Yoğun bilgisayar kullanımı, uzun süre aynı pozisyonda kalmak boyun fıtığını tetikliyor.
Abone olAkdeniz Üniversitesi (A.Ü.) Tıp Fakültesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Bülent Bütün, yoğun bilgisayar kullanımı, uzun süre aynı pozisyonda kalmak ve hatalı duruşların boyun fıtığını tetiklediğini söyledi.
Prof. Dr. Bütün, AA muhabirine yaptığı açıklamada, boyun fıtığının 30-50 yaşları arasında, kasların elastikiyetini kaybetmesi nedeniyle daha sık görüldüğünü, hastalığın cinsiyet ayrımı gözetmediğini kaydetti. Bütün, ''Bir defa fıtıklaşmış disk artık dejenere olmuştur ve iyileşmesi mümkün değildir'' dedi. Boyun fıtığının kişiden kişiye değişken şikayetler gösterdiğini belirten Bütün, fıtığın şeklinin mutlaka muayene yöntemiyle teşhis edilmesi gerektiğini, yalnızca MR bulgularına dayanılarak fıtığa müdahale etmenin yanlış olduğunu vurguladı.
Bütün, ''Yoğun bilgisayar kullanımı, uzun süre aynı pozisyonda kalmak, hatalı duruşlar boyun fıtığını tetikler'' diye konuştu. Bazı hekimlerin boyun fıtığı teşhisi konulan hastaların normal yaşantılarını sürdürebilmeleri için yeterince istirahat ettirmeden hastaya ilaç vermesinin tehlikeli sonuçlara yol açabileceğini belirten Prof. Dr. Bütün şu bilgileri verdi:
''Fıtık her zaman korkulacak bir rahatsızlık değildir, her zaman sorun yaratmaz. Hastalıkla mücadele etmenin en iyi yolu ondan korunmaktır. İnsanların büyük kısmı vücut bakımını bildiği halde, omurga bakımını, bel bakımını bilmez. Oysa başımızı taşıyan omurgadan ziyade kastır. Boyun sağlığı, omurgayı çevreleyen kasların sağlıklı ve güçlü olmasına bağlıdır. Omurga bir bakıma destek noktasıdır. İş yerinde yoğun olarak bilgisayar kullanmak zorunda olanlar ara ara egzersiz yapmalı, oturuş ve duruş pozisyonlarına dikkat etmeli.''
Bütün, uzun süre aynı pozisyonda çalışmak zorunda olanların ara ara pozisyon değiştirerek ve kısa süreli egzersizler yaparak fıtıktan korunabileceklerine dikkati çekti. Boyun fıtığını önlemenin en iyi yolunun düzenli ve bilinçli egzersiz olduğuna işaret eden Bütün, insanların uygun yastık kullanarak, yatış şeklini düzenleyerek ve istirahat ederek boyun fıtığından korunabileceklerini ifade etti.
Boyun fıtığının tedavi yöntemleri konusunda bilgi veren Bütün, şunları kaydetti: ''Cerrahi yöntem, eğer belirgin bir omurilik baskısı varsa hasta kendini çok rahatsız hissediyorsa uygulanabilir. Şayet hastada sinir kökü baskısı varsa gerekli önlemler alınıp, ilaçlar verildiği takdirde çoğu zaman şikayet düzeltilebilir. Fakat tüm önlemler alınmasına rağmen sinir kökü baskısı ilerliyorsa siniri kurtarmak adına cerrahi müdahale yapılabilir.''