İnsan zekasını taklit eden ve topladığı bilgilere dayanarak kendini yenileyerek geliştiren yapay zeka teknolojisi tüm dünyada yerini almayı başardı. Yüksek Öğretim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, 2024 yılı itibariyle üniversitelerde yapay zeka ile temaslı 10 civarında yeni program açmayı planladıklarını açıkladı. Özvar, yapay zekayla daha fazla isdihdam sağlanabileceğini söyledi.
Abone olYÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, ODTÜ Kültür ve Kongre Merkezi'nde düzenlenen 'Yükseköğretimde Üretken Yapay Zeka: Fırsatlar ve Tehditler Çalıştayı'na katıldı.
"Hiç şüphe yok ki Google ne kadar etkili olduysa bir sonraki oluşum, yapay zeka belki çok daha tesirli olacak. Ancak biz seyirci kalmak istemiyoruz." diyen Özvar, yapay zekanın hızlıca bütün dünyaya yayıldığını söyledi. "Özellikle yüksek öğretim alanında yapay zekanın çok etkin kullanılması çok önemli fırsatlar sağlayacak" diyen Özvar'ın "Yapay zekanın kullanımının getirmiş olduğu tehditler de hiç şüphesiz karşımızda." ifadeleri de dikkat çekti.
Yapay zekayı üniversite, ortaokul, liselerdeki öğrencilerin sıklıkla kullandığını dile getiren Özvar "Bizim yapmaya çalıştığımız aslında yüksek öğretimde, üniversitelerde bu bakımdan bunun doğru dürüst bir şekilde kullanılmasını sağlayacak hukuki çerçeveler geliştirebilmektir" dedi.
Prof. Dr. Özvar, üniversite-istihdam ilişkisi açısından da konuya değinerek, "Yapay zekanın meydana getirmeye başladığı, hatta ürettiği pek çok zengin var dünya çapında. Maddi anlamda da ciddi bir motivasyon verdiği anlaşılıyor yapay zekanın.
Bu açıdan da değerlendirilecek olursa yapay zeka hakikaten önümüzdeki yıllarda, sadece emekten değil zihinden de tasarruf edecek önemli imkanlar sunuyor. Biz geçen sene başladık bu çalışmalara. Bilhassa yapay zeka başta olmak üzere iletişime de ayrıca ehemmiyet veriyoruz. Bu iki alanın yüksek öğretimde lisans ve ön lisansta bir şekilde iç içe olması gerektiğini söylüyor ve üniversitelerle bunu paylaşıyoruz" ifadelerini kullandı.
Bir takım yapay zeka bazlı programların da ihdas edilmesi gerektiğini düşündüklerini belirten Prof. Dr. Özvar, "Dolayısıyla geleneksel, konvansiyonel çocukların gittiği üniversite programlarının yanı sıra yapay zeka ile temaslı programlar inşa edilmesi konusunda da sizlerin önerilerinizi beklediğimi bilhassa ifade etmek isterim. Bu da çok önemli konulardan bir tanesi.
10 YENİ PROGRAM
Bu sene eğer mümkün olursa 10 civarında yeni program açmayı, üniversitelere teklif etmeyi planlıyoruz. Bu programlarda bugün ki çalıştayın da konusunu teşkil eden bu oluşumdan istifade etmek istiyoruz. Bizim düşüncemiz şu; lisans ve ön lisans programları bir şekilde yapay zeka veya onun öncesi yazılımlarla bir araya getirilebilirse biz lisans ve ön lisan öğrencilerimizin mezuniyet sonrası bir iş yerinde veya Home Office biçiminde daha fazla istihdam yakalanabileceği inancını taşıyoruz." dedi.