BIST 9.550
DOLAR 34,54
EURO 36,01
ALTIN 3.005,46
HABER /  GÜNCEL  /  EĞİTİM

YÖK beni hiç şaşırtmadı

YÖK eski Başkanı Prof. Dr. Sağlam, raporun kendisini hiç şaşırtmadığını belirtti.

Abone ol

YÖK'ün Yüseköğretim Stratejisi Raporu'nda başörtü yasağı ve meslek liselinin katsayı mağduriyeti savunuldu. YÖK eski Başkanı Prof. Dr. Sağlam, raporun kendisini hiş şaşırtmadığını ve bu yasaklarla reforma gidilemeyeceğini savundu

YÖK eski Başkanı Prof. Dr. Mehmet Sağlam, YÖK tarafından hazırlanan Türkiye'nin Yükseköğretim Stratejisi Raporu'nun başörtü yasağı, farklı katsayı uygulaması, YÖK'ün yapısı gibi konularda çok başarısız bir rapor olduğunu belirtirken, sadece liselere önerilen ara sınavların olumlu bir tespit olduğunu kaydetti. Raporu Yeni Şafak'a değerlendiren Sağlam, başörtü ve katsayı tartışmalarını işaret ederek "Bu yasaklarla reforma gidemezler. Beni hiç şaşırtmadılar" dedi. Sağlam, rapordan yola çıkılarak, yeni bir YÖK yasa taslağına varılması gerektiğini, YÖK'ün kendi başlattığı bu süreçte bu defa YÖK reformunun tamamlanması gerektiğini söyledi.

AİHM'İ ANLAMADILAR
Raporda yer alan "Türban örtünme biçiminin, kamusal alanda yasaklanması, önce millî yargılama organlarımızın, bilâhare de milletler arası mahkemelerin bağlayıcı kararlarına dayanmaktadır" ifadesine sert tepki gösteren Sağlam, "Bu külliyen yanlış bir yorum"dedi. Sağlam, hukukçu bir başkanı olan YÖK'ün AİHM kararını yorumlayamadığını söyledi. Sağlam, AİHM'in kararının uygulamalı ükelere bıraktığının anlaşılması gerektiğini söyledi. 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu'nun geçici 7. maddesinin halen kılık kıyafet özgürlüğü getirdiğini belirten Sağlam, "AİHM, 'Her ülke kendi kararı verecek' dedi. Bakın Fransa'da da yükseköğretimde başörtü yasağı yok. AB'nin hiçbir ülkesinde başörtü üniversitede yasak değil. AİHM yasaklasa oralarda yasak olur. AİHM'in yasağını Avrupa uygulamıyor mu?" diye sordu.
TARTIŞMANIN NEDENİ YÖK
Meslek liselilerin katsayı mağduriyetinin de "sığ tartışmalar" olarak görülmesinin yanlış olduğunu kaydeden Sağlam, "1981'de kurulan YÖK 1998'e yılına kadar yani 17 sene bu evrensel kurala riayet etmiştir. Bir anda 1998'de alınan bir kararla ve tamamen ideolojik olduğuna inandığım bir kararla bu kuraldan vazgeçilmiştir.Farklı katsayı uygulaması Türkiye'de bütün 5 yıllık planların hepsine aykırı bir şekilde yapılmıştır" dedi.

Raporda ortaöğretimde alanlara göre ara sınav önerildiğini belirten Sağlam şöyle konuştu: "Alanlara göre yapılacağına göre bu katsayı ayrımı olayın mantığına da aykırı. Genel lise meslek lisesi diye ayrıma hiç gerek yok. Falan lise üniversiteye fazla öğrenci gönderiyorsa, otomatik olarak fazla puan veriyor şu anki sistem. Halbuki bu mantıkla bağdaşmaz. Bu mantıksızlığı yaratan YÖK kararlarının kendisidir."

İSABETLİ KARAR

Sağlam, "Daha 1994-95'lerde ben YÖK Başkanı iken sonra da bakanlığım dönemimde bir bilgi ölçen sınavın doğru olmadığını dünyada bunun kaldırılmaya başlandığını ifade ettim. 11 sene sonra o noktaya geldik" dedi. Ders Düzeyi Seçme Sınavı denilen sınavın birer hafta ara ile yapılması önerisini fevkalade isabetli bulduğunu belirten Sağlam, "3 buçuk saatte bir genci ortaöğretimin bütününden sınava tabi tutuyorsun, bu yanlış.Yeni düüzenleme çocukların lehine" diye konuştu.

Olumlu öneri sayısı az
YÖK başkanı Prof. Dr. Erdoğan Teziç'in "Türkiye'de ÖSS'yi kaldıracak güç olduğunu sanmıyorum" sözlerini de doğru bulmadığını belirten Sağlam, YÖK'ün reform taslağında getirilen az sayıda olumlu önerilerden birinin "ortaöğretimde aşamalı sınav" olduğunu belirtti

Haber: Yakup Bulut

Kaynak:Yenişafak