BIST 9.550
DOLAR 34,54
EURO 36,01
ALTIN 3.005,46
HABER /  GÜNCEL

Yozgatlı servetin üstünde

Yozgat bugüne kadar farkında olmayan çok önemli bir servetin üstünde oturuyor. Üç koldan çalışmalar başlatıldı.

Abone ol

Yozgat'ta üç ayrı koldan yürütülen çalışmalar ile antik şehir kalıntıları, madenler ve jeotermal kaynaklar yer üstüne çıkartılarak, ekonomiye kazandırılacak.

Yozgat'ın Sorgun ilçesine bağlı Şahmuratlı köyündeki Kerkenes dağındaki tarihte kayıp şehir olarak bilinen Pteria Antik Kenti'ni ortaya çıkartabilmek için Ortadoğu Teknik Üniversitesinden İngiliz Dr. Geoffrey Summers, beş ayrı medeniyetin izlerine rastlanılan Peyniryemez köyündeki Çadırhöyükte'ki kalıntıları ortaya çıkarmak için ABD Chicago Üniversitesinden Prof. Dr. Ronadl Lee Gorny, Galatların Başşehri Tavium kalıntılarının bulunduğu Yozgat'ın Böyük Nefes köyünde de Avusturya Klagenfurt Üniversitesinden Prof. Dr. Karl Strobel kazı çalışmalarını sürdürüyor. Bu ekiplere son olarak, Kuşaklı höyükte İtalya Udine Üniversitesinden Prof. Dr. Alfonso Archi, Hititlerin en büyük antik kentlerinden Zippalanda'nın izine rastlanılan Büyük Taşlık köyünde de İtayla Firenze Üniversitesinden Prof. Dr. Stefania Mazzoni başkanlığındaki ekip katılarak, yüzey araştırma çalışması başlattı.

MTA tarafından önceki yıllarda yapılan araştırmalar sonucunda varlığı tespit edilen çinko, granit, kalker, kömür, demir, mermer, traverten, altın gibi madenlerin yer üstüne çıkartılması için 507 şirket ve kişiye ruhsat verildi. Türkiye Petrolleri Ofisi de Şefaatli, Yenifakılı ilçeleri arasında petrol arama sondajları yapıyor.

Yozgat Valiliği ise Hacettepe Üniversitesi ile yaptığı protokol ile il genelindeki jeotermal kaynakların bulunup, sondajla yeryüzüne çıkartılmasına yönelik çalışmaları başlattı.

''SERVETİN ÜZERİNDE OTURUYORUZ''

Yozgat Valisi Amir Çiçek, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Yozgat'ın Türkiye'nin önemli tarım ve hayvancılık bölgesi olmasının yanı sıra, bugüne kadar farkında olunmayan çok önemli bir servetin üzerinde oturduğunu belirtti. Vali Çiçek, Yozgat'ın değişik bölgelerinde yapılan araştırmalarda tarih boyunca ve öncesinde çeşitli medeniyetlere ev sahipliği yaptığının ortaya çıktığını, son yıllarda ise yer altındaki madenlerin ve kaynakların farkına varılarak, çalışmalar başlatıldığını söyledi.

Vali Çiçek, şöyle konuştu:

''Yer üstündeki zenginliklerimizin yanı sıra yer altındaki servetimizi de değerlendirmek durumundayız. Bu yönde gerek özel sektör ve gerekse devlet yoğun bir çalışma içerisine girdi. Bir taraftan antik kent kalıntıları, diğer taraftan da madenlerimiz ve jeotermal kaynaklarımız yeryüzüne çıkartılmaya çalışılıyor. Toprak altındaki değerler ortaya çıkarıldığında hem Yozgat hem de ülke ekonomisine önemli girdiler sağlanmış olacaktır. Bugün Türkiye'nin kişi başına düşen gelirin en az olduğu iller arasında bulunan ilimizde, bu değerlerin doğru kullanılıp, değerlendirilmesi sonucunda insanımızın kişi başına düşen geliri de yükselecektir.''