BIST 9.390
DOLAR 34,43
EURO 36,29
ALTIN 2.837,00
HABER /  GÜNCEL

Yuh olsun size

Malatya'da yerel bir gazete Erhaç Hava Alanı’yla ilgili korkunç bir iddia ortaya attı. İşte iddialar...

Abone ol

Her gün ortalama 3 uçağın indiği Erhaç Hava Alanı’nda bulunan ve uçaklara yardımcı rehberlik görevi veren VOR cihazının korunduğu istasyonun bu hali faciaya adeta davetiye çıkarıyor. 1 yıl önce yapılan ve yaklaşık 100 milyar liraya mal olan İstasyonun çatısı su kaçırmaya başlayınca, DHMİ Müdürlüğü çareyi, cihazcın üzerine naylon kapatarak buldu. Müdürlük bununla da kalmayıp, naylon üzerinde biriken suları tahliye etmek için önce bir bidon ayarladı ve bidona hortum bağlayarak suyu bahçeye tahliye etti. 1 trilyonluk cihaz olan ve uçuşlarda hayati önemi bulunduğu belirtilen bu cihazın Malatya’da bu şekilde korunması ise büyük şaşkınlık yarattı. Tüm havaalanlarında bulunan ve esas amacı uçaklara sinyal göndererek onlara hem hava sağanlığında hem de inişte yardımcı olan ve fonksiyonu nedeniyle 24 saat çalışmak zorunda olan VOR cihazının işlevini yitirmemesi için, nem, veya sulu ortamdan uzak kalması gerekiyor. Ancak Devlet Hava Meydanları İşletmesi Malatya Müdürlüğü kontrolünde olan VOR İstasyonu’ndaki durum adeta faciaya davetiye çıkarıyor. 1 yıl önce yapılan ve harcanan yaklaşık 100 milyar liranın büyük bölümü güvenliğinden dolayı çatısına harcanan İstasyon’da bu cihaz basit bir naylon parçası ile korunuyor.



Uçakların alçalışı ve seyri sırasında hayati
önem taşıyan trilyonluk cihaz işte böyle korunuyor

MÜDÜR “SORUN YOK” DEMİŞ

Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü tarafından geçtiğimiz yıl ihale edilen ve 100 milyar liraya yakın bir para ödenerek yaptırılan binanın kontrolü için geçtiğimiz yıl gelen ilgililer, binada eksiklikler tespit ederek, ilgili müteahhide ilettiler. DHMİ Malatya Müdürü Senayi Tesadif’i ise kontrol etmesi için görevlendirdiler. Ancak, İşletme Müdürü Tesadif, 2005 yılının 8. ayında genel müdürlüğüne bir yazı göndererek, binanın her türlü eksikliklerinin tamamlandığını ve bir sorun olmadığını ifade etti. Ancak bu görüntüler çatının aktığını ve hayati önem taşıyan trilyonluk cihazın büyük tehlike altında olduğunu ispatladı.

VOR CİHAZI NEDİR; NE İŞE YARAR?
Malatya’da üstüne naylon çekilerek korunan her gün iki görevli tarafından korunan Vor Cihazı havacılık alanında önemli bir yere sahip. Günümüz Hava Trafiği’nin düzenlenmesinde 300 km’ye kadar ulaşım menziline sahip olan VOR cihazları kullanıcılara daha doğru ve güvenilir hizmet verilmekte, yer personelinin bakım işleri asgariye indirilmekte, arıza oranı azaltılmakta ve olabilecek arızaların teşhisinde çabukluk sağlanmaktadır. VOR yayınının VHF bandından yapılması nedeniyle karşılaşılan bazı problemler vardır. Bunlar;Yakın çevredeki enerji nakil hatları, çevre tel örgüsü, ağaç grupları ve binalardan oluşan manialar, şeklinde özetlenebilir. Genel olarak VOR cihazında 600 m yarıçaplı mesafe VOR hassas sahası olarak kabul edilir.Bu mesafe içerisindeki her türlü yapılaşma kon trol altına alınır. Korunma istasyonları, her türlü yalıtımdan geçirilmeli ve cihaz iklimsel faktörlerden mutlaka korunmalıdır

YEDEKLERİ KAYSERİ VE ELAZIĞ’DA
Malatya’da bulunan bu cihazın yedeklerinin Elazığ ve Kayseri’de oduğu belirtilirken bu cihazın arıza vermemesi ihtimaline karşın istasyon içinde jeneratör hizmetinden klimaya kadar her türlü iklimsel faktörlerin zararından korunması için tedbir cihazları barındırılıyor.

Malatya'ya Bakış