BIST 9.662
DOLAR 34,58
EURO 36,32
ALTIN 2.983,35
HABER /  GÜNCEL

YKM kardeşler mahkemelik oldu

YKM'nin varisleri Gülay Tan ile Lale Güven Tuğlu hisselerin devri konusunda mahkemelik oldu.

Abone ol

YKM’nin ana ortağı Nuri Güven’in kızları Gülay Tan ile Lale Güven Tuğlu, şirket hisselerinin Boyner’e satışı yüzünden davalık oldu. Tan, kendisinden habersiz yüzde 63’lük hissesini satan kardeşi Tuğlu’yu mahkemeye verdi. YKM hisselerinin ön alım hakkına sahip olduğunu belirten Gülay Tan, satışın iptal edilmesini talep etti. Açılan dava, YKM’nin kaderini belirleyecek.

HİSSELERİNİ BOYNER'E SATTI


Türkiye’nin en eski mağazalar zinciri YKM’nin esas kurucusu ve ana ortağı Nuri Güven’in kızları, şirket hisseleri yüzünden davalık oldu. Cem Boyner geçtiğimiz günlerde YKM’nin kurucusu merhum Nuri Güven’in kızı Lale Güven Tuğlu’dan şirketin yüzde 63’lük hissesini 190 milyon liraya satın aldığını duyurmuştu. Bunun üzerine diğer ortaklara ve Boyner Grubu’na ihtarname çeken Gülay Tan, ret cevabı alınca oğlu Fethi Saruhan Tan ve Safvet Oral Tan ile birlikte mahkemeye dava dilekçesi sunarak yasalara aykırı olarak devredilmek istenen şirket hisseleriyle ilgili ön alım hakkı kullandırılmadan yapılmış hisse satışının hükümsüzlüğüne karar verilmesini talep etti.

Tan Ailesi adına avukat Gamze Boroğlu Zorlu ve Abdullah Buladı’nın mahkemeye sunduğu dava dilekçesinde Yeni Karamürsel Giyim ve İhtiyaç Maddeleri Ticaret ve Sanayi şirketinin (YKM) önce komandit, 1970’te ise anonim şirket olarak kurulduğu belirtilerek, Türk perakende dünyasında 60 yılı aşkın bir süredir var olan YKM’nin, Türkiye’nin tanınmış markalarından biri olduğu vurgulandı ön alım hakkı koydu.


Dilekçede YKM’nin esas kurucusu ve ana ortağı’nın Gülay Tan’ın babası Nuri Güven olduğu ifade edilerek Güven’in bir kısım ortaklık vermek suretiyle Ali Fethi Ağralı’yı şirkete aldığı ifade edildi. Dilekçede Güven’in 1970 yılında şirketi anonim şirkete çevirdikten sonra ana sözleşmeye o tarihte hisselerin satımı esnasında diğer ortaklara ön alım hakkı koyduğu belirtilerek Nuri Güven’in YKM markasının mülkiyetinin vefatından sonra direkt olarak kızlarına geçmesini ve şirketin kızları tarafından yönetilmesini amaçladığı vurgulandı.

VERASET YOLUYLA KIZLARINA BIRAKTI

Dilekçede Nuri Güven’in YKM çatısı altında üç hususu özellikle düzenlediği ifade edilerek, birincisinin YKM markasını şirket adına değil kendi adına tescil ettirdiği, bu şekilde markanın, Nuri Güven’in vefatından sonra veraset yoluyla iki kardeşin olacağı ve kardeşlerden birisi hisselerini satarsa diğerinin ön alım hakkının bulunacağı ifade edildi.

İkinci olarak ise Güven’in YKM şirketinin hisselerini nama yazılı olarak tesis ettiği, bu şekilde diğer şirketlerin onayı olmaksızın şirkete yeni bir ortağın katılmasını engellemeye çalıştığı anlatıldı. Üçüncü olarak YKM grup şirketlerinin hisselerinin de mülkiyet hakkının iki kızının elinde olacağı, 1984’te sermaye artırımına giden YKM’de şirketin nama olan hisselerinin hamiline olduğu ancak aile bireylerinin ön alım hakkının korunduğu belirtildi.

Dilekçede kısa bir süre önce basında YKM markasının şirket hisselerinin, diğer ortaklar tarafından Boyner Büyük Mağazacılık A.Ş.’ye satıldığı yönünde haberler çıktığı ifade edilerek, Gülay Tan ve ailesine hiçbir bilgi verilmemesi üzerine YKM’nin diğer ortaklarına ve alıcı Boyner’e ihtarnameler çekildiği belirtildi.

Dilekçede çekilen ihtarnamelere ret cevabı geldiği ifade edilerek Gülay Tan’ın talebinin ön alım hakkının kullandırılması yönünde olduğu kaydedildi. Bu hak kullandırıldığı takdirde, Gülay Tan’ın satılan hisseleri devir alma yoluna gidebileceği ifade edildi. Dilekçede Gülay Tan’ın bu talebinin yerine getirilmediği anlatılarak şirket ana sözleşmesine aykırı olarak devir edilmek istenen şirket hisseleri ile ilgili ön alım haklarının varlığının tespiti ve ön alım hakkı kullandırılmadan yapılmış hisse satışının (Lale Güven Tuğlu’nun sahip olduğu hisseler yönünden) hükümsüzlüğüne karar verilmesi talep edildi.