BIST 9.976
DOLAR 34,09
EURO 38,14
ALTIN 2.848,82
HABER /  GÜNCEL  /  EĞİTİM

YÖK'ten üç yeni formül

Danıştay'ın durdurma kararından sonra YÖK yeni gormül arıyor. YÖK'ün önünde üç seçenek var.

Abone ol

Danıştay'ın eşit katsayı ve makası daraltan birbirine yakın katsayıların yürütmesini durdurmasının ardından gözler yeni bir karar verecek olan YÖK'e çevrildi. Formül arayışlarını sürdüren YÖK, üç ayrı seçenek üzerinde duruyor. YÖK'ün eski katsayı sistemine dönmesi de gündemde

Yeni katsayı uygulamasının da Danıştay'dan dönmesi YÖK'ü sıkıntıya soktu. YÖK Genel Kurulu'nun, üniversiteye giriş sınavın ikinci aşama başvurularının başlayacağı 5 Mayıs tarihine kadar bir karar alması gerekiyor.
İşte YÖK'ün üzerinde çalıştığı üç seçenek:

1) KENDİ ALANINI TERCİH EDEN ÖĞRENCİYE KATSAYI UYGULANMASIN
Katsayıda daha önce olduğu gibi 0.3 ve 0.8 uygulamasına geri dönülecek. Ancak bu uygulamada bir istisna getirilecek ve öğrenci mezun olduğu meslek lisesiyle ilgili fakülte tercihi yapması halinde katsayı uygulamasından muaf tutulacak. Örneğin, meslek lisesinde inşaat bölümü okuyan öğrenci inşaat mühendisliği, jeoloji mühendisliği gibi tercihlerde bulunabilecek ve katsayı mağduru olmayacak.

2) KATSAYININ SADECE İLK AŞAMADA UYGULANMASI
YÖK'ün önündeki ikinci alternatife göre, üniversiteye girişte ilk aşama sınav olan YGS'den alınacak puana katsayılar uygulanacak. Buradan alınacak puanların belli bir oranı ikinci aşama olan LYS'ye eklenecek ve öğrenciler ikinci aşama sınavda katsayı uygulamasına takılmadan tercih yapabilecek. Ancak katsayılar ilk aşama sınava eklendiği için ortaya çıkan yerleştirme puanındaki katsayı etkisi de azalmış olacak.

3) KATSAYIDA YENİDEN YÜZDELİK ORANLARA GEÇİLMESİ
Temmuz ayında meslek liseleri ve genel liseler için bindelik değer üzerinden '0.15' olarak eşitlenen katsayı, son olarak iptal edilen düzenlemede de, yine bindelik oranlarla,  0.15 - 0.13 olarak belirlenmişti. Bu kararın da iptalinin ardından yeniden yüzdelik oranlara geçilmesi ihtimali gündeme geldi. Buna göre YÖK, daha önce olduğu gibi katsayı oranlarını yüzdelik dilimlerde belirleyecek. Ancak bu dilimler arasındaki fark minimize edilecek. Örneğin 0.4-0.6 gibi oranlar uygulanacak.

İLGİNÇ SİSTEM GÜNDEMDE
Danıştay ilk iptal kararının ardından, YÖK'ün gündeminde olan ancak kabul edilmeyen sistem de yeniden masaya yatırıldı. Bu sisteme göre meslek lisesi ve klasik liselerden üniversiteye giriş sınavına girenlerden okulunda ilk yüzde 20'ye girenlere katsayı uygulanmayacak. Geriye kalan yüzde 80'lik öğrenci ise gruplara ayrılarak katsayı uygulanacak. Bu durumda sınavda başarılı olan öğrenci katsayılardan kurtulacak. Katsayı uygulanacak öğrenciler de çok düşük katsayılarla karşılaşacak.