BIST 10.025
DOLAR 35,21
EURO 36,70
ALTIN 2.960,38
HABER /  POLİTİKA

Yolsuzlukla mücadeleye AB kriteri

Yolsuzlukla mücadeleyle ilgili uluslararası yükümlülüklerin yerine getirilmesiamacıyla hazırlanan TCK değişiklikleri TBMM’de.

Abone ol

ZÜBEYİR KINDIRA
İNTERNETHABER

ANKARA- Kara paranın aklanması ve yabancı kamu görevlilerine rüşvet verilmesi halinde uygulanacak hükümler ve verilecek cezalarla ilgili; AB uyumunu içeren yeni yasal düzenlemeler getiriliyor. TBMM Başkanlığına ulaşan TCK’da değişiklik öngören Tasarıya göre, "rüşvet suçu" Türk kanunlarının uygulanacağı suçlar arasından çıkarıldı. Böylece, Türk vatandaşı veya yabancılar tarafından, yabancı ülkelerde işlenen rüşvet suçlarında, Türk kanunları uygulanmayacak. Tasarıdaki hükümler şöyle:

SUÇLU EŞYA
- Suç teşkil eden eşya ve maddelerin müsadere edilmesi için eşyayı bilahare iktisap eden kişi, Türk Medeni Kanununda yer alan "iyi niyetin korunması"na ilişkin hükümlerinden yararlanamayacak.

-Bir suçun işlenmesiyle elde edilen eşyayı veya diğer mal varlığı değerini, bu suçun işlenmesine iştirak etmeksizin, satan, devreden, satın alan veya kabul eden kişi, 6 aydan 3 yıla kadar hapis ve 10 güne kadar adli para cezası ile cezalandırılacak.

YABANCIYA RÜŞVET
- Yabancı kamu görevlilerine rüşvet verenler, etkin pişmanlık hükümlerinden
faydalanamayacak.

- TCK'ya yeni bir suç tanımlaması eklendi. Buna göre, "suçtan kaynaklanan mal varlığı değerini aklama suçunun konusunu oluşturan mal varlığı değerini, bu özelliğini bilerek satın almak, kabul etmek, bulundurmak veya kullanmak fiilleri ayrı bir suç olarak tanımlandı.

- Alt sınırı 6 ay veya daha fazla hapis cezasını gerektiren bir suçtan kaynaklanan mal varlığı değerlerini, yurt dışına çıkaran veya bunların gayrimeşru kaynağını gizlemek veya meşru bir yolla elde edildiği konusunda kanaat uyandırmak maksadıyla, çeşitli işlemlere tabi tutan kişi, 3 yıldan 7 yıla kadar hapis ve 20 bin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılacak.

- Bu suçun işlenmesine iştirak etmeksizin, suçun konusunu oluşturan mal varlığı değerini, bu özelliğini bilerek satın alan, kabul eden, bulunduran veya kullanan kişi 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılacak.

UYUŞTURUCU DAVALARI
- Tasarıya göre, örgüt faaliyeti çerçevesinde uyuşturucu ticaretinden elde edilen mal varlığını aklama suçu da ağır ceza mahkemelerinde görülecek davalar arasına alınıyor. Böylece, örgüt faaliyeti çerçevesinde işlenen uyuşturucu veya uyarıcı madde imal ticareti suçu veya suçtan kaynaklanan mal varlığı değerini aklama suçu için açılan davalar; birden çok ili kapsayacak ve ağır ceza mahkemelerinde görülecek.

YOLSUZLUKLA MÜCADELE BİRİMİ
- Başbakanlık Teftiş Kurulu, Yolsuzlukla Mücadele Koordinasyon Birimi
olarak da görev yapacak. Tasarıyla, Başbakanlık Teftiş Kurulunun mevcut yapısı, yasal yetki ve görevleri bağlamında, AB ile imzalanan anlaşmalar çerçevesinde Kurulun Yolsuzlukla Mücadele Koordinasyon Birimi olarak da görevlendirilmesi öngörülüyor.