BIST 9.625
DOLAR 35,26
EURO 36,77
ALTIN 2.964,00
HABER /  GÜNCEL

YÖK'ün kilidini paşalar açıyor

Yüksek Öğretim Kurulu baskısından bunalan vakıf üniversiteleri, kadrolarına bir emekli general alıyor. Emekli paşalar YÖK'le iyi ilişki kurmak için tercih ediliyor

Abone ol

Vakıf üniversiteleri doktora ve yüksek lisans programlarının açılması ya da yeni bölümler oluşturmak için müracaat ettikleri YÖK'te karşılaştıkları bürokratik zorlukları emekli askerlerle aşıyor. Üniversitelerin mütevelli heyeti, genel sekreterlik, enstitü müdürlüğü gibi birçok idari kadrosunda emekli askerlere görev verilirken, öğretim kadrolarında da onlarca asker akademisyen bulunuyor. Genelkurmay Başkanı, Kuvvet ve Harp Akademisi Komutanlığı'nın da aralarında olduğu çeşitli askeri kademelerde görev yaparken emekli olan askerler, akademik kariyerleri sayesinde üniversitelerde görev yapma imkanı buluyor.
Aynı dosyaya iki farklı muamele

Emekli askerlerin özellikle vakıf üniversitelerinde öğretim üyeliğinin yanısıra yaptıkları farklı görevler de dikkat çekiyor. Üniversiteler, genel sekreterlik, enstitü müdürlüğü gibi idari görevlere emekli askerleri getiriyor. Vakıf üniversitelerinin yöneticilerinin 'isimlerinin gizli kalması kaydıyla' yaptıkları açıklamalar ise oldukça ilginç: "YÖK'e yüksek lisans ya da doktora programı açılması, yeni bölüm kurulması, öğrenci kontenjanı gibi konularda yaptığımız müracaatlarımıza karşı, YÖK, keyfi tutum sergiliyor. İstediği belgeleri eksiksiz gönderiyoruz ama yine de kabul edilmiyor. Ancak aynı dosyayı emekli bir paşanın ricası ya da aracılığıyla gönderdiğimizde kabul görüyor."

Genel sekreterlik zor zenaat

Üniversitelerde, idari işleri ve YÖK'le ilgili yazışmaları daha çok genel sekreterler ve ilgili bölümlerin yöneticileri yürütüyor. Vakıf üniversitelerinin birçoğununun genel sekreterlik makamlarında emekli askerler görev yapıyor. Bu noktada ilk girişimi yapan yükseköğretim kurumu ise Yeditepe Üniversitesi olmuş. Tümgeneral Rıza Küçüoğlu, emekli olduğu hafta Yeditepe Üniversitesi'nin Genel Sektereterlik görevine getirilmiş. Küçükoğlu bu görevlendirmeyi şöyle açıklıyor: "Bedrettin Dalan, emekli olduğum gün beni telefonla aradı ve üniversiteye davet etti. Hem genel sekreterlik yaptım, hem de Uluslararası İlişkiler Bölümü'nde Milli Güvenlik Stratejisi dersi verdim."

Koç'ta bir tuğamiral

Koç Üniversitesi'nin genel sekreterlik görevinde kamuoyunun yakından tanıdığı bir isim olan emekli Tuğamiral Mehmet Celayir var. Celayir, ünlü Köstebek davasında Deniz Askeri Mahkemesi'nde görev almış, sanıklara verilen beraat kararına itiraz etmişti. Işık Üniversitesi'nin genel sekreterlik biriminde ise kadrosuzluktan emekli olan Deniz Kurmay Albay Mehmet Kalyon görev yapıyor. Beykent Üniversitesi'nin Genel Sekreteri ise emekli Hava Tuğgeneral Veli Köroğlu. Geçtiğimiz yıllarda kurulan vakıf meslek yüksek okullarından Anadolu Bil Meslek Yüksek Okulu'nun genel sekreterlik görevini ise emekli Tümgeneral Mehmet Tiryaki yapıyor. Vakıf üniversiteleri'nde OYAK yöneticilerinin yanısıra eski YÖK yöneticileri de idari görevlerde bulunuyor. Ufuk Üniversitesi'nin Genel Sekreteri ise eski YÖK yöneticisi İsmet Atik.

