BIST 9.980
DOLAR 35,37
EURO 36,59
ALTIN 3.016,87
HABER /  GÜNCEL  /  EĞİTİM

YÖK'te bir şeyler oluyor!

Akşam gazetesi yazarı Turgay Polat, Prof. Dr. Yekta Saraç'ın YÖK başkanı olması sonrası kurumda yaşanan değişimleri bugünkü köşesine taşıdı.

Abone ol

Yeni YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç'ın göreve başlaması sonrası YÖK'te yaşananları Akşam yazarı Turgay Polat bugünkü köşesine taşıdı. 

"YÖK'te bir şeyler oluyor" başlıklı bugünkü yazısında Polat, üniversite giriş sisteminden, üniversiteler arası geçişe kadar yükseköğretim sisteminde bir dizi değişiklik için düğmeye basıldığını yazdı.

Saraç'ın görev başlaması sonrası önce rektörlerle ardından da üniversitelerin mütevelli heyet başkanlarıyla görüşmeler yaptığını yazan Polat, yükseköğretim sisteminde yapılması planlanan değişiklere ilişkin şunları yazdı:

"Yani ben hep YÖK'e karşıydım ve halende karşıyım.
...

Ancak son bir iki aydır özellikle başkan değişikliği ile YÖK'te hem söylem hem de eylem değişikliği başladı. Yeni YÖK başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç göreve geldiğinde ilk iş olarak bütün rektörlerle ve devamında mütevelli heyet başkanlarıyla ayrı ayrı toplantılar yaparak yapmak istediklerini anlatıp onları dinledi. Sonra değişimleri seslerini duymaya başladık.

ÖĞRENCİ DEĞİŞİMLERİ

Önce öğrenci değişimleri önündeki engellere el attı ve öğrencilerin doğru seçimler yapması, yükseköğretime geçişte isabet oranını arttırmak için yeni üniversite geçiş sistemi çalışmalarına el attı. En önemlisi ise üniversitelerin kendi öğrencilerini kabul edebilmelerinin ilk adımı olan bazı programlarda puan barajı uygulaması başlattı. Bu uygulama ile artık üniversiteler kısa vadede puanla uzun vadede başka yöntemlerle nasıl öğrenci kabul edeceklerine karar verebilecekler. Bu değişim bu ülke için gerçekten çok önemli artık öğrencilerin tek sınava dayalı ve üniversiteleri tanımdan, üniversitelerinde öğrencisini seçememesinden dolayı yaşanan kayıplar çözülmüş olacaktır.

ÖĞRENCİ İSTEDİĞİ ÜNİVERSİTEYE GİREBİLECEK 

Şimdi yeni çalışmalar yapılıyor. İlk adım öğrencilerin istedikleri dönem üniversiteler arasında yatay geçiş yapma hakkı tanınması.

Bu ne demek biliyor musunuz?

Lise son sınıfta henüz 17 yaşında bir gencin tercih etme bilinci ve seçme sorunlarını çözmüş oluyorsunuz. Oldukça olumlu bir adımdır. Sırada çok büyük bir adım var. YÖK üniversitelere araştırma geliştirme yapabilmeleri için sanayi ve iş dünyası ile ortak çalışmaları yapmasını kolaylaştıracak teşvikler getirmeye hazırlanıyor, işte o zaman patent, buluş, girişimcilik gibi üniversitelerimizin çoğunluğunda karşılığı olmayan terimler öne çıkacak ve ülkemizin kalkınmasına büyük katkılar sunulacak.