BIST 9.550
DOLAR 34,54
EURO 36,01
ALTIN 3.005,46
HABER /  GÜNCEL  /  EĞİTİM

YÖK köklü değişim istiyor

YÖK başkanı ve rektörlerin Köşk'e çıkmaları ile başlayan süreçte YÖK önerilerini tartışmaya açtı.

Abone ol

YÖK Başkanı ve rektörler Köşk'e çıktı. ÖSS dört aşamalı hale dönüşüyor.
Mühendislik, tıp, hukuk gibi lisans programlarına yerleşmede "Ders Düzeyi Seçme Sınavı" uygulanacak. Sınav haziran ayının ikinci yarısında, ardışık haftalarda dört aşamada gerçekleştirilecek. Fen bilimleri, sosyal bilimler, matematik, Türkçe-Yabancı Dil sınavları ayrı ayrı yapılacak.

Yükseköğretim sistemini A"dan Z"ye masaya yatırarak, yeni bir strateji planı hazırlayan YÖK, önerileri tartışmaya açtı. YÖK"ün önerisi kabul görürse, üniversiteye girişte "alana göre sınav" geliyor. Bu modelin, dört yıllık lise uygulamasının ilk mezunlarını vereceği 2008 yılında uygulamaya konulmasının planlandığı öğrenildi.

YÖK"ün kurduğu Yükseköğretim Strateji Geliştirme Komisyonu"nca hazırlanan strateji raporu dün, YÖK Başkanı Prof. Dr. Erdoğan Teziç başkanlığındaki YÖK üyeleri ve rektörlerden oluşan heyet tarafından Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer"e sunuldu. Teziç, daha sonra, basın toplantısı düzenleyerek özetini açıkladığı raporu kamuoyunun tartışmasına açtı.

ÖSS KALDIRILAMAZ
Teziç, ÖSS"nin kaldırılmasının söz konusu edilemeyeceğini bildirirken, üniversiteye giriş için planlanan yeni modeli ana başlıklarıyla açıkladı. YÖK"ün yeni modeline göre, üniversiteye girişte "ortaöğretimi bitirme sınavı" ön koşul olacak.

SINAVSIZ GEÇİŞ
Açıköğretim fakültesi, ön lisans programlarının bir bölümü ve bazı lisans programlarına yerleşmede, ortaöğretimi bitirme sınavı başarı notları esas alınmasını öngören model uyarınca, özel yetenek seçme sınavı yine üniversiteler tarafından yapılacak. Bu tür programlara girişte, liseyi bitirenler üniversitelerin açacağı sınavlara doğrudan girebilecekler.

ALANA GÖRE SINAV
Yeni sistemde, üniversitede yerleşilecek programlar dört gruba ayrılırken, özel yetenek sınavı dışında, bu programlara yerleştirmede merkezi olarak iki ayrı sınav yapılacak. Önerilen sınavlar şöyle:

DERS DÜZEYİ SEÇME SINAVI
Mühendislik, tıp, hukuk gibi iyi derecede temel donanımı gerektiren lisans programlarına yerleşmede "Ders Düzeyi Seçme Sınavı" (DDSS) uygulanacak. Sıralama niteliğinde, ileri düzeyde olacak bu sınav haziran ayının ikinci yarısında, ardışık haftalarda dört aşamada gerçekleştirilecek. Birbirinden bağımsız nitelikteki bu aşamalarda, fen bilimleri, sosyal bilimler, matematik, Türkçe-Yabancı Dil sınavları olarak yapılacak. Yerleşmede, genel sınav başarısı ya da puan türü yerine, ilgili programın özelliğine göre belirlenecek derslerdeki başarı puanı esas alınacak. Öğrenciler, dört aşamalı sınavın tüm aşama ya da bir sınav aşamasındaki tüm derslerin sınavına girmek zorunda olmayacak.

TEMEL DÜZEY SINAVI
Meslek yüksekokulları, yüksek okulların ve fakültelerin bazı lisans programlarına yerleşmede, "Temel Düzey Seçme Sınavı" (TDSS) uygulanacak. Ortak müfredata dayalı bu sınav, 2006"dan önce lise birinci sınıf müfredatı ağırlığına dayanan ÖSS"ye benzeyen bir sıralama sınavı olacak.