BIST 10.086
DOLAR 35,30
EURO 36,71
ALTIN 2.989,71
HABER /  GÜNCEL

Yoksulluk genetik

Uzmanlar yoksulluk ve sağlıksız yaşam standartlarına neden olan "yoksulluk genini" bulduklarını açıkladı.

Abone ol

Genlerle miras kalan "hiperaktif bağışıklık sistemi" erken yaşlanmaya neden olurken beynin gelişmesini de olumsuz etkiliyor
İskoçya'nın Glasgow araştırma merkezinde görevli uzmanlar yoksulluk ve sağlıksız yaşam standartlarına neden olan "yoksulluk genini" bulduklarını açıkladı. Yoksul bölge halklarının kötü yaşam koşullarıyla mücadele edebilmek için bağışıklık sistemlerinin "çok hızlı" çalıştığını söyleyen uzmanlar, bu durumun ilerleyen dönemlerde erken yaşlanmaya sebep olduğunu tespit etti. Genetik olarak miras alınan bu "hiperaktif bağışıklık siteminin" beynin kendini geliştirmeye yarayan bölümlerine zarar verdiği, bunun erken yaşlanma ve hayatta başarılı olmaya karşı isteksizlik ortaya çıkardığı belirtildi.

'YOKSULLUK KADER DEĞİL'
İlk kez ekonomik bir durum olan fakirlikle genetik ve sağlık arasında bir bağlantı olduğunu keşfettiklerine dikkat çeken uzmanlar, yoksul bölge halklarının "doğal seleksiyon" sürecinde hayatta kalabilmek için bu geni ürettiğini söyledi. "Sağlıksız beslenmeye karşı hastalıklarla mücadele edebilmek için bağışıklık sistemi küçük yaşlardan itibaren çok hızlı çalışmaya başlıyor. Ama bunun sonucunda kişiler daha 50 yaşındayken biyolojik olarak 70 yaşına geliyor" diyen uzmanlara göre bu kişilerde damar sertliği gibi ileri yaş hastalıkları da erken yaşlarda ortaya çıkıyor. Ayrıca beyinde hayatını güzelleştirmeye duyulan isteğin de gittikçe azaldığını belirten uzmanlar "bu durumda yaşam standartlarının yükseltilmesi de mümkün olmuyor" dedi. Sağlıklı yaşam uzmanı Prof. Allyson Pollock ise bu verilerin genelleştirilmemesi gerektiğini hatırlatarak uyardı: "Yoksulluğun sadece genetik olduğunu düşünmek insanları bir kadere hapsetmek anlamına gelir."

Kaynak:Sabah