YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, FETÖ üniversiteleriyle ilgili flaş açıklamalarda bulundu.
Abone olYükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, dün İstanbul'da eğitim editörleriyle buluştu. Prof. Yekta Saraç, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) Balkanlar, Türki Cumhuriyetler, Kanada ve ABD ile Uzakdoğu'da yaklaşık 15 üniversitesinin belirlendiğini söyledi.
TEZLİ YÜKSEK LİSANS OLMALI
"Pedagojik formasyonla öğretmenlik yolunu ve kontenjanları MEB'in talebi üzerine arttırdık. Daha sonra kontenjan getirerek sınırlamak istedik. Ama çok tepki oldu. Formasyon bir sertifika programıdır. YÖK sertifika programlarına karışmamalı. Eğer MEB belli alanların yanındaki 'öğretmenlik yapabilirler' ifadesini kaldırırsa o zaman her isteyen öğretmen olamaz. Bütün bunları hayat boyu öğrenme çerçevesinde değerlendiriyoruz. Öğretmen niteliğini yükseltme konusunda MEB'le eşgüdümle çalışacağız. Öğretmenlik için tezli yüksek lisans da bu yollardan biri. Ben kişisel olarak eğitim fakültesine girişte sınavın yanı sıra adayın diksiyon, sunum, iletişim yeteneği, psikolojik değerlendirmenin dikkate alınması gerektiğini düşünüyorum. Ama bunların bilimsel, denetlenebilir ve ölçülebilir olması gerekiyor.
YENİ YÖK PLANLANIYOR
Yeni YÖK üç ayaktan oluşacak. YÖK'ün yetkilerini devredeceği bir yapılanma üzerinde çalışıyoruz. YÖK'ten bağımsız olan Kalite Kurulu'na zaten hükümet programında yer verildi. Bir an önce yasalaşması için çalışıyoruz. En tepede Yükseköğretim Planlama ve Yönlendirme Kurulu olmalı. Önerimize göre Başbakan başkanlığında başta MEB, Sağlık, Bilim Sanayi, Maliye ve Teknoloji ile Kalkınma bakanlıklarından oluşacak. Kurul, ulusal strateji ve hedefleri dikkate alarak istihdam odaklı alanlar belirleyerek, yükseköğretimde Türkiye'nin hedeflerini tayin edecek. YÖK ise bu üst planlamaya göre icraat ve eğitim öğretim faaliyetinde bulunacak. Kalite Kurulu da eğitim öğretim faaliyetlerini değerlendirecek ve üst kurula raporlandıracak. Burada Batı'daki örneklerde olduğu gibi akademisyenlerden iş dünyasına, hatta öğrenci temsilcisine kadar üyeler bulunacak. Doktora sonrası devlet üniversitelerimiz de üç yıla kadar araştırmacı çalıştırabilecek. Tüm gelişmiş ülkelerde olduğu gibi her 6 yıldan sonra bir yıl araştırma izni alabilecekler. Üniversitedeki bilginin teknolojiye dönüşümüne yönelik ticari oluşumlar kolaylaştırılacak.
AÇILIŞI KÜLLİYE'DE
Hürriyet'in haberine göre, YÖK Başkanı Saraç, ilk kez bu yıl akademik yıl açılışının Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde olacağını belirterek "2016-2017 akademik yıl açılışı 18 Ekim'de 181 üniversitedeki rektör, bazı senato üyeleri ve fakülteleri başarı ile kazanan öğrenci temsilcilerinin de katılacağı özel bir törenle yapılacak. Açılışı Cumhurbaşkanımız yapacak. Akademik yıl açılışı her yıl geleneksel olarak Külliyede düzenlenecek" dedi.
LYS'DE AÇIK UÇLU SORU
"Üniversite giriş sisteminde dünyada uygulanıp, Türkiye'de denenmeyen yöntem kalmadı. Toplumun geniş kesimi bu sınavı adaletli olarak kabul ediyor. Sorular yüzde 100 müfredattan. Evet bazı lise türlerinde görülmeyen dersler var. Ancak, sistemin bütününde değil kısmi iyileştirmeler de yapmak gerekiyor. Bununla ilgili Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) ile görüşüyoruz. Örneğin deneme mahiyetinde bu yılki LYS'de açık uçlu soru gündeme gelebilir."