BIST 9.891
DOLAR 35,37
EURO 36,53
ALTIN 3.023,96
HABER /  GÜNCEL

Yine yeşil kart, yine suistimal!

Arabası, banka hesabı, mülkü olanların Yeşil Kart sahibi olarak primini devlete ödettiği belirlendi.

Abone ol

Yeşil Kart’ı Sosyal Güvenlik Kurumu kapsamına alarak sınırlamayı amaçlayan düzenleme Ekim 2010’dan 2012’ye ertelenirken, bu kararın seçime yönelik olup olmadığı tartışılıyor.

Sadece SGK, 2012 sonrası gelir testi yaparak her önüne gelenin bu karta sahip olamamasını sağlayacak. Bir yandan 18 yıldır uygulamada olan ancak bu süre içerisinde akılalmaz suiistimal örnekleri ortaya çıkınca tartışmalara neden Yeşil Kart sistemi tamamen ortadan kaldırılmazken bu tarihe kadar SGK da ‘primsiz’ sağlık  hizmeti  süreceği için prim kaybına uğrayacak.

Çünkü Yeşil Kart, SGK  kapsamında olmadığı için 2012’ye kadar hiç prim ödemeden alınabilecek sağlık hizmeti, Ekim  2010’da öngörüldüğü gibi sona erseydi 9.5 milyona yakın aktif Yeşil Kart sahibinin büyük bölümü bu tarihten sonra gelir durumuna göre 27-180 lira arasında değişen Genel Sağlık Sigortası primi ödemek zorunda olacaktı. Bu da yaklaşık 15 aylık dönemde primtoplanmaması anlamına geliyor. 9.5 milyon aktif Yeşil Kart sahibinin yaklaşık 6 milyonunun gelir testiyle eleneceği tahmin ediliyor.

TESTE GİRMEYEN İKİ KAT GELİRLİ

Bu testte kriterleri karşılayanların genel sağlık sigortası primlerini devlet
ödeyecek. Testten geçemeyecek 6 milyon kişi için 27 liralık en düşük
primden bile hesaplandığında  aylık 162milyon lira, 15 ayda ise 2.4milyar
liralık primkaybı anlamına geliyor. Primin ortalama 100 lira olduğu varsayıldığında ise kayıp daha da yükseliyor. Bu durumda aylık 600 milyon lira, 15 ayda ise 9milyar liralık prim kaybı ortaya çıkmış olacak. Bu testte kriterleri karşılayanların genel sağlık sigortası primlerini devlet ödeyecek.

Bu sınırı geçenlerse SGK’ya prim ödemek zorunda olacak. Halen asgari ücretin 3’te 1’i oranında yani yaklaşık 243 liranın altında gelire sahip olmak Yeşil Kart sahibi olma hakkı doğuruyor. Ancak toplam gelir aile ferdi sayısına bölündüğünde bu rakamın altında kalınmış olması gerekiyor. Yeşil Kart’ı sınırlayan uygulama, Ekim 2010’da yürürlüğe girseydi gelir testine girmeyenler de asgari ücretin iki katı gelire sahip varsayılarak prim alınacaktı.

DEMİREL'İN 1991 YILINDAKİ EN ÖNEMLİ SEÇİM KOZUYDU

13 Ağustos 1992’de başlayan Yeşil Kart’ın mucidi dönemin Başbakanı Süleyman Demirel. 1991’deki seçim kampanyasında Demirel’in en önemli kozlarından birisi Yeşil Kart vaadi olmuştu. Demirel sonraki yıllarda da
Yeşil Kart’ı savunmuştu. Demirel, Cumhurbaşkanlığı döneminde ‘Yeşil Kart’ı kaldıracağım’ diyen dönemin Sağlık Bakanı Halil İbrahim Özsoy’u
uyararak, ‘’Genel Sağlık Sigortası yürürlüğe girmeden, Yeşil Kart kaldırılamaz. Bunda ısrarlıyım’’ demişti.

11 İLDE YEŞİL KART'LI SAYISI YÜZDE 40'I GEÇİYOR

Yeşil Kart sahibi olanların il nüfusuna oranı en yüksek şehir Ağrı. Türkiye
genelinde oran yüzde 13’ken, 310 bin Yeşil Kart’lı bulunan Ağrı’da bu oran yüzde 57.7’yi buldu. Yüzde 50’nin üzerinde Yeşil Kart’ı bulunan diğer iller ise Van ve Bitlis. 603 bin kişiyle Şanlıurfa en çok Yeşil Kart’lı bulunan şehir. Öte yandan yüzde 40’ın üzerinde Yeşil Kart’ı bulunan il sayısı 11.

İŞSİZLİK YÜZDE 9, KART ORANI YÜZDE 57

Yeşil Kart sahipliği, o illerdeki işsizlik oranıyla kıyaslandığında tam anlamıyla doğru orantı kurulamıyor. Kartın nüfusa oranı yüksek olan illerde işsizlik Türkiye ortalaması olan yüzde 14’ün üzerinde olmakla birlikte işsizliğin yüzde 22’yi bulduğu Adana ve Mersin’de kartın nüfusa oranı yüzde 14-16 aralığında kalıyor. Kart oranı en yüksek olan Ağrı’da ise işsizlik yüzde 9.4’te kalıyor.

MEVDUAT VE KREDİNİN EN DÜŞÜK OLDUĞU İLLER

Kişi başına mevduat ve kredinin en düşük olduğu iller aynı zamanda Yeşil Kart’ın en fazla bulunduğu iller. Kart oranı en yüksek il olan Ağrı’da kişi başına mevduat 527, kişi başına kredi ise 500 lira. Oysa Türkiye ortalaması mevduatta 6.441, kredide ise 4.336 lira. Kart oranı yüksek illerde kredi ve mevduat 1000 doların altında. İstanbul ve Ankara’da ise kart oranı yüzde 2-3 arasında ancak kredi ve mevduat 8-16 bin aralığında.

‘HEM BMW'Sİ HEM KARTI VAR’

BAŞBAKAN ERDOĞAN: (MART 2010)
Burada büyük bir tezgâh var onu da söyleyeyim. Yeşil Kart almaması gerekenlerin de yeşil kart aldıklarını tespit ediyoruz. Maalesef, yani Yeşil Kart almaması gerekenler bile gidiyorlar ne yapıp, yapıp, bakıyorsun bir yeşil kart alıyor, onunla başkasının hakkını gasp ediyor.

ESKİ BAKAN KEMAL UNAKITAN: (MART 2007)

Birisine baktık ki adamın BMW arabası var, X5...  Adam almış bir de Yeşil Kart... Bir adamın baktık ki 500 milyardan fazla parası var, Yeşil Kart almış. Şimdi artık teknolojik altyapı kullanıldı. Vatandaşlık ve vergi numarası ile vergi mükellefiyeti var mı yok mu? Adamın bakkalı, işyeri var aynı zamanda Yeşil Kart almış. Şirket ortağı. Hepsi mahkemeye verilecek.