Yolsuzluğun her yıl fakir ülkelerin ekonomisinden yaklaşık 1 trilyon dolar götürdüğü ve milyonlarca insanın da ölmesine neden olduğu belirtildi.
Abone olYolsuzluğun her yıl fakir ülkelerin ekonomisinden yaklaşık 1 trilyon dolar götürdüğü ve milyonlarca insanın da ölmesine neden olduğu belirtildi.
ABD'deki yolsuzluk karşıtı One adlı örgütün hazırladığı rapora göre son yirmi yılda aşırı yoksulluğu önlemek için büyük çabalar gerçekleştirilmesine karşın yolsuzlukluk ve suçlar yoksulluk üzerinde risk oluşturuyor.
Raporda yolsuzluk eylemleri arasında paravan şirketler ve kapa para aklanması sayılıyor.
Rapora göre her yıl yolsuzluk yüzünden 3.6 milyon kişi yaşamını yitiriyor. Raporda, "eğer yolsuzların önlenmesi ve gelirlerin sağlık bir şekilde tespit edilmesi durumunda az gelirli ülkelerdeki milyonlarca kişinin ölümü engellenebilir" deniliyor.
Raporda yolsuzluğun özel yatırımı engellediği, ekonomik büyümeyi yavaşlattığı ve iş masraflarını arttırarak siyasi istikrarsızlığa neden olduğu belirtiliyor.
Raporda, "Hükümetler sağlık, gıda güvenliği ve temel ihtiyaçları karşılamaktan yoksun kalınca başta çocuklar olmak üzere birçok yaşama mal oluyor" deniliyor.
Rapora göre Sahraaltı Afrika'da yolsuzluklar önlenirse,
- Her yıl 10 milyon daha fazla kişiye eğitim imkanı sağlanacak
- Her yıl fazladan 500 bin öğretmenin maaşlarını ödenebilecek.
- AIDS virusunun pençesinde 11 milyon kişiye ilaç temin edilebilecek.
One adlı kuruluş bu yıl Kasım ayında gerçekleşecek gelişmiş 20 ekonomi zirvesi olarak bilinen G-20 toplantısında yolsuzlukla mücadele konusunda gerekli önlemlerin alınması gerektiğini belirtiyor.