Ankara'da, 7 Kasım 2005 tarihinde düzenlenen YÖK'ü protesto eylemine katılan sanıklar yargıda.
Abone olAnkara'da, 7 Kasım 2005 tarihinde düzenlenen YÖK'ü protesto eylemine katılarak, ''silahlı örgüte üye olmak'' ve ''silahlı örgütün propagandasını yapmak'' suçlarından, Gençlik Federasyonu üyesi 3'ü tutuklu 40 sanığın yargılanmasına devam edildi. Duruşmada, kamuoyunda ''profesyonel eylemci'' olarak bilinen tutuklu sanık Nurgül Acar tahliye edildi.
Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesindeki davanın bugünkü duruşmasına, tutuklu sanıklar Engin Aslan, Cihan Cınkı ve Nurgül Acar ile avukatları katıldı. Nurgül Acar'ın avukatı Selçuk Kozağaçlı, müvekkilinin, yargılamanın başından beri tutuklu bulunduğunu belirterek, aynı eylemleri yapan diğer 37 sanık ile müvekkilinin hukuken hiçbir farkı bulunmadığını, buna rağmen Nurgül Acar'ın tutuklu yargılandığını söyledi.
Kozağaçlı, daha önceki YÖK protestolarına ilişkin davaların 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na muhalefetten, 2005 yılındaki protesto eyleminin ise ''silahlı örgüte üye olmak'' ve ''silahlı örgütün propagandasını yapmak'' suçlarından açıldığını belirterek, bu uygulamanın anlaşılamadığını kaydetti. Selçuk Kozağaçlı, dosya kapsamında toplanacak delil kalmadığı ve müvekkilinin öğrenci olması nedeniyle mağdur olduğunu ifade ederek, Nurgül Acar'ın tahliyesini talep etti. Diğer sanık avukatları, esas hakkındaki savunmalarını yapmak için süre istediler.
Cumhuriyet Savcısı Salim Demirci de tutuklu sanıkların üzerlerine atılı suça öngörülen ceza miktarı ve kuvvetli suç şüphesinin varlığını gösteren olguların bulunması sebebiyle tutukluluk hallerinin devamını talep etti. Mahkeme Başkanı Mehmet Orhan Karadeniz, suçun vasıf ve mahiyetine, mevcut delil durumuna ve tutuklu kaldığı süre dikkate alınarak, kamuoyunda ''profesyonel eylemci'' olarak bilinen tutuklu sanık Nurgül Acar'ın tahliyesine karar verildiğini açıkladı. Karadeniz, sanıkların ve avukatlarının esas hakkındaki savunmalarını yapmaları için duruşmayı erteledi.
İSTENEN CEZALAR
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, geçen celse sunduğu esas hakkındaki mütalaasında, Nurgül Acar'ın da bulunduğu 25 sanık hakkında Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) 314/2. maddesinde düzenlenen ''silahlı örgüt üyesi olmak'' suçundan 5 yıldan 10 yıla kadar hapisle cezalandırılmalarını istemişti. Mütalaada, protesto eylemine katılarak slogan atan 15 sanık hakkında da TCK'nın 314/3. maddesi yollamasıyla 220/8. maddesi gereğince ''silahlı örgütün propagandasını yapmak'' suçundan 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası talep edilmişti.