BIST 9.227
DOLAR 34,38
EURO 36,51
ALTIN 2.880,58
HABER /  GÜNCEL

YSK: Adaylık iptalleri veto değil

Türkiyede Yüksek Seçim Kurulu yetkilileri, adaylıkları iptal edilen BDP destekli 12 bağımsız adayın durumunu itirazlar ışığında değerlendirmeye hazırlanıyor.

Abone ol

Yüksek Seçim Kurulu 12 bağımsız milletvekilinin adaylıklarının iptali konusunun yeniden değerlendirebileceğinin işaretini verdi.

YSK Başkanı Ali Em, adaylıkların iptali ile ilgili, ''Kararımız veto değil iptal kararı, siyasi bir karar vermedik'' dedi.

Adayların başvuruda bulunmaları durumunda haklarının iadesinin söz konusu olabileceği yönünde yorumlar yapılmıştı.

Em de bağımsız adayların yapacakları başvuruyu değerlendirebileceklerini söyledi ancak her adayın durumunun farklı olduğunu savundu.

Adayların şimdi itirazlarını ve durumlarını bildiren belgeleri YSK'ya iletmesi bekleniyor.

Yetkililer yarın durum değerlendirmesini sürdürecek.

YSK, BDP'nin desteklediği Hatip Dicle, Leyla Zana (Diyarbakır), Sebahat Tuncel (İstanbul) ve Gültan Kışanak'ın (Siirt) da aralarında bulunduğu 12 bağımsız milletvekili adayının adaylıklarını iptal etmişti.

Gülten Kışanak, bugün Diyarbakır Adliyesi'ne giderek aldığı "Adli sicil kaydı yoktur" yazılı belgeyi YSK'ya göndereceğini açıkladı.

BDP eski Genel Başkanı Selahattin Demirtaş da "belgeleri tamamlıyoruz, YSK'ya yetiştireceğiz" dedi.

CHP'den meclis toplansın çağrısı

CHP, Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) bazı bağımsız adayların adaylığını iptal etmesiyle ortaya çıkan sorunun çözümü için TBMM'nin olağanüstü toplanması gerektiğini savundu.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, olağanüstü toplanacak parlamentonun seçim barajı ve siyasi partiler yasasıyla, anayasada gerekli düzenlemeleri kısa sürede yapabileceğini söyledi.

Bu çağrıya adaylığı iptal edilen isimlerden, eski BDP Genel Başkan Yardımcısı Gültan Kışanak destek verdi.

AKP Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ ise parlamentonun olağanüstü toplantıya çağrılmasının gerçekçi olmadığını söyledi.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli YSK'nın iptal kararını değerlendirirken, ''Yargıya saygı duyulmalıdır. Alınan karar herkes tarafından kabul edilmelidir'' dedi.

Bahçeli, CHP'nin meclisin toplanması çağrısı konusunda ise partiyi eleştirerek ''AKP ile CHP uzun zamandır PKK'nın siyasallaştırılması ve ileri demokrasi konularında Türkiye'nin bölünme eşiğine doğru gidişinde çok yönlü bir ağız birliği içindeler." ifadesini kullandı.

BDP liderlerinden Selahattin Demirtaş, seçime girip girmeme kararını değerlendirmekte olduklarını belirtirken, Güneydoğu'dan seçime giren diğer adayların da çekilmeleri çarısında bulundu. Demirtaş kararlarını iki gün içinde açıklayacaklarını belirtti.

Protesto eylemleri

YSK'nın bazı adaylıkları iptal etme kararı Ankara ve İstanbul ve Diyarbakır'ın da aralarında olduğu çeşitli illerde protesto edildi.

YSK'nın kararının ardından kepenklerin kapalı olduğu Hakkari'nin Yüksekova ilçesi ile Van kent merkezinde olaylar çıktı. Polis göstericilere tazyikli su ve gözyaşartıcı gazla müdahalede bulundu.

Dükkânların öğle saatlerine doğru kısmen kapalı olduğu Van'da aralarında BDP'nin desteklediği milletvekili adayları Aysel Tuğluk, BDP'li Van Belediye Başkanı Bekir Kaya'nın da bulunduğu yaklaşık 2 bin kişi AKP aleyhine sloganlar attı.

Yüksekova'da ise, dükkânlar kepenk kapatırken, kalabalık bir grup da ateşler yakıp yürüyüşe geçti.

İstanbul Taksim'de de oturma eylemi yaptıktan sonra yürüyüşe geçen kalabalığa polis müdahale etti.

Eylem sırasında bazı araç, dükkan ve evlerin camları kırıldı. Bazı binalara molotof kokteyl atıldı.

En büyük olaylar ise Diyarbakır'da yaşandı. Protestocular polise maytap ve molotof kokteyli atarken, polis eylemcilere basınçlı su ve gözyaşartıcı gazla müdahale etti.