BIST 10.026
DOLAR 35,41
EURO 36,53
ALTIN 3.050,56
HABER /  GÜNCEL  /  EĞİTİM

Yok artık! Böyle kopya çekilir mi?

Kopya için kulağını alçıya aldıranlar, kafasına kan izleri yapıp, bandajlayanlar...Bu örnekler ÖSYM Başkanı'ndan geldi.

Abone ol

Üniveristeye giriş sınavında kopya çekenleri Hababam Sınıfı'nda kopya çeken öğrencilere benzeten ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan,  “Kopya çekmek için kulağını alçıya aldıranlar, kafasına kan izleri yapıp, bandajlayanlar var. " dedi.

ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan Hürriyet Gazetesine verdiği röportajda üniversiteye giriş sınavında yapılan ilginç kopya geçme tekniklerini şöyle anlattı:

- Hababam Sınıfı’nda gördüğümüz bazı örnekleri hayata geçirenler var. Özürlü sınıfına geçmek isteyen veya kafasının içine bir şeyler gizlemek için bantlarla sardıran, üzerine tentürdiyot dökerek kan izlenimi vermek isteyenlerle karşılaştık.

Artık kopya büyük ölçüde cep telefonuyla yapılıyor. Büyük çapta, organize kopya girişimi olabiliyor. Bu yüzden sınav salonuna cep telefonlarının kesinlikle alınmamasını istiyoruz. Bu önlem yetmiyor. Öğrencinin kulağına küçücük bir cihaz koyması, ona okul bahçesinden soruların okunması için yeterli olabiliyor.

KULAĞINI ALÇIYA ALDIRANLAR VAR

Kulağını alçıya aldırıp, kaza geçirmiş gibi kulağının içine cihazı saklıyor. Bunu deneyenleri yakaladık.
Adayların sınavda kulaklarının açık olmasını, görünmesini çok önemsiyoruz. Kulağını örten bir şey olmamalı. Sınavda türbana da o yüzden karşı çıkıyoruz. Daha rasyonel çözüm, sınav saatlerinde mobil iletişimi durdurmak. Ama bunun imkanı yoktur herhalde. Kopya olaylarını engellemek için elimizden gelen yapıyoruz. İhbarları değerlendiriyoruz.


ADAYLAR EN AZ 32 SORU YAPSIN

11 Nisan’da ilk kez yapılacak Yükseköğretime Geçiş Sınavı’na 1,5 milyon öğrenci girecek. Farklı düzeydeki öğrencileri bu sınavla birbirinden ayırıp başarı düzeyine göre sıraya sokacağız.

Eğer bütün soruları kolay sorarsak, örneğin 10 bin kişi tüm soruları cevaplarsa, Boğaziçi Üniversitesi Elektrik Mühendisliği’ne gidecek 60 kişiyi, Galatasaray Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ne gidecek 50 kişiyi seçemeyiz. Geçmiş yıllardaki gibi, başarı sıralaması için zor, çok zor, orta zorlukta sorularımız olacak.

Adaylar, bunun bir sıralama sınavı olduğunu unutmasın. İkinci sınava girmeyi amaçlayan 180 puanı geçmeli. Bu puanı elde etmek için her testten eşit sayıda olmak koşuluyla, 8’er soru çözmek, yani toplam 32 doğru cevap yeterli. Adaylar sakin olsun, soruları planlayıp çözsün ve 180 puanı mutlaka aşsın. Her aday hangi testten başlayacağını, ne kadar zaman ayıracağını kendine göre planlamalı. Sınavda paniğe kapılmadan bu planı uygulamalı. İlk sorular zorsa, diğerlerine geçsinler. En iyi sonuç için çalışsınlar.