BIST 9.670
DOLAR 33,98
EURO 37,87
ALTIN 2.825,96
HABER /  GÜNCEL

Yolsuzluk Hindistan'ın büyümesini tehdit ediyor

KPMG danışmanlık şirketinin araştırmasına göre, Hindistan'da yolsuzluğun ulaştığı boyutlar ülkenin ekonomik büyümesi önünde engel teşkil edebilir.

Abone ol

Yeni yapılan bir araştırmaya göre, yolsuzluk Hindistan'a her yıl milyarlarca dolara mal oluyor ve ülkenin büyümesini tehdit ediyor.

KPMG danışmanlık şirketinin araştırması, ülkede yolsuzluğun ulaştığı boyutların dış sermayeyi Hindistan'da yatırım yapmaktan alıkoyduğunu söylüyor.

Araştırma, Hint ve uluslararası 100 şirketle yapılan görüşmeleri içeriyor.

Raporda, "Hindistan bugün yeni bir zorlukla karşı karşıya" deniyor.

"Yolsuzluk Hindistan'ın %9 olarak tahmin edilen büyümesi için de tehdit oluşturuyor ve patlamaya hazır bir siyasi ve ekonomik duruma yol açabilir" tespiti de yapılıyor.

Raporda, "Artık söz konusu olan küçük bahşişler değil, milyarlarca rupilik dolandırıcılıklar. Bu dolandırıcılığın işaret ettiği siyasi/endüstriyel bağın kontrol altına alınmamasının önemli etkileri olacaktır" diye de yazılıyor.

Yolsuzlukla mücadele

Başbakan Manmohan Singh ülkedeki yolsuzlukla mücadele etmekte zorlanıyor.

Mart ayının ilk günlerinde Yüksek Mahkeme, ülkenin yolsuzlukla mücadeleden sorumlu yetkilisini yolsuzluğa karıştığı iddiaları nedeniyle istifa etmeye çağırmıştı.

Son altı ayda ülkenin karşı karşıya kaldığı yolsuzluk vakaları arasında milyar dolarlık bir telekom skandalı, Uluslar Topluluğu Oyunları çerçevesinde gerçekleştiği iddia edilen usulsüzlükler ve savaşta eşlerini kaybeden kadınlar için ayrılan evlerin devlet memurlarına verildiği iddiaları var.

Hükümeti eleştirenler, son zamanlarda yaşanan skandalların Başbakan Singh iktidarının yolsuzluk kültürüne işaret ettiğini söylüyor.

İddiaları reddeden hükümet, yolsuzluk iddialarının araştırılması için meclis komisyonu kurdu.