BIST 8.885
DOLAR 34,31
EURO 37,19
ALTIN 3.018,55
HABER /  GÜNCEL

YÖK 3 bin doktoru tanımıyor

Yurtdışında eğitim gören yaklaşık 3 bin doktorun diploması YÖK'e takıldı.

Abone ol

Türkiye doktor açığını kapatmak için birçok projeyi tartışırken, YÖK tarafından yurtdışında eğitim görüp diplomaları kabul edilmeyen doktor sayısı 3 bine ulaştı.

Eskiden yurt dışında eğitim görüp Türkiye'ye gelip hizmet vermek hem büyük bir ayrıcalık, hem de önemli bir fedakarlıktı. Ancak şimdi Avrupa'nın pek çok üniversitesi de dahil olmak üzere uluslararası bilimsel akreditasyon kuruluşunun tanıdığı üniversitelerden mezun olanların diplomaları YÖK tarafından tanınmıyor. 28 Şubat sürecinde Türkiye'deki üniversitelerde eğitim görme imkanını kaybeden başörtülü öğrencilerin açtığı yurt dışında eğitim yolu da YÖK'ün "denklik silahı" ile kapatılmaya çalışılıyor. YÖK'ün çelişkili denklik politikası yüzünden çok büyük ihtiyaç duyulan yurt dışında yetişmiş doktorlar da Türkiye'de istihdam edilemiyor.

Daha önce denklik verildiği halde denkliği iptal edilenler de dahil olmak üzere Türkiye'de YÖK'ün birbiriyle çelişkili uygulamaları neticesinde denklik mağdurlarının sayısının 3 bin olduğu belirtiliyor. Doktor açığını kapatmak için yurt dışından doktor ithal etmek, fakülte kontenjanlarını artırmak dahil bir çok proje tartışılırken, Sağlık-Sen'in araştırmasına göre, diplomaları geçersiz sayılan doktorlar ya okudukları ülkelerde çalışmak zorunda ya da Türkiye'de özel polikliniklerde çok düşük ücretler karşılığında kaçak çalışıyorlar.

50 BİN AÇIK VAR
Sağlık Bakanlığı'nın verilerine göre Türkiye'de şu an 104 bin doktor var ve 50 bin doktora daha acil olarak ihtiyaç duyuluyor. Avrupa ülkeleri arasında kişi başına düşen doktor sayısı bakımından Türkiye en son sırada. Bu açığın kapatılması için "ithal hekim" olarak kamuoyunun gündemine gelen teklifler tartışılırken, yurt dışında okumuş ve halihazırda pratisyen hekim konumunda bulunan tam 3 bin doktor YÖK'ün denklik takıntısı yüzünden sektöre kazandırılamıyor.

Yeni Şafak
Ali EYVAZ