Üç dosya hazırladım, kabul ettirdim

Emekli Tümgeneral Rıza Küçükoğlu, Bahçeşehir Üniversitesi'nde bir birimin genel sekreterliğini ve öğretim üyeliği görevi yapıyor. Bahçeşehir'de Rıza Küçükoğlu'nun yanısıra başka askerler de var. Bunlardan emekli Tuğgeneral Oktay Alnıak Fen Bilimleri Ensitütüsü'nün kurucu müdürlüğünü yapmış. Küçükoğlu, emekli askerlerin vakıf üniversitelerinde, bürokratik engellerin aşılması noktasında görev almasına ilişkin olarak şunları söyledi "Bu varsayım bugün için geçersiz. Eskiden Genelkurmay üyesi vardı, emekli subaylar, YÖK'teki Genelkurmay temsilcisiyle bu ağı geliştirir" diye düşünülebilirdi. YÖK'ün bugün ne Ğenelkurmay'la ne de Milli Güvenlik Kurulu ile ciddi bir bağı yok. Ancak geldiğimiz disiplin nedeniyle, tüm ayrıntılarıyla mükemmel bir dosya yaparız. Yeditepe'de genel sektereterlik yaptım. Niye beni aldı Sayın Dalan. Bir kaç dosya hazırladım, hepsini kabul ettirdim. Eğer Rıza Küçükoğlu olarak bir dosyayı bir yere gönderiyorsanız en az bir askeri operasyon planı kadar mükemmeldir" şeklinde algılanacaktır ve olmalıdır. "

Davet edildim

Emekli Orgeneral Edip Başer, üniversitelerin mütevelli heyetlerine üyelerin nasıl seçildiği yönündeki sorumuza "Bunu üniversitelere sormak lazım. Bana sizi Mütevelli Heyeti'ne üye olarak almak istiyoruz, gelir misiniz diye sordular. Ben de 'eğitim konusunda her türlü hizmete varım' dedim " cevabını verdi. Başer, emekli askerlerin YÖK'e dosya götürüp götürmediği sorusuna ilişkin olarak da şunları söyledi: "Muhtemeldir ki böyle bir şey olmuşsa, "emekli bir general şunu bir halletsek diye bir ricada bulunduğu zaman, onun doğruluğuna haklılığına halledilmesi gereğine daha çabuk ikna oluyor olabilirler."

'Mütevelli üye' askerler

Emekli askerler, kimi üniversitelerin mütevelli heyetinde de yer alıyorlar. Haliç Üniversitesi'nin mütevelli heyetinde eski Genelkurmay Başkanlarından Orgeneral İsmail Hakkı Karadayı görev yapıyor. Yeditepe Üniversitesi Mütevelli Heyeti'nde emekli Orgeneral Bülent Ulusu yer alırken, üniversitede bugün görev yapan askerler arasında emekli orgeneral Edip Başer de var. Atatürk İlkeleri ve İnklap Tarihi Enstitüsü Müdürü olarak görev yapan Başer, aynı zamanda TOBB Ekonomi ve Ticaret Üniversitesi'nin Mütevelli Heyeti'nde yer alıyor.

Genel sekreterin görevleri neler?

Üniversitelerde görev yapan genel sekreterlerin YÖK mevzuatına göre, yaptıkları görevler ve yetkileri şöyle: "Genel Sekreter, üniversite İdari teşkilatının başıdır ve bu teşkilatın çalışmasından rektöre karşı sorumludur. Ayrıca, üniversite İdari teşkilatında bulunan birimlerin verimli şekilde çalışmasını sağlamak, Üniversite Senatosu ile Üniversite Yönetim Kurulu'nda oya katılmaksızın raportörlük görevi yapmak; üniversite idari teşkilatında görevlendirilecek personel hakkında rektöre öneride bulunmak genel sekreterin görevleri arasında.

Haber: Recep Yeter
Kaynak: