BIST 9.109
DOLAR 34,24
EURO 37,63
ALTIN 2.921,56
HABER /  GÜNCEL

YÖK tartışması sertleşti

Açıklamalarda, Hükümet'in gerçekleri saptırdığı ve Başbakan Erdoğan'ın da tüm Türk milletini kandırdığı öne sürüldü.

Abone ol

AKP grubunda konuşan Başbakan Erdoğan, ardından da Üniversiteler arası Kurul Başkanı Ayhan Alkış sert ifadelerle birbirlerini suçladı.

YÖK yasa tasarısının hazırlık sürecinde Üniversitelerarası Kurul’un kendisini 4 kez aldatıldığını söyleyen Erdoğan’a cevap geçikmedi. Kurul Başkanı Ayhan Alkış “Hükümet gerçekleri saptırıyor. Tüm Türk milleti kandırılıyor” dedi.

Recep Tayyip Erdoğan partisinin Meclis grubunda yaptığı konuşmada YÖK tasarısı konusunda bazı tartışmalar yaşandığını belirterek yüksek öğretim meselesinin Türkiye’nin yeni bir meselesi olmadığını söyledi. Erdoğan bu konuda şu ana kadar yazılan çizilenlerin büyük çoğunluğunun doğru olmadığını söyledi. Erdoğan bu konuyu toplumsal mutabakatla çözmeye çalıştıklarını belirterek “Toplumsal mutabakat kurumlar arası mutabakat değildir. Milletin mutabakatıdır” dedi.

4 KEZ ALDATTILAR

YÖK yasa tasarısının hazırlık sürecinde dört kez aldatıldığını söyleyen Erdoğan, YÖK’ü ‘kendini yürütmenin yerine koymakla’ suçladı. Erdoğan “Bir başbakan 4 kez aldatılır mı size soruyorum. Bana Üniversitelerarası Kurul Başkanı ve icrasında olan kişiler 15 Aralık’ta hazırlığını sunacak demişlerdir. Bana bunu o tarihte sunmadılar. Daha sonra ‘yeni yıla 2004’e yeni YÖK yasasıyla girelim’ dediler. Şimdi hepsi çark ediyor. Bunları anlamak mümkün değil.

YÖK Başkanı ‘Bu kanunu Bakanlar Kurulu ve Yüksek Öğretim Kurulu birlikte yürütür’ demiştir. Ne zamandan beri YÖK bu ülkede yürütme kurulu oldu. Egemenliğin milletin olduğu bu çatı altında, bu egemenlik hakkını biz kullanırız” dedi.

Yüksek Öğretim Kurulu’nun ve ÜAK’nin yapıcı tavra aynı yaklaşımı göstermediğini söyleyen Erdoğan “Çeşitli yerlerde kendilerine destek kıtaları aradılar. CHP kürsüsünden konuşan bu rektörler bizi siyasi olmakla suçluyor. Biz siyasiyiz ama biz bu çalışmaları ilgili kişilerle birlikte yaptık. Gerilim olmasın diye sabırlı olun dedik, çaba gösterdik” dedi.

“Egemenlik TBMM’de ise herkes buna saygı duymak zorundadır” diyen Başbakan Erdoğan “YÖK yasası süreci diğer bütün yasalar için nasıl işliyorsa öyle işleyecek. Tasarı anayasal düzen içinde neticelendirilecektir. TBMM’nin iradesi milletin iradesidir. İradeye baskı yapanlara Meclis yanıt verecektir” dedi.

YÖK: MİLLET ALDATILDI

Başbakan Erdoğan’a ilk cevabı Üniversitelerarası Kurul Başkanı Ayhan Alkış verdi. Alkış, “Aldatılanın sadece iki rektör değil, tüm Türk halkının olduğunu” söyledi.

Kurul’un dayatmacı bir mantıkla hazırlanan YÖK tasarısına karşı çıktığını anlatan Alkış, Hükümet’in yarattığı gerilime çözüm aradıklarını anlattı.

Alkış, Meclis’e sevkedilen tasarıyı siyasi bir amacın gerçekleştirilmesi olarak niteledi ve üniversitelerde genel liseler için ayrılan kontenjanların siyasi ranta dönüştürülmek istendiğini vurguladı.

Alkış “Sadece söz verdikleri kesim dışında bu uygulamayı tasvib eden bir kesim var mıdır?” diye sordu.

“HÜKÜMET KONUYU SAPTIRIYOR”

Hükümet’in çeşitli açıklamalarla konuyu saptırdığını ve gizlediğini anlatan Alkış, “Hangi meslek lisesinin nereye gireceğini belirleyen kurum YÖK’tür. Yeni sistemle katsayıları MEB belirliyor. Dünyanın hangi ülkesinde öğrencilerin hangi üniversiteye gireceğini Hükümet belirler?” diye konuştu.

Hükümet’in üniversiler etrafında kurduğu kuşatmayı kaldırmasını da isteyen Alkış, “Yapılan düzenlemelerle üniversiteler kendi öğrencisine burs veremez oldu. Döner sermayeyi kullamaz hale geldik” diye konuştu.

Alkış, tepkilerini yasal zemin içinde sürekli vermeye devam edeceklerinin altını çizdi.

TEZİÇ: TASARI HÜKÜMET’İN

YÖK Başkanı Erdoğan Teziç de yaptığı açıklamada Meclis’e sevkedilen tasarının ne YÖK’ün ne de Üniversitelerarası Kurul’un ele aldığı taslaklar olduğunu anlattı. Teziç, YÖK yasa tasarısının Hükümetin kendi adına yaptığı bir taslak olduğunu söyledi.

YÖK Başkanı, hem Hükümet ile YÖK tasarısı görüşmelerini yürüten 2 YÖK üyesinin “aldatıldık” ifadelerine hem de Başbakan’ın yaptığı “4 kez aldatıldım” ifadesinin ortada bir güven bunalımı olduğunu ortaya çıkarttığını söyledi.

“ERDOĞAN ALDATILMADI”

Teziç, Başbakan Erdoğan’ın YÖK tarafından oyalandıkları iddiasının doğru olmadığını, Başbakan’a göreve geldikten sonra bir taslak metin verdiklerini anlattı.

Teziç, “Hükümet’e yardımcı olmak üzere, 42-43 maddeyi değiştiren bir tadil metni sundum. Hatta metni sunarken aynen şöyle dedim: ‘Bu metni yasama sürecinde hükümete yardımcı olmak için sunuyoruz.’ Başbakan’a YÖK konusunu medyaya taşımamayı teklif etmiştim. Ama güvensizliği yaratan ilk adım Başbakan’ın ‘Herkes ayağını denk alsın’ sözüdür” dedi.

Verilen sözlerin tutulmadığı anlatan Teziç Başbakan’ın ‘TBMM egemenlik hakkının kullanıldığı tek yerdir’ sözleri için şunları söyledi:

“Egemenlik kullanımı yetkili organlar eliyle olur. Bu demektir ki egemenliğin aidiyeti başka bir şeydir. Onun kullanılması başka şeydir. Yetki kayıtlı ve şartlı kullanılır. TBMM yetkili organlardan biridir. Yargı gibi. Kanunun uygun olup olmadığırı Anayasa Mahkemesi belirler. TBMM son sözü söyleyen yer değildir. TBMM içindeki çoğunluk milletin çoğunluğu demek değildir.”

“HER KESİM DUYARLI”

Teziç, Genelkurmay Başkanlığı’nın açıklamasıyla ilgili olarak “Milli eğitim konusunda toplumun her kesimi duyarlıdır. Burada ayrım yapamayız”dedi. Teziç siyasilerin zorlamasıyla bu işin olmayacağını sözlerine ekledi.,

Hükümet TSK’nın önerilerini umarım dikkate alır’

1. Ordu Komutanı Org. Yaşar Büyükanıt, Başbakan Erdoğan’ın “rektörlere yönelik” yaptığı açıklamanın dolaylı olarak Silahlı Kuvvetler’in açıkladığı görüşlere yönelik olduğunu belirtti. 

Orgeneral Yaşar Büyükanıt, kişisel olarak, rektörlerin değerlendirmelerine katıldığını söyledi.

Gazetecilerin, Başbakan Erdoğan’ın açıklamalara ilişkin soruları üzerine Orgeneral Büyükanıt, Genelkurmay Başkanlığı’nın, Silahlı Kuvvetler’in görüşünü daha önce topluma yansıttığını hatırlatarak, şöyle konuştu:
“Görüşleri belli. Dolayısıyla bir asker olarak Genelkurmay Başkanlığı’nın bu görüşleri istikametinde, ondan farklı bir görüş belirtmek durumunda değilim. Onlara tamamen katılıyorum.

Başbakan’ın yaptığı açıklamalar Genelkurmay’a yönelik değildi, rektörlere yönelikti ama dolaylı olarak da Silahlı Kuvvetler’in açıkladığı görüşlere yönelikti. Herhalde Genelkurmay bu açıklamaları değerlendirecektir.

Genelkurmay Başkanlığı’nın değerlendirmeleri nedir, ne değildir bilmiyorum ama Genelkurmay Başkanlığı’nın yaptığı açıklamada çok ciddi değerlendirmeler vardı.

Bu değerlendirmelerin dikkate alınması gerektiğini düşünüyorum. Umarım Hükümet bu değerlendirmeleri dikkate alır. Tutumunu ona göre belirler. Bu bir dayatma değildir, bir saptamadır.”

‘REKTÖRLERE KATILIYORUM’

Bir gazetecinin, “Rektörlerin bugünkü açıklamalarını nasıl değerlendiriyorsunuz” sorusu üzerine de Orgeneral Büyükanıt, “Benim kişisel değerlendirmem, sayın rektörlerin, Üniversiteler Arası Kurul Başkanı’nın değerlendirmelerine tamamen katılıyorum” dedi.

ÇELİK’TEN REKTÖRLERE TEPKİ

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik de YÖK yasa tasarısıyla ilgili tartışmaları NTV canlı yayınında değerlendirdi.

Hüseyin Çelik, YÖK yasa tasarısıyla ilgili, Üniversitelerarası Kurul ile YÖK’e gereken sürenin verildiğini ancak her iki kurumun da gereken hazırlığı zamanında yapamadığını belirtti.

Kaynak: NTV ve AA