YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan, burslu üniversite eğitimi için ABD'de uygulanan, ordunun burs verme yönteminin Türkiye için ideal olduğunu söyledi
Abone olÜniversite mezunlarının askerlik sorununa çözüm olarak gündeme gelen yeni modelle ilgili açıklama yapan YÖK Başkanı Özcan, "ABD'de de ordu öğrenciye bursu veriyor. Öğrenci mezun olunca orduda alanıyla ilgili olarak 4-5 yıl hizmet veriyor. Bu konu, Türkiye'de de tartışmaya açılmalı" dedi.
Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan, burslu üniversite eğitimi için ABD'de uygulanan, ordunun burs verme yönteminin Türkiye için ideal olduğunu söyledi.
Özcan, çeşitli temaslarda bulunmak üzere geldiği Kastamonu'da ilk olarak Kastamonu Üniversitesi Rektörlüğünü ziyaret etti. Daha sonra Kastamonu Valisi Erdoğan Bektaş'ı makamında ziyaret eden Özcan, burada basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Özcan, üniversitelerin kalitesini arttırmak için ciddi çalışmalar yürüttüklerini ifade ederek, ''Öğretim görevlilerimizin bir taraftan makale yazmalarını teşvik ediyoruz, bir taraftan da patent almaya yönlendiriyoruz. Daha sonra ise alınan patentleri teknolojiye dönüştürmemiz lazım. Bütün gelişmiş ülkelere bakın Ar-Ge'ye harcadıkları para bizim kat kat üstümüzdedir. OECD ülkelerinin ortalaması yüzde 3-3,5 iken biz de halen binde 7'lerde duruyor bu rakam. Bunu yükselttikçe bizim de üniversitelerimizden taleplerimiz yükselecek'' diye konuştu.
İDEAL BİR ÇÖZÜM
Basın mensuplarının üniversite mezunlarının askerlik sorunuyla ilgili sorusuna Özcan, böyle bir düzenlemenin şu an söz konusu olmadığını fakat daha önce bahsettikleri modelin emniyet teşkilatında kullanıldığını belirtti. Modelle ilgili ABD'den örnek veren Özcan, ''Orada üniversiteler paralı olduğu için durumu iyi olmayan öğrencilere ordu kendi ihtiyaç duyduğu alanlarda burs veriyor. Bunun karşılığında ise orduda 4-5 yıl alanıyla ilgili hizmet vermelerini öngörüyor. Bu bizim gibi profesyonel bir orduya geçmek hedefinde olan ülkeler için çok ideal bir çözüm. Bu öğrencilere burs arayıp da bulamayan ülkeler için de ideal bir çözüm. Ben böyle bir konunun tartışmaya açılmasını istiyorum. Emniyet teşkilatımız yapıyorsa ordumuz neden yapmasın'' dedi.
SIFIR HATALI SINAV
Özcan, sınav güvenliği konusunda hem ÖSYM'nin hem de kendilerinin çalıştığını belirterek şunları kaydetti:
''Kopya tartışmaları o kadar çok ayyuka çıktı ki ÖSYM Başkanının öncülüğünde bunun önüne geçilmesi için bazı önlemlere başvuruldu. Son iki sınavda yapılan düzenlemeler sonucu sıfır kopya ile bu sınavlar yapıldı. Fakat öğrencilerimizi de rahatsız etmemeliyiz. Biz bu sınavları sıfır hatayla yapmayı hedefliyoruz.''