ÖSYM'nin yayımladığı istatistiklere göre, yüzlerce öğretim görevlisi öğrencisiz çalışıyor. 28'i profesör 510 akademisyen öğrenci olmayan fakültelerde görev yapıyor
Abone olÖSYM'nin yayımladığı istatistiklere göre, YÖK yüzlerce öğretim görevlisini öğrencisiz çalıştırıyor. Öğretim görevlisi, binası olan ancak öğrencisi olmayan fakülteler arasında ilahiyat fakülteleri başta geliyor.
Yeni üniversite açılmasına karşı çıkan YÖK, mevcut üniversitelerde yüzlerce öğretim görevlisinin öğrencisiz bir şekilde çalışmasına göz yumuyor. ÖSYM, YÖK'ün öğrencisi olmadığı halde öğretim üyesi bulundurduğu üniversite, fakülte ve bölümleri yayınladı. ÖSYM'nin yayınladığı 2004-2005 yükseköğretim istatistiklerinde öğrenci ile karşılaşmadan çalışan 28'i profesör 510 öğretim görevlisi olduğu ortaya çıktı.
Hiç öğrencisi olmadı
YÖK'ün öğrencisiz bıraktığı fakültelerin başında İlahiyat Fakülteleri geliyor. Tüm ilahiyatların öğrenci kontenjanları 1997 yılından itibaren uygulanan strateji ile sistemli olarak azaltılırken, 3 ilahiyat fakültesine ise hiç öğrenci alınmıyor. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi İlahiyat Fakültesi 2001 yılına kadar öğrenci alırken 3 yıldan bu yana öğrenci alamıyor. Üniversite YÖK'ten her yıl kontenjan talebinde bulunuyor.
1997'de kurulan Osmangazi Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'nin ise 7 yıldır öğrenci almasına izin verilmiyor. Eskişehir'deki İlahiyat Fakültesi, kurulduğu günden bugüne kadar binası, öğretim elamanları olmasına rağmen öğrencisi olmadığı için Eskişehirliler tarafından 'hayalet fakülte' olarak adlandırılıyor. YÖK, ayrıca Malatya İnönü Üniversitesi'ne bağlı Darende İlahiyat Fakültesi'ne de öğrenci alınmasına izin vermiyor. 3 fakültede toplam 91 öğretim görevlisi çalışmaya devam ediyor.
ÖSYM verilerine göre, üniversitelerde ilahiyatçıların yanısıra öğrencisiz olarak bekletilen diğer hocaların meslek yüksekokullarında görev yapan öğretim görevlileri olması dikkat çekti. Üniversiteye girişte katsayı engeliyle karşılaşan meslek liseli öğrencilere sınavsız geçiş yolu ile çözüm olarak sunulan 612 meslek yüksekokulunun 170'i halen kapalı tutuluyor.
Tüm Öğretim Üyeleri Derneği Başkanı Prof. Dr. Tahir Hatiboğlu, öğrencisiz bir şekilde öğretim görevlisi olmasının mümkün olmadığını belirterek, bazı fakülte ve bölümlerde 'kasıtlı' hareket edildiğini öne sürdü.
İlahiyat üzerinde oyun
İlahiyatlar ve meslek yüksekokulu konularında isteksiz hareket edildiğini ifade eden Hatipoğlu, "İlahiyatların tamamı üzerinde bir oyun oynandığı gerçek. Onun yanında meslek yüksek okullarına ve mesleki eğitime ilgisizlik gösterilmesi var. Sürekli gündeme getiriliyor ancak YÖK nedense bu konuyu görmemeye çalışıyor" diye konuştu.
Haber: Yakup Bulut
Kaynak: