Sabah'ın 'Yol kesme' fotoğrafı Hürriyet'te en çok tartışılan fotoğraf oldu...
Abone ol Ve Mehmet Y. Yılmaz, o tartışmayı alıp köşesine taşıdı, fotoğrafla ilgili ilginç yorumda bulundu.. Yılmaz'a göre, orta yerde garip bir fotoğraf var:Yazı: Mehmet Y. YILMAZ
Kaynak: www.hurriyetim.com.tr
DÜN gazetelerin yazı işlerinde en çok tartışılan konunun Sabah Gazetesi"nde yayımlanan bir fotoğraf olduğuna eminim.
Ve yine eminim ki Güneydoğu"da görev yapan güvenlik yetkilileri de en az gazeteciler kadar bu fotoğrafı tartışmış olmalılar.
Fotoğraf, "PKK, Van"da yol kesti" başlıklı bir habere eşlik ediyordu.
Görmeyenler için fotoğrafı anlatmaya çalışayım: Dağlık bir bölgeden geçen bir karayoluna bir dizi araç sıralanmış. Araçların üzerine yerleştirilen yazıda "200 aracı durdurup kimlik kontrolü yaptılar" yazılı. Fotoğrafın iki ucuna konulan "yön levhaları" bölgenin Van"a 85, Hakkári"ye 105 kilometre mesafede olduğunu gösteriyor.
Araçlardan biraz uzakta da bir arada duran kalabalık bir insan topluluğu var. İnsan topluluğu bir kırmızı daire içine alınmış ve üzerine "500 kişiyi topladıkları alanda propaganda yaptılar" yazılmış.
Fotoğrafa dikkatle bakılınca kalabalık insan topluluğunun bilgisayar aracılığıyla çoğaltılan az sayıdaki insandan ibaret olduğu hemen anlaşılıyor. Yeşil gömlekli şahsın 10 kere tekrarlandığı görülüyor. Zaten "yolları kesilip durdurulan araçlar" da bir garip. Aynı pembe kasalı kamyon dört kere çoğaltılmış. Turuncu çekicili, açık mavi kasalı kamyon da öyle.
Öyle anlaşılıyor ki Sabah"ın orta sayfasını hazırlayan editör, haberi bir "grafik" ile süslemek istemiş ancak fotoğraf üzerinde yapılan grafik çalışması, bu durum özel olarak belirtilmediği için ilk bakışta gerçekmiş gibi görünüyor.
Fotoğraflara profesyonel gözlerle bakmayan bir okuyucunun yanılması ve fotoğrafı gerçek sanması kaçınılamayacak bir durum.
Elbette editörler, yayımladıkları haberi daha anlaşılır kılmak için grafiklerden de yararlanabilirler. Ancak bilgisayarda yaratılmış bir fotoğrafı, bu durumu açıklamadan kullanmak doğru bir yöntem değil.
Özellikle günümüzün hassas koşullarında bu tür bir gazetecilik anlayışından uzak durmak gerektiğini tartışmak bile yersiz.