızlı Tren (YHT) çalışmalarının bir kaç ay daha süreceğini ve 29 Ekim tarihine kadar yetişmeyeceğini söyledi.

Abone ol

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım ile Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Kocaeli Sanayi Odası'nın organizasyonuyla Kocaeli'de ulaşım, altyapı yatırımlarıyla ilgili bilgilendirme toplantısına katıldı.

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Yüksek Hızlı Tren (YHT) ile ilgili çalışmaları yerinde inceleyip bilgiler aldıktan sonra Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün ile birlikte Başiskele İlçesi'nde bulunan Wellborn Otel'de Koceli Sanayi Odası'nın organizasyonuyla gerçekleştirilen Kocaeli'ndeki ulaşım altyapı yatırımları bilgilendirme toplantısına katıldı.

YHT29 EKİM'E YETİŞMEYECEK

Bir gazetecinin Yüksek Hızlı Tren (YHT)'nin 29 Ekim tarihinde başlayacak mı? sorusu üzerine Bakan Yıldırım, "Bizim programımız 29 Ekim'de Marmaray. Marmaray'ı açacağız. O programda bir değişiklik yok. Ama bu hatta testlere başlamış olacağız. Ondan sonra birkaç ay daha sürecek. Dolaysıyla yani hızlı trenin resmen açılışı 29 Ekim değil. Bunu düzeltmekte yarar var. Artık yani yüzdük yüzdük kuyruğuna geldik. Bundan sonraki işler biraz daha, el alan işler. İnce işlere girince, şurada bir Tüpraş'ı geçinceye kadar, orada bir deplasman yapıncaya kadar, 3 ayımız, 4 ayımız gitti. Bir tane borunun yeri değişecek. Öngörmedik bir sürü şey çıkıyor. Çünkü her tarafta kazma yaptığında bir şey çıkıyor karşınıza" dedi.

SORUN ANA GÜZERGAHLARA ERİŞİM SORUNUDUR

Yıldırım, sorunun ana güzergahlara erişim sorunu olduğunu söyleyerek şöyle devam etti:

"Aslında bu sorun değil, sorun ana güzergah sorunu var. Kılcal damarların sayısını artırmakla, ana damarı genişletemezsiniz. Oradaki dirençler, sağlıksız durum daha da belirgin hale gelecek. Burada şu katılımı yapalım, işi çözelim, bunlar günlük işler. Ana dağıtım kanallarını, atar toplar damarları yeni ilavelerde çözmemiz gerekiyor. Devam eden projelerimiz var. 20 milyarlık büyük bir projemiz var. İstanbul - İzmit Körfez geçişi, Bursa, Balıkesir, Manisa İzmir 430 kilometre yaklaşık bir projeden bahsediyoruz. Burada 2015 sonuna kadar Bursa'ya kadar olan kesimi açıyoruz. Onun kararını aldık. Gece gündüz çalışıyoruz. Şu anda orada 4 bin kişi, 850 iş makinesi çalışıyor. 7 gün 24 saat çalışıyor. Bunun içinde 2 tane tünel var. Samanlı Tüneli. Bir sene olmadan yüzde 60-65'i bitti. 30 senede bir Bolu Dağı Tüneli'ni bitiremeyen bir Türkiye'den bir senede 4 bin metrelik tünelin yüzde 60'ını bitiren Türkiye'ye geldik."

BİZ OKYANUS ORTASINDA YAŞAYAN BİR ÜLKE DEĞİLİZ

Türkiye'nin konumunu ve önemini herkesin bildiğini söyleyen Bakan Binali Yıldırım, ülkedeki sanayi yatırımlarının yoğunluğuna dikkat çekti. Yıldırım, "Ülkeler var üretirler ve gelenekleri vardır köklü esaslara dayanan bir büyüme modeli vardır. Ülkeler vardır gelir geçer gelirlerle ayakta dururlar. Biz Okyanusun ortasında turizme bağlı yaşayan ada ülkesi değiliz. Bu ülke Doğu ile Batının birleştiği, medeniyet ve ticaret yollarını birleştiren bir ülke olmuş. Ülkemizin konumunu ve önemini hepimiz biliyoruz. Çevremizde 25 milyar dolarlık ekonomik büyüklük var. Çevremizde 1.5 milyar nüfus var. 3.5 saatle 50'den fazla ülkeye ulaşabiliyoruz. Biz ülkemizin konumunu ve önemini biliyoruz" dedi.

YOLUMUZU BULALIM DİYENLERİ SEVMİYORUZ

Bayramda trafik sorunlarının yaşandığına dikkat çeken Bakan Yıldırım, "Bir müddet daha bu sıkışıklığı yaşayacağız. Bu sorun sadece sizin sorununuz değil ülkenin sorunu. Bayramlarda biz ne çekiyoruz. Millet köyüne 4-5 saat geç gidiyor. Nerde bu bakan diye isyan ediyor. Bakan ne yapsın baba. Düzelteceğiz, İzmit körfezini düzelteceğiz, bağlantıları düzelteceğiz. Adımlar atıldı onu söylemek istiyorum. Yapılanlardan bahsediyorum. İki tür davranış var. Bir kısım elini ovalıyor. Yol yapılıyor yolumuzu bulamadık. Çoğunluğu da yol yapılıyor buraların değerini artacak daha istihdam olacak yardımcı olalım diyor. Yolumuzu bulalım diyenleri çok sevmiyoruz. Kaynağımız sınırlı" diye konuştu.

OSB'LERİN NİTELİKLERİNİ ARTTIRARAK YOLUMUZA DEVAM EDECEĞİZ

Organize Sanayi Bölgeleri'nde nitelikleri arttırma yoluna gideceklerini söyleyen Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün de şunları söyledi:

"Türkiye'nin bir sanayi ülkesi olması, Kocaeli'nin bir sanayi kenti olması da bir tercih meselesi. Bir başka ülke veya bir başka şehir olursunuz. Gerçek bir ekonomi olması için o ülkede sanayi üretimi olması gerekir. Bizim gibi ülkelerin sanayi ülkesi olmadan gelişmesi mümkün değildir. Türkiye doğru bir tercih yapmış ve sanayi ülkesi olmayı tercih etmiştir. Yeraltı zenginliklerine sahip olmadığımız için biz çalışarak, üreterek zengin olmak zorundayız. Bu zenginlikte sadece finans veya turizme yönelik zenginlik değil. Bizim gibi ülkelerin nitelikli sanayiye ve ileri teknolojiler üreten sanayiye yönelmesi gerekir. OBB'lerin niteliklerini arttırak yolumuza devam edeceğiz."