BIST 9.976
DOLAR 34,08
EURO 38,09
ALTIN 2.841,27
HABER /  GÜNCEL

Yoksullar için banka kuruluyor

Diyarbakır ve Siirt'te uygulamaya konulacak olan sistemle, öncelik kadınlarda 1 yıllık kredi verilecek.

Abone ol

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan dün projenin mimarı Bangladeşli bilim adamı Prof. Dr. Muhammed Yunus'la AK Parti Genel Merkezi'nde özel bir görüşme yaptı. 9-10 Haziran tarihleri arasında İstanbul'da düzenlenecek sempozyumda sistemi anlatacak olan Prof. Muhammed Yunus, Başbakan Erdoğan'a sistem hakkında bilgi verdi.

Yunus: Türkiye örnek ülke olabilir

Görüşmeden sonra bir açıklama yapan Muhammed Yunus, "Kendisini yoksulluğun azaltılmasına adamış bir başbakan ve bir hükümet görünce bu sistemin uygulanabileceğine inandım. Türkiye bu sistemle yoksulluğu yenmiş bir ülke olarak bütün dünya'ya model teşkil edebilir" dedi.

Sistemi, ilk olarak ABD'de cebindeki 27 doları dilencilere kredi olarak dağıtarak başlattığını anlatan Prof. Yunus, sistemin birçok Avrupa ülkesi de dahil 110 ülkede uygulandığını, 2 milyon 700 bin kişinin kredilendirildiğini anlattı. Başbakan Erdoğan ise görüşmede Yunus'a sınırsız destek vadederek, "Projenin başarıya ulaşması için her türlü desteği vermeye hazırım" dedi.

Öncelik kadınlara verilecek

Mikro kredi sistemine dayanan Grameen Bankacılığı, kefilsiz, senetsiz, ipoteksiz kredi vermeyi öngörüyor. Sistem ilk olarak, Diyarbakır ve Siirt'te uygulamaya konulacak. Krediler, öncelikle kadınlara verilecek ve kredinin miktarı 1.5 milyar lirayı geçmeyecek. Ev kadınlarının, örgü, hayvancılık, dokuma gibi işlerini geliştirmeleri için verilecek olan kredi bir yıllık olacak ve haftalık olarak geri ödenecek. Projenin kaynağı tamamen bağışlardan ve uluslararası kuruluşların fakirliğin azaltılmasına yönelik kredilerinden karşılanacak. Projenin fonunun ilk harcını, Aziz Akgül 10 bin dolar ile koydu. Birçok vakıf ve şirketten, fona yardım gelmeye başladı. Prof. Muhammet Yunus'un Başbakan Erdoğan ile görüşmesine eşlik eden ve yoksullukla mücadele konusundaki çalışmaları ile tanınan AK Parti Milletvekili Prof. Dr. Aziz Akgül, 11 Haziran Çarşamba günü Diyarbakır ve Siirt'te başlayacak olan sistemin Tasarrufu Önleme Vakfı ile Diyarbakır Valiliği nezdinde yürütüleceğini, dolayısıyla başvuru gerektirmeyeceğini açıkladı.

Haber: Nevzat Demirkol- Hüseyin Özay
Kaynak: