BIST 10.075
DOLAR 35,33
EURO 36,45
ALTIN 3.004,63
HABER /  GÜNCEL

Yok hükmündeki mahkeme bombayı patlattı

Özel Yetkili Mahkemeleri'ni kapatılması sonrası yok hükmünde sayılan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi gider ayak Ergenekon bombası patlattı.

Abone ol

İNTERNETHABER/ÖZEL İÇERİK

Ergenekon davasına bakan 13. Ağır Ceza Mahkemesi elindeki son iş olan Ergenekon davasının gerekçeli kararını bugün açıkladı. Özel Yetkili Mahkemeler'in (ÖYM) kapatılması düzenlemesi sonrası 'yok hükmünde' sayılan 13. Ağır Ceza Mahkemesi giderayak yeni bir bomba daha patlattı.

Daha önce Ergenekon'da tahliye sürecinde 33 sanığın tahliyesini reddederek, 'isyan bildirisi' yayınlayan mahkeme bugün de Ceza Hukuku tarihinde görülmemiş bir ilke imza attı.

Ergenekon davasının gerekçeli kararına 20 sayfalık 'önsöz' yazdı. Mahkemenin önsöz yazmasına ilk tepki sanık avukatlarından geldi. Sanık avukatları gerekçeli kararlarda 'önsöz' yazılmaz diyerek mahkemeye tepki gösterdi. 

ERGENEKON DAVASI GEREKÇELİ KARARI DETAYLARI İÇİN TIKLAYIN

ÖNSÖZ'DE NE YAZIYOR?

Mahkeme heyeti gerekçeli karara ilişkin yazılan önsözde tartışma yaratacak ifadelere yer verdi. Önsözün ilk iki sayfasında neden böyle bir önsözün yazıldığı açıklandı. Heyet "Bugüne kadar maalesef bu tür suçlar yargılama konusu yapılmadığından, toplumsaz algı şekillenmemiştir" yorumunda bulundu.

İşte önsözdeki o bölüm....

ergenekon gerekçeli karar önsöz.png

TOPLUM SİNDİRİLİR, YARGI BAĞIMSIZLIĞINI YİTİRİR

Mahkeme heyeti, gerekçeli kararlarda görülmeyen bir üslupla 'darbe dönemi analizi' yaptı. Gerekçeli kararın ikinci sayfasının ilk bölümünde yer alan o ifadeler işe şöyle:

ergenekon gerekçeli karar önsöz .pngSANIKLARI ŞİKAYET ETTİLER

Önsözün 14'ncü sayfasında ise Ergenekon sanıklarının duruşmalar sırasında mahkeme heyetine yönelik tavırlarından uzun uzun bahsedildi. Mahkeme heyeti sanıkları önsüzün bu bölümünde resmen şikayet etti.

Bu yargılama sırasında "mahkeme heyetinin sırtına çok ağır bir yük yüklenmiştir" diyen heyet şunları kaydetti:

ergenekon gerekçeli karar önsöz.png

banner123.jpg

MAHKEME BAŞKANI'NDAN OLAY SAVUNMA

3. Ağır Ceza Mahkemesi Heyeti Başkanı Hasan Hüseyin Özese ile üye hakimler Sedat Sami Haşıloğlu ve Hüsnü Çalmuk dün Silivri Cezaevi'ndeki duruşma salonunda gazetecilere gerekçeli karara ilişkin açıklama yaptı.

Basın açıklaması sırasında konuşan üye hakim Sedat Sami Haşıloğlu, gerekçeli kararda yazan 20 sayfalık önsüzün yazılması nedenini açıkladı.

Haşıloğlu, "Önsöz elden geldiğince halka bu davayı anlatmaya yönelik. Vicdan sahibi herkes karardan bir şey öğrenecektir" dedi.

Haşıloğlu'nun açıklamalarının devam ise şöyle:

"Girişte 20 sayfalık bir önsöz var. Dosya arşivleme sistemi ve içindekiler bölümü de yer alıyor. Hüküm kısmında da 5 Ağustos tarihli kararımız ve masraf listesi yer alıyor. Kararda yaklaşık 12 bin 436 dip not var. Yargıtay aşamasında kolaylık olsun diye dip not koyduk. Akademik kariyer yapanlar bilir. Dip not zordur. Millet adına karar verdiğimizden dolayı bunu tercih ettik. Mahkeme yargı erki adına hakimler aracılığıyla egemenlik hakkını kullanır. Kararı ayrıntılı yazdık ama istediğimiz düzeyde olmadı. Daha fazla zaman gerekiyordu.

KEŞKE DEĞERLENDİRME YAPILSAYDI

Önsözde gerekçeli kararın içeriğine, savunmalara değinildi. Önsöz elden geldiğince halka bu davayı anlatmaya yönelik. Kararımızın hepsi muhtemelen okunmayacak. Algılar üzerinden tartışma yapılmaktadır. Keşke olgular üzerinden bu sıkıntılı süreçte değerlendirme yapılabilseydi. Vicdan sahibi herkes karardan bir şey öğrenecektir.

BU İKİNCİ VUKUAT: HÜKÜMETE İSYAN METNİ

Ergenekon sanıklarının tahliyesi sürecinde 'görev yetkisi olmamasına' karşın tahliye talebi toplayan ve adından 33 sanığın tahliyesini reddeden 13. Ağır Ceza Mahkemesi birde hükümete karşı isyan niteliğinde bildiri yayınlamıştı.

O bildiride mahkeme, ÖYM'lerin kapatılmasına ilişkin kararı tanımadığını ve mahkemeyi ancak HSYK'nın kapatabileceğini duyurdu.

Açıklamada, "Mahkemeyi TBMM kurar, kapatılması HSYK’nın elindedir. Meclis’in mahkemeleri kapatması Anayasa’ya aykırıdır” denilmişti. 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nin olay bildirisinin tam metnini okumak için TIKLAYIN